poplave posle pucanja brane
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Ukrajina je rekla da je branu uništila Rusija, dok su ruski zvaničnici izneli konfliktne izjave – neki su rekli da je uništena ukrajinskim granatiranjem, drugi da se srušila zbog ranijih oštećenja.

Brana visoka 30 metara a duga 3,2 kilometara izgrađena je 1956. na reci Dnjepar u okviru hidroelektrane Kahovka. Rezervoar takođe snabdeva vodom Krimsko poluostrvo, koje je Rusija anektirala 2014, kao i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

Rezervoar koji je formirao branu sadržao je 18 kubnih km vodene mase, što je otprilike veličina Velikog slanog jezera Jute, piše Rojters.

Ukrajina tvrdi da je za incident odgovorna Rusija

“Ruski teroristi. Uništenje brane hidroelektrane Kahovka samo potvrđuje čitavom svetu da oni moraju da budu isterani iz svakog ćoška ukrajinske zemlje”, napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na “Telegramu”.

On je rekao da su ruske snage digle u vazduh branu iznutra.

“Ruski okupatori su razneli Kahovku (rezervoar). Razmere razaranja, brzina i zapremina vode i verovatna područja poplave se razjašnjavaju”, saopštila je Južna komanda ukrajinskih oružanih snaga.

Proruski zvaničnici krivicu bacili na Ukrajinu

Proruska administracija Hersona, oblasti u kojoj se brana nalazi, rekla je da je Ukrajina granatirala branu u toku noći i da su oštećeni hidraulični ventili.

Sa porastom nivoa vode, verovatno će biti pogođeno više hiljada ljudi. Počele su evakuacije civila sa obe strane linije fronta.

poplave posle pucanja brane

AP/Tanjug

 

Proruski zvaničnici su rekli da je u riziku od poplava 22.000 ljudi u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, dok je ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao da je 80 naselja u riziku od poplava.

Nuklearka dobija vodu za hlađenje iz ove HE

Nuklearna elektrana Zaporožje, najveća u Evropi, dobija vodu za hlađenje svojih reaktora iz rezervoara. Locirana je na južnoj strani koja je trenutno pod ruskom kontrolom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da pažljivo prati situaciju ali da “nema neposrednog rizika po nuklearnu bezbednost u elektrani”.

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju “Rosatom” u utorak je takođe rekla da nema pretnje po elektranu pod kontrolom Moskve.

Zašto je Herson toliko bitan ?

Nešto više od mesec dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pobedonosno objavio kako se otete ukrajinske regije Lugansk, Donbas, Zaporožje i Herson pripajaju Rusiji, u gradu Hersonu ponovo se zavijorila ukrajinska zastava.

Analitičari su tada govorili da je gubitak Hersona možda i prelomna tačka celog rata, kao što je bilo u Drugom svetskom ratu.

Rusi su poterani na levu stranu Dnjepra i bilo je jasno da mogu da se pozdrave sa dva velika cilja, osvajanjem Odese i pripajanjem moldavskog Pridnjestrovlja.

Puno bolnija istina za Rusiju je činjenica da je ukrajinska vojska osvajanjem zapadne obale Dnjepra sve bliže Krimu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading