Ispravka: Ukrajinci nisu planirali teroristički akt "prljavim bombama"
Foto: nac.gov.ru

06.06.2023. naš portal objavio je tekst sa naslovom "NAPAD PRLJAVIM BOMBAMA FSB optužio Ukrajinu za teroristički akt u Rusiji" što tvrde samo ruski izvori, na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi. , stoga ispravljamo tekst i izvinjavamo se čitaocima na zabuni.

Ima li dokaza da Ukrajina planira da napadne Rusiju „prljavom bombom“?

FSB je na zvaničnom sajtu 6. juna 2023. objavio saopštenje 2008. u kojem se navodi da Ukrajina planira da napadne tu zemlju „prljavom bombom“.

Ukrajinski portal za proveru činjenica StopFake analizirao je navode da Ukrajina planira napade "prljavom bombom" i nuklearne napade na Rusiju.

U analizi objavljenoj 8. juna 2023. StopFake napominje da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), autonomna agencija koja deluje u okviru Ujedinjenih nacija, koja sprovodi sistematske inspekcije nuklearnih objekata u Ukrajini, zaključila da u njima nema nelegalnih aktivnosti. Analizom je zaključeno da se radi o navodima za koje nema dokaza.

Ukrajina se ne sprema i ne može da pripremi nuklearni napad, jer ne sprovodi neprijavljene aktivnosti na nuklearnim objektima, što potvrđuju i ponovljeni zaključci misije IAEA nakon posete Ukrajini.

Pošto ovo nije prvi put da ruski zvanični izvori tvrde da Ukrajina sprema „prljavu bombu“, StopFake napominje da je identične navode u februaru 2022. godine demantovao Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine. StopFake se poziva na njegov tvit, koji naglašava da Ukrajina nema nuklearno oružje, niti radi na njegovom razvoju ili nabavci.

„Mi smo odgovorni član NPT [eng. Nuclear Non-Proliferation Treati – Memorandum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja]“, naveo je Kuleba.

Kuleba je i u tvitu objavljenom 23.6.2023. 2008. ponovo negirao navode o ukrajinskim planovima da naprave „prljavu bombu“.

Ruska propaganda ponovo pokušava da izmisli priču o „prljavoj bombi“. Ponovo naglašavam: Ukrajina nikada nije imala, nema i ne planira da ima „prljave bombe“. Kada je Rusija prvi put iznela ovu laž prošle godine, odobrili smo pun pristup IAEA, koja je razotkrila ovu laž.

Navode koji su pridodati starijoj priči o „prljavoj bombi”, prema kojoj je potvrda ovakvih planova Ukrajine stigla od „uhapšenog pilota ukrajinske obaveštajne službe”, pokušali smo da proverimo pretresom medijskih izveštaja o takvom hapšenju. FSB je izvor tvrdnji da je ukrajinski pilot uhapšen u aprilu 2023. Ove navode nisu potvrdili nezavisni izvori.

Narativ o tome da se Rusija brani od pretnje ukrajinskim nuklearnim i biološkim oružjem deo je ruske ratne propagande koja se često prenosila i na našem jeziku. O ovakvim tvrdnjama pisali smo u nekoliko analiza, od kojih nijedna nikada nije ponudila valjan dokaz.

Dakle, tvrdnje da Ukrajina planira napade „prljave bombe“ na Rusiju zasnivaju samo na ruskim izvorima, koji su iste i slične optužbe iznosili 2022. godine, bez ikakvih dokaza i činjenica koje bi ih potvrdile. S druge strane, sve dostupne činjenice govore da Ukrajina nikada nije preduzimala takve aktivnosti, ali ta informacija nije preneta u pomenutim člancima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading