OVO ĆE BITI EPICENTAR UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE Postoje dva razloga za odlaganje, prema ruskim izvorima
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

"Šta se sada dešava? Nastavljamo odbranu. Odbrambena operacija sadrži sve, uključujući i protivofanzivna dejstva. Stoga u nekim oblastima prelazimo na ofanzivna dejstva", napisala je zvaničnica.

Prema njenim rečima, pravac Artemovska ostaje epicentar neprijateljstava. Maljarova je dodala da se na južnom delu linije kontakta vode lokalne borbe.

Kako je u ponedeljak preneo Rojters, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine demantovao je početak ukrajinske kontraofanzive, rekavši da nema informacija o tome.

Ministarstvo odbrane Rusije je prethodnog dana saopštilo da je ukrajinska strana ujutru 4. juna pokrenula ofanzivu velikih razmera na pet sektora fronta u južnodonjeckom pravcu.

Ukupno, protivnik  je uključio šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona.

Kako je primetio general-potpukovnik Igor Konašenkov, Oružane snage Ukrajine su podbacile i nisu ostvarile svoje ciljeve.

Ministarstvo je danas razjasnilo da Oružane snage uspešno obuzdavaju ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti sela Novodonjecko i državne farme Oktjabr u pravcu Južnodonjeck.

Ruska vojska je potisnula neprijatelja na prvobitne položaje. Kijev je izgubio više od 250 vojnika, 16 tenkova, 24 borbena oklopna vozila, uključujući tri borbena vozila pešadije Bredli.

Vreme ukrajinske kontraofanzive je više puta menjano. Ruski komentatori su ovu "nervozu" povezivali, prvo, sa informacionim ratom – stalne najave o neminovnoj ofanzivi imaju za cilj da drže Moskvu na ivici, a drugo, sa činjenicom da Zapad zahteva brze i pobedničke rezultate od Kijeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading