PUTIN DAO PRVU OCENU KONTRAOFANZIVE OSU! Aktivnost NATO-a primećena na zapadnoj obali Crnog mora (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Situacija u Hersonskoj oblasti je i dalje teška posle urušavanja brane Nova Kahovka. Postoji rizik i od izbijanja bolesti.

Vrhunac poplavnog talasa je prošao, ali i dalje su poplavljene velike teritorije dva okruga, rekao je v.d. lidera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo. Prema njegovim rečima, broj evakuisanih dostigao je 5.000 ljudi.

Regionalni načelnik Oleksandr Prokudin izjavio je da su ruske snage granatirale Herson i obližnja priobalna područja, dok je hitna pomoć pokušavala da evakuiše ljude iz poplavljenih mesta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je posetio poplavljena područja u Hersonskoj oblasti, kao i da je imao koordinacioni sastanak na kome je razgovarano o posledicama posle rušenja brane Nova Kahovka.

Predsednik SAD Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak sastali su se u Vašingtonu i tokom potpisivanja Atlantske deklaracije poručili da pružaju podršku Ukrajini.

Žestoke borbe vode se u Donjecku, a sudeći po fotografijama objavljenim na društvenim mrežama uništen je i prvi "leopard", što je podstaklo spekulacije da je najavljivana ukrajinska kontraofanziva počela.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 471. dan rata u Ukrajini

Putin dao prvu ocenu kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine:

23.20 - - Sa sigurnošću možemo reći da je počelo, o tome svedoči korišćenje strateških rezervi.

- Ukrajinske trupe nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru - zahvaljujući hrabrosti vojnika i pravilnoj organizaciji trupa.

- Proteklih dana videli smo značajne gubitke u Ukrajini, oni premašuju „klasične pokazatelje“.

- „Može se konstatovati da su svi dosadašnji pokušaji kontraofanzive propali, ali je ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine ipak očuvan.

- Ruske trupe zaista procenjuju situaciju i krenuće od toga.

 

 

Ambasador Japana pozvan u rusko ministarstvo na razgovor

23.05 - Ambasador Japana u Ruskoj Federaciji Tojohis Kadzukij pozvan je danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor zbog odluke japanske vlade da započne slanje oružja Ukrajini.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo, japanski kolega razgovarao je sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Andrejom Rudenko.

"Japanskoj strani je ukazano da takav korak vodi ka daljoj eskalaciji sukoba i daljem povećanju broja civilnih žrtava. Naglašeno je da administracija premijera Fumia Kišide mora biti spremna da prihvati odgovornost za pogibiju civila, uključujući i onih iz pograničnih delova Rusije", poručila je Moskva.

Kako je dalje navela ruska strana, ovakav razvoj događaja je moguć i do njega može doći kao rezultat nezakonitih akcija ukrajinskih terorista i obilatog korišćenja oružja koje bude poslato Kijevu.

"Ovakvom odlukom, Tokio još dublje dovodi bilateralne odnose u opasan ćorsokak. Takvi potezi ne mogu da ostanu bez ozbiljnih posledica", upozorava rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi B92.

Situacija je dramatičnija nego što se mislilo (VIDEO/FOTO)

23.00Pogledajte šta su sve Ukrajinci "ostavili" ispred ruskih linija

Proglađena vazdušna opasnost

22.35 - U Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Trenutak uništenja ukrajinske bespilotne letelice iznad Кrima (VIDEO)

21.49

 

 

Povukla se voda u Novoj Kahovki

21.33 - U Novoj Kahovki, koja je bila potopljena posle rušenja dela Kahovske HE, obnovljeno je snabdevanje električnom energijom pošto se voda povukla. Grad se polako vraća normalnom životu, napisao je na Telegramu premijer Hersonske bolasti Andrej Aleksejenko.

Zelenski se zahvalio Bajdenu

20.58 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se danas američkom predsedniku Džozefu Bajdenu za novi paket pomoći za odbranu od ruske agresije vredan 2,1 milijardu dolara.


"Cenimo snažnu podršku američkog naroda ukrajinskom rukovodstvu u borbi protiv ruske agresije. Usred neviđenog terora Rusije i ekocida zbog eksplozije HE Kahovka, ovo je važnije nego ikad. Korak po korak sve smo bliže oslobađanju zemlje", napisao je Zelenski na Tviteru.

Druga dimenzija rata u Ukrajini

20.23 - Kijev otkriva posebnu taktiku u borbi sa Rusima.

Celu vest pročitajte OVDE

Američki voditelj: Rušenje Кahovske hidroelektrane je teroristički akt Ukrajine (VIDEO)

20.05 - Poznati američki voditelj Taker Кarlson je u svojoj prvoj emisiji „Taker na Tviteru“ optužio Ukrajinu za rušenje Кahovske hidroelektrane.

.

 

Ukrajina će dobiti lovce F-16 za 2-3 meseca

19.37 - Ovo je izjavio bivši komandant kopnenih snaga Poljske Skšipčak.

On je rekao i da bi pre samita NATO, koji će biti održan u julu, trebalo da postoji „nešto što će pokazati da je Ukrajina od poverenja”.

 

 

 

SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći vredan dve milijarde dolara

19.08 - Pentagon je objavio da će Ukrajini poslati paket pomoći vredan dve milijarde dolara koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane.

Kako je navedeno u saopštenju američkog ministarstva odbrane, Kijevu će biti poslate rakete, artiljerijski meci 105 mm i 203 mm, kao i bespilotni vazdušni sistemi "puma".

Ukrajina će dobiti i raketne sisteme navođene laserom i podršku za obuku i održavanje.

Aktivnost vojne avijacije NATO-a primećena je na zapadnoj obali Crnog mora

18.32 - Britanski izviđački avion RC-135W Rivet Joint i američki Lockheed EP-3 Aries II, avion za elektronsko ratovanje razvijen na bazi patrolnog aviona R-3 Orion, istovremeno su na nebu.

 

 

Otkrivena glavna meta ukrajine: Udarac na ovo mesto doneo bi teške posledice po Rusiju

18.27 - Rusija je u petak izvestila o teškim borbama na liniji fronta u južnoj i istočnoj Ukrajini, dok Kijev i dalje ne govori o svojoj dugo očekivanoj kontraofanzivi.

Celu vest pročitajte OVDE.

SAD: Iran pomaže Rusiji da izgradi fabriku dronova

18.05 - Američki obaveštajni zvaničnici tvrde da Iran isporučuje materijale za izgradnju proizvodnog pogona u Tatarstanu, istočno od Moskve, koji bi mogao da bude operativan početkom sledeće godine. Rusija je od Irana dobila stotine bespilotnih letelica, kao i opremu za proizvodnju dronova, navodi Bela kuća.

„To je potpuno odbrambeno partnerstvo koje je štetno za Ukrajinu, susede Irana i međunarodnu zajednicu“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Iran je ranije rekao da je isporučio dronove Rusiji pre početka rata, ali ne i kasnije.

Stiglo 11 ukrajinskih zatvorenika u Mađarsku

17.47 - U Mađarsku je stiglo 11 ukrajinskih zatvorenika, rekao je zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen.

Ukrajina je saopštila da je niko nije obavestio o oslobađanju vojnika.

Oštećen tenk Leopard 2 Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja (VIDEO)

17.17

 

 

Kijev objavio snimak koji navodno dokazuje da je Rusija raznela Kahovku

16:49- Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je danas na Telegramu objavila audio-snimak razgovora za koji tvrdi da dokazuje da su ruske snage digle u vazduh hidroelektranu i branu Kahovka na jugu Ukrajine. "Oni (Ukrajinci) to nisu učinili.

Naša diverzantska grupa je tamo. Hteli su da uplaše ljude sa tom branom. Nije išlo po planu, pa su uradili više nego što su planirali", kaže navodni ruski vojnik na snimku.

On dodaje da je uništavanje Kahovke rezultiralo stradanjem hiljada životinja u zoološkom vrtu, dok je drugi navodni ruski vojnik iznenađen tvrdnjom da su ruske snage uništile hidroelektranu i branu.

Kijev: Teške borbe u Donjecku

16:36-  Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je da je situacija na liniji fronta napeta i da se teške borbe vode regionu Donjecka na istoku zemlje.

- Situacija je napeta na svim područjima fronta - navela je Malijar

Japan će uputiti pomoć Ukrajini od 5 miliona dolara posle rušenja brane

15:36- Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas u telefonskom razgovoru sa ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Japan uputiti hitnu humanitarnu pomoć u vrednosti od oko pet miliona dolara nakon rušenja brane hidroelektrane Nova Kahovka, izjavio je portparol japanske vlade.

Kišida je takođe rekao Zelenskom da je Japan spreman da bude domaćin konferencije o obnovi Ukrajine koja će biti održana sledeće godine, objavljeno je na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika.

Kijev: Četiri osobe poginule,13 se vodi kao nestalo u poplavama na jugu Ukrajine

15:16- Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko saopštio je danas da su četiri osobe poginule, a da se još 13 se vodi kao nestalo u poplavama u južnom regionu Hersona nakon uništenja brane Kahovka. Klimenko je na Telegramu saopštio da je zbog poplava evakuisano ukupno 2.412 ljudi, prenosi Rojters.

Kremlj je danas optužio ukrajinske snage za granatiranje civila i pripadnika spasilačkih službi koje se bore sa poplavama izazvanih urušavanjem brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine.
 

Rusija će početi da raspoređuje nuklearno oružje u Belorusiji od 7. jula

14:47 - Rusija će početi da raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji nakon što objekti za skladištenje budu spremni od 7. do 8 jula, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju.

Putin je rekao da se sve odvija po planu i stabilno, saopštio je Kremlj.

Putin i Lukašenko su se prethodno 25. maja saglasili o planu za raspoređivanje ruskih kopnenih nuklearnih raketa kratkog dometa na teritoriji Belorusije gde će ostati pod ruskom komandom, podseća Rojters. 

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Gavriil Grigorov (POOL)

 

 

Snimak pada drona na stambenu zgradu u Voronježu

14:30 - 

 

Borelj: Sve ukazuje da Rusija stoji iza uništenja brane Kahovka

14:10 - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da "sve ukazuje" da Rusija stoji iza uništenja brane Nova Kahovka.

"Brana nije granatirana. Uništean je eksplozivom postavljenim na mestu gde se nalaze turbine. Ovo područje je pod ruskom kontrolom", naveo je Borelj.

Istakao je i da su humanitarne i ekološke posledice po Ukrajinu "strašne".

Dronovi Кamikaze grupe noćna mora za Oružane snage Ukrajine

13:50

 

Četiri osobe poginule

13:16 - Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko saopštio je danas da su četiri osobe poginule, a da se još 13 se vodi kao nestalo u poplavama u južnom regionu Hersona nakon uništenja brane Kahovka.

Klimenko je na Telegramu saopštio da je zbog poplava evakuisano ukupno 2.412 ljudi, prenosi Rojters. 

poplave herson

AP/Tanjug

 

 

Teške borbe u Donjecku

12:58 - Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je da je situacija na liniji fronta napeta i da se teške borbe vode regionu Donjecka na istoku zemlje.

- Situacija je napeta na svim područjima fronta - navela je Malijar na Telegramu.

Oružane snage Ukrajine povlače se iz Lobkova

12:25 - Nastavljaju se borbe u Vasiljevskom okrugu Zaporoške oblasti

 

 

VELIKI MANEVAR UKRAJINSKE VOJSKE 30.000 vojnika menja položaje!

11:52 - Ruski izviđači primetili su da ukrajinska vojska menja položaje.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Zelenski organizovao fotografisanje u svom bunkeru

11:30

 

 

Dron  pao na ulicu u Voronježu

11:10

 

SBU objavio navodni dokaz da su Rusi uništili branu

10:47 - Ukrajinska obaveštajna služba (SBU) saopštila je danas da je presrela telefonski poziv za koji tvrdi da dokazuje da su ruske snage digle u vazduh branu Nova Kahovka i pripadajuću hidroelektranu u oblasti Herson na jugu Ukrajine.

Ukrajinski obaveštajci objavili su danas na društvenim mrežama audio snimak razgovora koji traje oko minut i po. Na snimku se, tvrdi SBU, može čuti razgovor dvojice pripadnika ruske vojske.

 

Pokušan atentat na Zelenskog?

10:31 - Beloruski opozicioni mediji NEXTA objavio na svom Tviter nalogu snimak, na osnovu kog izražava sumnju da je pokušano ubistvo Zelenskog.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Rezime Zaporoškog pravca u 10 sati po moskovskom vremenu

09:50

 

 

Na pravcu Južno-Donjeck, uništeno 8 tenkova

09:20 - Jedinice grupe trupa Vostok, uz podršku artiljerije i avijacije, nanose štetu Ukrajincima

 

 

 

Voda u Hersonu pala za 20 centimetara

08:40 - Ukrajinska državna televizija Suspilne javlja da je nivo vode u Hersonu preko noći pao za 20 cm, pozivajući se na šefa regionalne vlade Aleksandra Prokudina.

Navodi se da su iz poplavljenih područja evakuisane 2.352 osobe, kao i 550 životinja.

Ukrajinsko granatiranje Belgorodske oblasti, troje povređenih

08:09 - U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti, u Rusiji, povređene su tri osobe, saopštio je danas gubernator Vjačeslav Gladkov.

"Tokom noći, tri osobe su povređene, jedna je odbila hospitalizaciju. Još dve osobe su u bolnici", naveo je Gladkov na Telegramu.

Protivvazdušna odbrana je dejstvovala tokom noći, oštećene su stambena zgrada i privatne kuće u Razumnom, napisao je Gladkov, kao i da Ukrajinci i dalje gađaju Šebekino i da je pričinjena šteta na stambenim objektima, preneo je TASS.

Čehov: Uništeno više od 50 oklopnih vozila Ukrajine

07:42 - Pripadnici ruske borbene grupe "Vostok" uništili su više od 50 oklopnih vozila Ukrajine, uključujući 21 tenk, tvrdi za RIA Novosti šef pres centra grupe potpukovnik Oleg Čehov.

Na pravcu južno-Donjeck jedinice grupe snaga "Vostok", uz podršku artiljerije i avijacije, nanele su štetu neprijatelju. Uništeno je osam tenkova, 17 oklopnih vozila i ljudstvo. Sistemi PVO su oborili dve bespilotne letelice tipa "Furija" i dve bespilotne letelice tipa "Leleka" - rekao je Čehov.

 

Druga teška noć od početka Кurske bitke kod Zaporožja

07:10

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading