EPSKA BITKA NA POMOLU Više od 100.000 vojnika spremno za juriš! "Probijena je prva linija fronta"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske snage u prethodnih 48 sati napravile značajan pomak na istoku i jugoistoku Ukrajine.

- Ukrajinske snage su verovatno napravile značajan napredak i probile su prvu liniju ruske odbrane, međutim, napredak u ostalim oblastima je nešto sporiji - navelo je ministarstvo odbrane i navelo da se pojedine ruske jedinice haotično povlače kroz minska polja koja su sami postavili i da trpe velike gubitke.

Gardijan prenosi da je rusko ratno vazduhoplovstvo bilo neuobičajno aktivno na jugu Ukrajine gde vazdušni prostor pruža veće mogućnosti Rusiji nego u ostalim delovima zemlje.

- Nejasno je da li taktički udari imaju efekat - ističe britansko ministarstvo u najnovijem izveštaju.

Politiko takođe prenosi da se ukrajinska kontraofanziva pojačava, ali da nailazi na čvrst otpor Rusa.

- Ukrajinske snage udvostručile su napade oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine i u Zaporožju, ali se suočavaju sa snažnim ruskim otporom. Obe strane tvrde da su protivnicima nanele teške gubitke u poslednjih nedelju dana - navodi Politiko.

Ukrajinci su objavili da su napredovali do 1.600 metara oko Bahmuta koga su ruske snage nedavno osvojile nakon višemesečnih žestokih borbi. Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije Vagner, nazvao je povlačenje ruskih trupa kod Bahmuta sramotnim.

Ukrajinske snage su tokom noći između 7. i 8. juna pokrenule ofanzivu u Zaporožju, ali su ih Rusi brzo odbacili na početne položaje, navodi američki Institut za proučavanje rata koji svakodnevno izveštava o situaciji na frontu. Ukrajinci su prema satelitskim snimcima u jednom momentu uspeli da probiju prvu rusku liniju nekih 15 kilometara jugoistočno od strateškog grad Orihiva, ali su odbačeni na početne položaje.

Amerikanci su takođe primetili da se vode žestoke borbe oko Velike Novosilke koja se nalazi na granici Zaporožja i Donjecka.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvestio je predsednika Vladimira Putina o borbama, između ostalog i o velikom napadu ukrajinske 47. mehanizovane brigade, koji je prema njegovim rečima odbijen u višečasovnoj bici u Zaporožju.

Vojni stručnjaci su i pre početka kontraofanzive predviđali da je Zaporožje najverovatniji glavni cilj Ukrajinaca s obzirom na to da bi im oslobađanje tog područja omogućilo napredovanje prema Berdjansku, Melitopolju i Tokmaku odvajajući Rusiju od okupiranih teritorija na jugu Ukrajine.

VIŠE OD 100.000 UKRAJINSKIH VOJNIKA U ZAPOROŽJU

Ukupan broj ukrajinskih snaga u zaporoškom pravcu navodno je veći od 100.000.

- Ukupna grupacija Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu prema našim podacima premašuje 100.000 boraca. U ovom trenutku u ofanzivi je neposredno angažovana relativno mala grupa - rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Glavne rezerve nalaze se daleko od linije fronta i raspoređene su u delu Zaporoške i Dnjepropetrovske oblasti koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas u razgovoru sa novinarima da su ukrajinska kontraofanziva i odbrambene operacije u toku, ali je odbio da pruži više detalja.

Rojters prenosi da na pitanje novinara kako komentariše izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina koji je u petak rekao da su ukrajinske snage svakako započele svoju toliko najavljivanu kontraofanzivu, Zelenski je slegnuo ramenima i prezrivo podigao obrve, piše Kurir.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading