USPEŠNO TESTIRAN NOVI RUSKI DRON KAMIKAZA Ovako se pokazao u zonama sukoba u Ukrajini (VIDEO)
Foto: Printscreen

Novi tip ruskih samoubilačkih bespilotnih letelica, nazvanih Privet-82, uspešno je završio testove u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini i sada se priprema za borbenu upotrebu, saopštio je za agenciju TASS, projektni biro Oko.

- Privet-82 je prošao letne testove na teritoriji Luganske i Donjecke Narodne Republike u zoni specijalne vojne operacije. Testovima su proveravali domet leta, radio kanal i otpornost drona na lokalne sisteme za elektronsko ratovanje - navodi ruska novinska agencija.

Kako navodi Oko, Privet-82 je već demonstriran Operativno-taktičkim borbenim formacijama Kaskada i Istok, u Ruskoj gardi i privatnoj vojnoj kompaniji Vagner.

- U toku je rad na opremanju dronova nosivim teretom i pripremi za njihovo prvo borbeno angažovanje koje će se održati već narednih dana - saopštio je projektantski biro.

Mala samoubilačka bespilotna letelica sa fiksnim krilima, koja ima optički sistem za navođenje, ima operativni domet od 30 kilometara, može da ubrza do 140 kilometara na sat i nosi teret od 5,5 kg.

Do sada je u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini upotrebljeno najmanje desetak samoubilačkih dronova Privet-82, otkrio je Oko.

- U stalnom smo kontaktu sa jedinicama koje su dobile naše bespilotne letelice - navodi se u saopštenju. Prošlog marta, Oko je objavio snimak koji pokazuje uspešan test otvaranja vatre na Privet-82. Tokom testa, dron samoubica pogodio je statičnu metu sa izuzetnom preciznošću.

Dizajnerski biro sada radi na izviđačkoj verziji drona koja će se pohvaliti produženim trajanjem leta od 1,5 sata.

- U zoni specijalne vojne operacije pokazali smo i testirali dron u našoj izviđačkoj konfiguraciji. Dobili smo dobar unos podataka i preporuke za fino podešavanje drona. Neophodno je malo modifikovati kameru instaliranu na izviđačkom dronu, nakon čega će ona ući u masovnu proizvodnju - saopštili su iz Biroa.

Ruska vojska koristi dronove samoubice, poznate i kao lutajuća municija, od početka sukoba u Ukrajini prošle godine. Poslednjih meseci ovi sistemi su ukrajinskim snagama naneli teške materijalne i ljudske gubitke. Uvođenje novih, jeftinih samoubilačkih dronova kao što je Privet-82, doprineće novim problemima za Kijev.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading