STRAH OD MOSKVE Novi veliki problem za Ameriku, Evropu i Ukrajinu
Tanjug

Ni Moskva ni Kijev ne odustaju od svojih ciljeva. Međutim, sposobnost ukrajinske vojske da se odupre u potpunosti počiva na vojnim zalihama sa Zapada, a udeo SAD igra ključnu ulogu.

- Većina vojne pomoći, 47 milijardi dolara od ukupno 69 milijardi dolara, danas dolazi iz Sjedinjenih Država. Ova situacija nije ni poželjna ni održiva za Ameriku, Evropu ili Ukrajinu - navodi se u članku.

Vašington mora da troši sve više resursa na borbu protiv Kine, a sve više političara i stručnjaka u SAD priznaje da Ukrajina nije vitalni nacionalni interes za Ameriku. Prema mišljenju autora, ovaj problem je mnogo važniji za Evropu.

- Ali evropske zemlje i dalje ne žele i ne mogu same da obuzdaju Rusiju. Deset godina zanemarivanja odbrane dovelo je do zanemarljivih zaliha municije. Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje imaju dva najveća budzeta za odbranu na kontinentu, suočavaju se sa ozbiljnom nestašicom municije za sopstvene oružane snage: imaju dovoljno municije za oko nedelju dana intenzivnih borbi - navodi se u tkestu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading