Urušen brana Kahovka
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Кapetan Andrej Pidlisni rekao je da kada se brana srušila u utorak u ranim jutarnjim satima, "niko sa ruske strane nije uspeo da pobegne".

- Svi pukovi koje su Rusi imali na toj strani bili su potopljeni - kazao je.

Pidlisni je za CNN rekao da veruje da su Rusi napali branu namerno da poremete planove ukrajinskih snaga za predstojeću ofanzivu.

- Neprijatelj je oko 3 sata ujutru digao u vazduh hidroelektranu Кahovka kako bi podigao nivo vode i poplavio prilaze i levu obalu reke Dnjepar, kao i naselja koja se tamo nalaze. Nemoguće je za ukrajinske oružane snage da napreduju tamo u budućnosti - rekao je on.

Pidlisni je objasnio da je nagib tla oko reke značio da je ruska vojska - stacionirana na istočnoj obali - pretrpela ozbiljne udarce zbog probijanja brane. Njegova jedinica je bila u mogućnosti da posmatra razvoj događaja koristeći bespilotne letelice i vojnike na licu mesta.

- Leva (istočna) obala je niža od desne, pa je više poplavljena. Potopljeni su i neprijateljski položaji na samoj obali reke. Morate shvatiti da neprijateljski položaji nisu samo rovovi, već i obične civilne kuće u kojima su živeli - rekao je Pidlisni.

Ruske jedinice u opasnosti možda nisu bile upozorene, verovatno da bi se sačuvao element iznenađenja, dodao je kapetan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading