Urušen brana Kahovka
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

- Iz predostrožnosti sam utrčao u kupatilo i tamo se sakrio - piše jedan stanovnik.

- Užas! To je bilo glasno - napisao je drugi.

Nekoliko minuta kasnije drugi svedoci javljaju da je voda nabujala, a najkasnije do 3 sata posle ponoći bilo je jasno da je brana dignuta u vazduh.

Sada je veliko pitanje ko je digao u vazduh najveću branu u Ukrajini?

Jedno je jasno. Napad ne samo da je izazvao mega prirodnu katastrofu na jugu zemlje već bi mogao i da odloži ukrajinsku kontraofanzivu u regionu do dve nedelje!

- Ukrajinski teroristi - glasi odgovor ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua na pitanje ko je razneo branu.

- Ruski teroristi - glasi odgovor ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na isto pitanje.

Ogromna oštećenja na brani ukazuju na to da je ceo objekat miniran, a ne da je posredi raketni napad spolja. Stotine kilograma eksploziva prema navodima Bilda verovatno su donete na mesto napada i tamo detonirane na kontrolisan način.

Na manje od 100 metara od mesta eksplozije ruske trupe su stacionirane od februara 2022. godine i imale su direktan pristup kroz katakombe objekta onome što je kasnije postalo epicentar eksplozije. Ni posle povlačenja ruske vojske iz severnih oblasti Hersona ništa se nije promenilo. Ruska vojska je povećala svoje prisustvo na brani Кahovka pretvorivši južnu obalu Dnjepra u tvrđavu.

Najbliži položaj ukrajinske vojske nalazi se oko 1,3 kilometra severno od lokacije brane, koja je pukla u utorak posle velike eksplozije, ispuštajući naglo do 18 milijardi kubnih metara vode u donji tok Dnjepra.

Plavljenje donjeg toka Dnjepra imalo je efekat odlaganja, iako mali, na moguću planiranu operaciju iskrcavanja Ukrajine u regionu. Osim toga samo ukrajinske oblasti pate od kratkotrajnih poplava i dugoročnih problema sa vodosnabdevanjem.

Holandski vojni ekspert Vim Zvajnenburg rekao je za Bild da je najverovatniji scenario urušavanja Kahovke neadekvatno održavanje koje je ugrozilo strukturni integritet brane koja je pod ruskom kontrolom od aprila prošle godine.

- Odgovornost Rusije kao okupatora je da održava svaku vrstu kritične infrastrukture tako da je krivica očigledno na njima - rekao je holandski stručnjak.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading