RUSKI ŠPIJUNI NAJAVILI GLAVNI UDAR: Otkriven "siguran znak" paklenog plana na frontu
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Rat u Ukrajini će trajati dugo, ocenio je šef Zajedničkog štaba američkih Oružanih snaga general Mark Mili. On smatra da će biti dana sa veoma aktivnim frontovima, a biće i tišina.

"Biće ofanzivnih i odbrambenih akcija. Gledaćemo ratno napred-nazad tokom značajnog vremena", rekao je on za američku novinsku agenciju Asošijeted pres. S druge strane, ruska vojna špijunaža tvrdi da će glavni ukrajinski udar uslediti narednih dana.

Mili je pozvao da Kijev da saopšti da li je njegova kontraofanziva zvanično počela, ali je dodao da su ukrajinske trupe spremne za bitku koje će biti neophodne.

- Prema našoj proceni, ukrajinska vojska je dobro pripremljena za sve što treba da uradi, a na njoj je da izabere hoće li biti u ofanzivi ili u odbrani - rekao je prvi general Amerike.
          
Zamenik načelnika Rosgarde za Donjecku Republiku Aleksandar Hodakovski izvukao je vlastite zaključke iz prva tri dana intenzivnih ukrajinskih napada:
          
- Neprijatelj pokušava da uhvati novi zalet. Vidljivo je da se zasad drži taktike sa više manjih napada. Nije ostao bez pare, ali je shvatio da nije sasvim adekvatno procenio spremnost svojih nasilno mobilisanih vojnika da ginu. Okršaji poslednjih dana su pokazali da se neprijatelj pred našom upornom odbranom lomi i pada u stanje frustracije. Da počinje da se pita: šta je ovo, rečeno nam je da će Rusi odmah početi da beže - čim zapucamo pucaju, a oni nas ubijaju... Jasno im je da nešto nije kao što nam je bilo obećano…"
          
Slično na razvoj situacije gleda i predsednik DNR Denis Pušiljin.
          
- Nemamo iluzija da je sve gotovo i su tri dana napada sve za šta su Ukrajinci sposobni. Za Kijev je važno da ostvari neke uspehe - bez obzira na sopstvene žrtve, Mislim da će biti još više pokušaja sa njihove strane - jasan je Pušiljin.
          
Moskovski vojni ekspert Vasilij Dandikin je uveren da će se uprkos tome što Rusija ima očiglednu superiornost u vazduhu i artiljeriji, ozbiljne bitke nastaviti najmanje još sledeće nedelje.

Ukrajinci su tokom tri protekla dana napadali od Dnjepra do Avdejevke čak na osam mesta. Napadi su, kako tvrdi vojni analitičar Jurij Podoljaka, bili nekoliko puta intenzivniji nego pre dva dana.
          
Pokušali su po prvi put kod Kamenskoe, Orehova i Guljaj-Polja. Kod Marjinke i Avdejevke pokušali su ponovo. Kod Novodonjeckog su izgubili pre tri dana zauzete položaje. Jedino se još drže za jednu kotu koju su osvojili kod Novosjolke.
          
Po ruskim podacima, Ukrajincii su samo 7. juna i samo na „južnom frontu" izgubili do 10 tenkova, do 30 drugih oklopnih borbenih vozila i 300-500 vojnika.

Jedinice Kijeva opet su pokušale da probiju ruske linije i severozapadno i jugozapadnoi od Bahmuta (Artjomovska). Svuda su bile odbijene i naterane na povlačenje. Jedino su južno od grada imale neznatan uspeh.

BLOG UŽIVO: Rat u Ukrajini – 470. dan 

Ruska kosmička i nadzemna špijunaža registruje dalje gomilanje ukrajinskih trupa i tehnike na „južnom frontu". To se uzima kao siguran znak da će Ukrajinci nekog od narednih dana pokušati sa svojim „glavnim udarom", prenosi Informer.

Komentari (0)

Loading