OSVANUO SNIMAK STRAŠNIH EKSPLOZIJA NAD BELGORODOM Ruska vojska odbija žestok udar (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/shutterstock

Moskva smatra i da SAD, Velika Britanija i saveznici u NATO-u moraju da snose odgovornost za uništenje brane Velika Kahovka.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je istakao da navedene zemlje "koordinišu aktivnosti Ukrajine" i da su, posledično, "dale saglasnost na bombardovanje".

Turska predlaže osnivanje međunarodne komisije za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do pucanja brane.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je da zvanični London još uvek ne može da utvrdi da li je Rusija odgovorna za uništenje brane Nova Kahovka, na jugu Ukrajine.

Ukrajina je spremna da proizvodi rakete srednjeg dometa, preko 1.000 kilometara, tvrdi ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov, prenela je ukrajinska agencija UNN.

Kraj bloga za 470. dan rata u Ukrajini

General-pukovnik Romančuk o stanju u pravcu Zaporožja (VIDEO)

23.00 - Кomandant grupacije Oružanih snaga Rusije u pravcu Zaporožja izveštava o dejstvima trupa tokom proteklog dana

- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 350 ljudi, više od 30 tenkova, uključujući tri Leoparda, pokušavajući da napadnu u pravcu Zaporožja.

Putin je ujutru primio izveštaj načelnika Generalštaba Oružanih snaga RF o rezultatima noćne bitke na Zaporoškom frontu – saopštio je general-pukovnik Romančuk, komandant Grupe.

Rogov "Srljaju u sigurnu smrt"

22.22 - U Zaporoškoj oblasti ponovo se vode borbe, izjavio je lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov. On je napisao na svom telegram kanalu da se aktivne borbe vode na potezu Orehovo-Tokmak. "Ukrajinske snage srljaju u sigurnu smrt. Naši momci drže položaje", rekao je on.

RUSKI ŠPIJUNI NAJAVILI GLAVNI UDAR: Otkriven "siguran znak" paklenog plana na frontu

22.05 - Šef američke vojske Mili ubeđen je da će sukob u Ukrajini trajati još dugo vremena.

Ceku vest pročitajte OVDE.

Zabeležene eksplozije u Berdjansku (FOTO/VIDEO)

21.37 - Pretpostavlja se, da su OSU koristile britanske krilate rakete velikog dometa Storm Shadow.

 

 

Serija eksplozija nad Belgorodom: Ruska vojska odbija udar neprijatelja

21.14 -

 

 

"Ukrajina je spremna da proizvodi rakete dometa preko 1.000 kilometara"

20.52 -  Ukrajina je spremna da proizvodi rakete srednjeg dometa, preko 1.000 kilometara, tvrdi ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov, prenela je ukrajinska agencija UNN. On je dodao da Ukrajina poseduje utvrđeni raketni program za koji se već izdvaja novac iz budžeta.

"Ta tehnika je potrebna, požurite“: Šojgu u inspekciji skladišta oružja Zapadnog vojnog okruga

20.35 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izvršio inspekciju skladišta oružja i municije Zapadnog vojnog okruga, prenosi Sputnjik.

 

 

 

"Solncepek" na liniji fronta: Borbeni rad jedinica TOS-1A na pravcu Južnog Donjeck

19.58

 

 

Alarm na celoj teritoriji Ukrajine!

19.23 - Upozorenje o vazdušnoj opasnosti objavljeno je na celoj teritoriji Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Oboren Su-25

18.51 - Ruske PVO snage grupe "Dnjepar“ oborile su ukrajinski jurišni avion Su-25 u hersonskom pravcu, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.

"Protivnik je izveo vazdušni napad na jedinice grupe snaga 'Dnjepar'. Udar su izvela dva Su-25 u pravcu Osokorovka-Babino. Oni su leteli na izuzetno maloj visini i koristili su nevođene avionske rakete. Međutim, protivnička avijacija nije izvršila borbeni zadatak, rakete su pale u vodu. Koordinisanim i veštim delovanjem naše artiljerije jedan avion je oboren“, rekao je.

Avion je oboren pomoću dve rakete koje su ispaljene iz prenosivog protivvazdušnog raketnog sistema "verba“.

U Zaporožju vojnici oborili "Furiju" (VIDEO)

18.22 - Borci iz grupe „Nemets” 58. armije oborili su jednu od bespilotnih letelica „Fjurija”, koju Oružane snage Ukrajine koriste u današnjoj ofanzivi.

Letelica je oborena iz malokalibarskog oružja.

 

Leontijev Ukrajina 6 meseci pripremala uništenje brane Kahovka

18.05 - Ukrajinske trupe pripremale su se više od šest meseci da unište hidroelektranu Kahovka pre nego što su izvršile poslednji, razorni udar, izjavio je danas ruski šef administracije Nove Kahovke, Vladimir Leontijev.

On je istakao da je ''čudnom slučajnošću'' vodostaj uzvodno od brane Kahovka bio podignut za 1,5 metara pre nego što je ukrajinska vojska srušila branu 6. juna, prenosi TASS.

"Njihove bespilotne letelice bile su iznad tog područja, i savršeno su znali gde će svaka raketa sistema HIMARS američke proizvodnje, koju su kijevskom režimu isporučile zapadne zemlje, pogoditi ciljeve i znali su u kakvom je stanju HE. Završni udar pao je upravo na slabe delove brane", rekao je Leontijev.

TASS navodi da je ukrajinska vojska navodno granatirala po prvi put Novu Kahovku 11. juna prošle godine i adje započela masovno bombardovanje HE Kahovka već narednog meseca.

Ukrajinska ofanziva u pravcu Zaporožja (VIDEO)

17.30 -

 

 

Lukašenko: Mir nije potreban, nećemo klečati

17.15 - Ukrajina je tokom tri dana kontraofanzive pretrpela velike gubitke, poginuo je veliki broj ukrajinskih vojnika i uništena je velika količina ukrajinske tehnike, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku sa sekretarima Saveta bezbednosti zemalja-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci prešli u ofanzivu u Zaporoškoj oblasti

17.00 - Ukrajinske snage prešle su u veliku kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, svi pokušaji da probiju odbranu doveli su do njihovih ogromnih gubitaka, saopštio je član glavne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

"Neprijatelj je rasporedio maksimalne snage vojske i tehnike na zaporoškom sektoru fronta. Ova količina nikada nije upotrebljena u našem pravcu. Pritisak protivnika se obuzdava, uključujući i korišćenjem artiljerije, avijacije i tenkovskih rezervi“, rekao je Rogov za Sputnjik.

Velika kontraofanziva Ukrajine je već u toku

 

16:20 - Oružane snage Ukrajine napreduju od Orehova do Pologa, Tokmaka i Vasiljevke, objavio je Bild.

 

 

Ukrajinska vojska gađala punkt za evakuaciju civila

15:50 -  Među poginulima je i trudnica.

 

 

Pokušaj proboja ruske odbrane

15:20 - U pravcu Zaporožja velike snage Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da probiju rusku odbranu - Šojguova izjava

 

 

Porošenko: Pogođeni smo u srce

14:37- Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je rušenje brane Nova Kahovka u oblasti Herson katastrofa za Ukrajinu.

Pogođeni smo u srce, a ovo je najveća katastrofa koju je napravio čovek u 21. veku", rekao je Porošenko za CNN.

Ukrajinsko ministarstvo: Zbog poplava Ukrajina bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona useva

14:02- Ukrajina bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona useva zbog poplava izazvanih urušavanjem brane Kahovka na jugu zemlje, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede.

"Bez izvora vodosnabdevanja nemoguće je uzgajati povrće.

Žitarice i uljarice će se gajiti po ekstenzivnom modelu niskog prinosa.

Zelenski: Katastrofa, pomozite

13:30- Ukrajinski predsednik opisao je situaciju u okupiranom delu Hersonske oblasti kao katastrofalnu jer je nivo vode nastavio da raste nakon što su se brana Nova Kahovka i hidroelektrana srušile u utorak rano ujutru. Prema njegovim rečima, Situacija u okupiranom delu Hersonske oblasti je "apsolutno katastrofalna".

Zelenski je pozvao na jasan i brz humanitarni odgovor međunarodne zajednice, rekavši da je teško znati koliko ljudi na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti može da umre bez spasavanja, bez vode za piće, bez hrane, bez medicinske nege

NATO trupe se spremaju da uđu u Ukrajinu?

13:04- Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da bi neke članice Alijanse mogle dobrovoljno poslati vojnike u Ukrajinu.

Kako je Rasmusen rekao, to bi se moglo desiti ako Kijev ne dobije garancije o širokom spektru pitanja na predstojećem skupu bloka koji će biti održan u julu u Viljnusu u Litvaniji.

Američki ambasador u Kini: Peking da podstakne Rusiju da okonča rat u Ukrajini

12:25- Američki ambasador u Kini Nikolas Berns izrazio je danas nadu da će Kina „napraviti pravi izbor” u podsticanju Rusije da okonča rat u Ukrajini. „Pravi izbor za Kinu je da podstakne Rusiju da se pridržava međunarodnog prava, povuče svoje trupe i da se obnovi suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, rekao je Berns, prenosi Si-En-En (CNN).

On je dodao da ne može da predvidi šta će uraditi kineska vlada, ali da je to ono za šta se Vašington zalaže i "oni znaju našu poziciju". Berns je rekao da se nedavno sastao sa kineskim izaslanikom koji je otputovao u Ukrajinu, Li Huijem.

Zelenski posetio poplavljenu oblast Hersona posle rušenja brane Kahovka

11:33- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je posetio poplavljenu južnu oblast Hersona i razgovarao o situaciji posle uništenja brane Kahovka.

Zelenski je napisao na Telegramu da je razgovarao sa nadležnima o evakuaciji stanovništva iz potencijalnih poplavljenih zona, saniranju posledica izazvanih eksplozijom brane, kao i organizaciji života i podršci poplavljenim područjima, preneo je Rojters.

Zelenski je naveo da je razgovorano i o obnavljanju ekosistema u regionu i operativnoj vojnoj situaciji nakon katastrofe izazvane rušenjem brane Kahovka.

Guverner Hersonske oblasti kaže da je pod vodom 600 kvadratnih kilometara

11:16- Poplavljeno je oko 600 kvadratnih kilometara ukrajinske Hersonske oblasti na jugu zemlje, a 68 odsto se odnosi na levu obalu reke Dnjepar, koja je pod ruskom okupacijom, rekao je u četvrtak guverner pokrajine. Oleksandar Prokudin je na komunikacionoj platformi Telegram napisao da je prosečan vodostaj u četvrtak ujutru bio 5,61 metar.

Orban sazvao sednicu Saveta odbrane zbog eskalacije u Ukrajini

10:18- Premijer Mađarske Viktor Orban sazvao je rano jutros sednicu Saveta odbrane, kako bi se razgovaralo o eskalaciji konflikta u Ukrajini, saopštio je Orbanov portparol Bertalan Havaši. Na sastanku, Orban je rekao da, dok prekid vatre i mirovni razgovori treba da budu prioritet, borbe u rusko-ukrajinskom ratu su se rasplamsale preko noći.

"Naš prioritet će i dalje biti mađarska bezbednost", citirao je Havaši Orbana, preneo je MTI.

Pušilin poručio: Cela Ukrajina mora biti oslobođena

09:39- Ukrajinske trupe danas treba pomeriti najmanje 500 kilometara od administrativnih granica novih regiona, ali je u budućnosti potrebno osloboditi celu teritoriju Ukrajine, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Pogođena industrijska zona "Luganskteplovoz"

09:20

 

https://t.me/vestisafronta/19784

 

Zelenski tvrdi da Rusi pucaju na spasioce

08:51- Ruske snage pucale su na ukrajinske spasioce koji su pokušavali da stignu do poplavljenih područja u oblasti Hersona pod kontrolom Rusije, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

07.34

 

 

Makron i Gutereš razgovarali o humanitarnoj situaciji u Ukrajini

07.22- Humanitarna situacija u Ukrajini nakon urušavanja brane Nova Kahovka bila je tema današnjeg razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

„Predsednik republike je naveo činjenicu da će Centar za krizne situacije uz podršku Ministarstva spoljnih poslova vrlo brzo poslati prvi konvoj od oko deset tona opreme za hitne potrebe civilnog stanovništva (zdravstvo, higijena, prečišćavanje vode, prenosive cisterne)“, navodi se u saopštenju, prenosi Si-En-En (CNN).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading