uništena brana nova kahovka
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Gornji deo Kahovske hidroelektrane, na jugu Ukrajine, uništen je u granatiranju, a sama brana rezervoara nije uništena, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Leontjev, načelnik administracije Novokahovskog gradskog okruga.

Brojni Telegram kanali noćas su preneli informacije da je Kahovska hidroelektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, navodno potpuno uništena, a neki su objavili snimke srušene brane.

"Bilo je nekoliko pogodaka u dva sata ujutru u gornjem delu hidroelektrane ... i on je srušen. Brana nije uništena i to je velika sreća“, rekao je za Leontjev. Dodao je da je nivo vode nakon toga nizvodno porastao za 2,5 metara. Kako prenosi Rojters, ruska i ukrajinska strana se međusobno optužuju za napad na HE, koji je doveo do izlivanja vode u ratnoj zoni.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju niz jakih eksplozija oko Kahovske brane, a na nekima se vidi kako se voda izliva.

 

 

Brana visoka 30 i duga 3,2 kilometra sagrađena je na Dnjepru 1956. godine u sklopu hidroelektrane i sadrži rezervoar od 18 kubnih kilometara koji snabdeva vodom Krim i nuklearku Zaporožje, pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da su ruske snage digle branu u vazduh.

"Razjašnjavaju se razmere uništenja, brzina i količina vode, kao i poplavljeno područje", navodi ukrajinska vojska.

Prema navodima jednog predstavnika lokalne vlasti pod kontrolom Moskve, a na koga se poziva Rojters, granatiranje je predstavljalo teroristički napad, kako ruska strana karakteriše ukrajinske udare.

Zašto je brana važna?

Brana Nova Kahovka, koja je jutros uništena, prelazi preko ogromne ukrajinske reke Dnjepar, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode. Sama brana visoka je 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine kao deo hidroelektrane Nova Kahovka.

Veliki rezervoar koji sadrži drži otprilike isti volumen vode kao Veliko slano jezero u Uti. Pucanje brane moglo bi poslati zid vode koji bi poplavio naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022. godine.

Međusobne optužbe

Južna operativna komanda ukrajinske vojske izvestila je rano jutros da su ruske snage digle u vazduh hidroelektranu Kahovka.

Situacija u priobalnim oblastima Dnjepra posle delimičnog uništenja hidroelektrane u Kahovki je pod kontrolom, rekao je šef pro-ruske vlade Hersonske oblasti Andrej Aleksejenko na svom Telegram kanalu. On za ovaj napad optužuje Ukrajince.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading