zastave nato i ukrajina
Foto: Shutterstock/shutterstock

Ovo je izjavio u subotu Igor Žovkva, zamenik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog.

Prema njegovim rečima, Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo, koji boravi u poseti Кijevu , potpisali su zajedničku deklaraciju.

"Zajednička deklaracija jasno pokazuje podršku kanadske strane da Ukrajina postane članica NATO-a čim uslovi dozvole. Ovo je najsnažnija formulacija među svim zemljama G7 koje su članice NATO-a", napisao je Žovkva na društvenim mrežama.

On je napomenuo da je ukupan broj zemalja koje su dokumentovale članstvo Ukrajine u NATO porastao na 20.

„Prošlo je samo 10 dana od samita Evropske političke zajednice u Moldaviji, gde smo potpisali zajedničku deklaraciju sa Rumunijom , a od danas već imamo formalizaciju podrške članstvu Ukrajine u savezu sa 20 država članica“, napisao je Žovkva.

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana rekao je u subotu da trenutno ne postoji konsenzus unutar alijanse o temi pridruživanja Ukrajine savezu.

Ranije je Zelenski rekao da se Кijev nada da će na julskom samitu NATO-a u Viljnusu dobiti jasan poziv u alijansu . On je takođe napomenuo da je ukrajinska vojska razočarana što Ukrajina još nije dobila jasan pozitivan odgovor o pristupanju EU i NATO-u.

Pres sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da je Кremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO, kao i različite reakcije na njega. Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i seća se da je upravo orijentacija Кijeva ka alijansi postala jedan od razloga za početak sukoba u Ukrajini, pišu RIA Novosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading