RUSKE VAZDUŠNO-KOSMIČKE SNAGE U NAPADU Ukrajinska vojska krenula u kontraofanzivu u Zaporožju (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ukrajinska vojska poziva na "operativnu tišinu" uoči očekivane kontraofanzive. Potparol ratnog vazduhoplovstva Ukrajine saopštio je da je ta zemlja formirala prvu grupu pilota za obuku na borbenim avionima F-16. S druge strane, Kremlj je naveo da isporuke raketa dugog dometa Kijevu podužu tenzije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO: 

Eksplozije u Harkovu, strateški raketni nosači lete u Ukrajinu

22:59 - Izvršen je raketni napad na ciljeve u Harkovu i regionu iz Belgorodske oblasti.

 

 

Ruska vojska oborila ukrajinski avion Su-25

22:24 - Ruska vojska oborila je ukrajinski avion Su-25, koji je pratio pokušaj iskrcavanja ukrajinskih vojnika na levu obalu Dnjepra u Kahovskom rejonu Hersonske oblasti, rekao je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.


Prema njegovim rečima, jedan od dva jurišna aviona Su-25, koji je iz vazduha podržavao pokušaj desanta, oborile su jedinice vojne grupacije "Dnjepar". Drugi avion se povukao iz borbe, ne ispunivši zadatak.

Bivši američki obaveštajac: Putin naneo strateški poraz Alijansi

21:07 - Predsednik Rusije Vladimir Putin pobeđuje Zapad u ekonomskoj i međunarodnoj sferi, kao i na bojnom polju, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

-Rusija nanosi strateški poraz Sjedinjenim Američkim Državama u pogledu geopolitike, rekao je Riter.

Hana Maljar: Počele su ofanzivne akcije VSU

20:26 - Ukrajinske snage započele su danas “ofanzivne akcije” u pojedinim oblastima u toj zemlji, saopštila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Kako navodi Bi-Bi-Si, nije precizirano da li je reč o dugo najavljivanoj “prolećnoj” kontraofanzivi u punom obimu.

SAD: Rusija je već izgubila

19:12 - SAD se neće upuštati u prognoziranje u kakvom će se pravcu razvijati sukob u Ukrajini, ali ipak smatraju da je Rusija "već izgubila", izjavio je u ponedeljak pomoćnik šefa Pentagona za politička pitanja Kolin Kal.


"Teško je reći u kakvom će se pravcu razvijati rat, ali u celini je već jasno da je Rusija izgubila u njemu. Njen cilj je bio da osvoji Ukrajinu, a to se neće dogoditi. Drugi njen zadatak je bio da oslabi NATO, ali se dogodilo nešto potpuno suprotno", rekao je Kal.

Nemački "leopardi" prvi put u borbi protiv Rusa

18:34 - Na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR) viđeni su tenkovi "leopard" koje su zapadne zemlje isporučile Ukrajini, izjavio je zamenik načelnika Glavne uprave ruske garde za DNR Aleksandar Hodakovski.

"'Leopardi' su prvi put viđeni u našoj taktičkoj oblasti. Kao što sam juče očekivao, naslutivši uspeh, neprijatelj će ubaciti dodatne snage u borbu. Samo u Novodonjeckoj oblasti zabeleženo je oko tridesetak oklopnih vozila", napisao je Hodakovski na Telegramu.

Lažno obraćanje Putina pušteno u Rusiji

17:12 - Kremlj je saopštio da je navodno obraćanje predsednika Vladimira Putina, koje se danas čulo na ruskim radio stanicama u regionima koji se graniče sa Ukrajinom, lažno i rezultat hakovanja, javile su ruske novinske agencije.

Nemačka još nije donela odluku

16.14-  Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da će Berlin utvrditi svoj stav u vezi s eventualnim isporukama zapadnih borbenih aviona Kijevu u toku naredne dve sedmice.

Sada smo u fazi preispitivanja i proveravamo šta je moguće i šta želimo i možemo da uradimo. I mislim da ćemo se opredeliti u toku naredne dve nedelje - rekao je Pistorijus u intervjuu za „Dojče vele“ (medijska kuća koja je u Rusiji proglašena stranim agentom).

Kijev: Nemamo informacije o velikoj ofanzivi o kojoj pričaju ruske vlasti

15.31- Ukrajinska vojska saopštila je danas da nema informacije o velikoj ofanzivi za koju su ruske vlasti navele da je Kijev pokrenuo na pet tačaka duž linije fronta u Donjecku.

"Nemamo takve informacije i ne komentarišemo laži", poručili su iz ukrajinskog generalštaba, prenosi Rojters. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da ne veruje ruskim izveštajima o borbama u Ukrajini.

"BRITANIJA TRAŽILA PLAĆENIKE DA POMOGNU UKRAJINI" The Times otkrio nepoznate detalje o kontraofanzivi

14.30- Saopštenje je objavila britanska kompanija EU Citizenship Program. U opisu se kaže da ona koordinira pomoć Ukrajincima.

Oglas za posao „topovsko meso” je postavljen na pretraživač oglasa za posao Adzuna.

"Ahmatovci" u žestokim borbama u Marinki

13.41-  Odred specijalne namene "Ahmat" tokom proteklog dana vodi aktivne borbe u centralnom delu Marinke na Donjeckom pravcu, saopštio je danas zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Na Donjeckom pravcu aktivna borbena dejstva izveli su odred specijalnih snaga Ahmat u centralnom delu Marinke, kao i jedinice 1. armijskog korpusa u oblasti Avdijevke Donjecke Narodne Republike - rekao je Konašenkov.

Ukrajinske snage nastavljaju da napreduju prema Bahmutu

12.37- Kimadant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski, izjavio je danas da ukrajinske snage nastavljaju da napreduju prema Bahmutu.

Prema njegovim rečima ukrajinske snage uspešno uništavaju ruske borbene položaje u blizini grada, prenosi Rojters. "Nastavljamo da napredujemo", objavio je Sirski u aplikaciji Telegram.

Peskov odbio da komentariše izveštaje o ukrajinskom napredovanju

12.02-  Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nije odgovarao na pitanja novinara u vezi sa kontraofanzivom Oružanih snaga Ukrajine (AFU) i predložio je da se za komentare na ovu temu kontaktira Ministarstvo odbrane.

- Ovo je povezano sa tokom specijalne operacija. Dakle, Ministarstvo odbrane ima apsolutnu prerogativnost ovde. Videli ste današnju izjavu koju je dao resor - rekao je on odgovarajući na pitanje kako Kremlj komentariše vesti o početku kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i da li Moskva ima dodatne informacije o tome.

Ukrajinci idu na Ruse bez F-16?

11.05- Ministar odbrane Ukrajine izjavio je da ta zemlja u kontraofanzivi protiv ruskih snaga ovog leta neće koristiti borbene avione F-16, ali da će koristiti svu kopnenu opremu.

Reznikov je u intervjuu za japansku TV NHK u Singapuru, gde je sa visokim zvaničnicima iz oblasti odbrane iz azijskih i zapadnih zemalja učestvovao na bezbednosnom forumu, rekao da će biti potrebno vreme za obuku ukrajinskih pilota i da će Ukrajina takođe morati da se dogovori sa svojim partnerima o obezbeđivanju inženjera i tehničara koji mogu da održavaju avione F-16.

Rusi: Probili su naše linije

10.49- Aleksandar Kodakovski, šef proruskog bataljona Vostok stacioniranog u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, saopštio je da je ukrajinska vojska napredovala u oblasti Velikonovosilkivskij u zapadnom Donjecku.

"Neprijatelj pokušava da se probije. Grupisali su svoje oklopne snage u "šaku“ i postigli taktički uspeh“, objavio je Kodakovski na svom Telegram kanalu i dodao: "Osvojili su jedan od naših položaja, ali su pretrpeli ozbiljne gubitke“.

Papin izaslanik dolazi u mirovnu misiju u Kijev

10.21- Italijanski kardinal Mateo Zupi, koga je papa Franja zadužio da izvrši mirovnu misiju i pokuša da pomogne da se okonča rat u Ukrajini, boraviće danas i u utorak u Kijevu, navodi se u saopštenju Vatikana.

"Ovo je inicijativa čija je glavna svrha da se detaljno saslušaju ukrajinske vlasti o mogućim načinima da se postigne pravedan mir i omogući čovečna podrška u cilju smanjenja tenzija", navodi se u saopštenju Vatikana, prenosi Rojters.

Prigožin: Ukrajinci vraćaju izgubljene pozicije u Bahmutu

09.24 -  Osnivač i šef ruske grupe "Vagner", Jevgenij Prigožin, saopštio je tokom vikenda da su ukrajinske snage možda povratile neke od izgubljenih pozicija na jugozapadu grada Bahmuta.

Prema rečima Prigožina, izveštaji pokazuju da su ukrajinske snage uspostavile osmatračnice u gradu i primorale ruske snage da reaguju.

Napadi u Zaporoškoj oblasti

08.26 - Predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov rekao je da su se u Zaporoškoj oblasti nastavila aktivna neprijateljstva.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je ranije saopštilo da je neprijatelj 4. juna ujutru pokrenuo ofanzivu velikih razmera na 5 sektora fronta u pravcu Južnodonjecka uz uvođenje 23. i 31. mehanizovane brigade iz strateške rezerve Oružanih snaga Ukrajine uz podršku drugih vojnih jedinica i podjedinica.

Ukrajinski generalštab ne pominje ofanzivu

07.46 - U dnevnom obraćanju ukrajinskog generalštaba ne pominje se navodna velika ofanziva u Donjecku, ali se navodi da je bilo 29 borbenih sukoba u oblastima Donjecka i Luganska.

Lokalne vlasti: Dva drona pala na auto-put u ruskoj Kaluškoj oblasti

07.00 - Načelnik Kaluške oblasti u Rusiji Vladislav Šapša objavio je na Telegramu da su dva drona pala na auto-put u toj oblasti, preneo je Rojters.

Ruski napad u Hersonu

06.58 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su kliznim bombama objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti

 

Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su kliznim bombama objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading