ŠTA SE SPREMA UKRAJINI? Amerikanci predviđaju tok rata
Foto: Shutterstock

SAD veruju da će ukrajinska dugo planirana kontraofanziva protiv ruskih trupa na kraju omogućiti Kijevu da povrati izgubljeno tlo, rekao je u nedelju savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Govoreći za Farida Zakarije iz Si-En-Ena, Salivan je bio uveren da će Ukrajina povratiti „strateški značajnu teritoriju”.

„Koliko će tačno i na kojim mestima to zavisiti od razvoja događaja na terenu dok Ukrajinci budu vodili ovu kontraofanzivu“, rekao je zvaničnik.

„Ali verujemo da će Ukrajinci imati uspeha u ovoj kontraofanzivi.

Salivan je dodao da će ishod operacije imati "veliki uticaj" na buduće pregovore.

Nekoliko sati nakon što su Salivenove izjave objavljene, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ukrajinske snage nisu uspele da probiju odbrambene linije u Donbasu, pretrpevši velike gubitke. MOD je operaciju opisao kao „ofanzivu velikih razmera“.

Ukrajinski zvaničnici su poslednjih nedelja slali mešovite signale u vezi sa njihovim pripremama za mnogo hvaljene napore da potisnu Ruse.

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je u subotu da je vojska spremna za kontraofanzivu. Njegov zamenik načelnika generalštaba Igor Žovkva je, međutim, istog dana rekao da Kijev još uvek nije akumulirao dovoljno naoružanja za uspešnu ofanzivnu kampanju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading