dron
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen, ilustracija

Incident se navodno dogodio jutros. Zahvaljujući sistemima elektronskog ratovanja, letelica je uspela da sleti, ali se uređaj nije približio teritoriji elektrane na oko 500 metara.

"Nakon pregleda, municija je onesposobljena. Uređaj je nosio termobaričnu bombu koja bi mogla biti aktivirana kako putem kontakta sa ciljem, tako i sa konzole operatera", precizirao je predstavnik policijske agencije.

Prema njegovim rečima, Kijev je izveo napad nakon sopstvene izjave o navodnoj opasnosti po nuklearnu elektranu, što bi trebalo smatrati provokacijom.

Nuklearna elektrana Zaporozje nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi - ima šest energetskih blokova sa kapacitetom od jednog gigavata. U oktobru prošle godine, postala je vlasništvo Rusije.

U isto vreme, ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju ZNPP koja je u blizini grada. Ministar odbrane Sergej Šojgu primetio je da kijevski režim na taj način pokušava stvoriti privid pretnje od nuklearne katastrofe. S druge strane, Međunarodna agencija za atomsku energiju više puta je izjavila da je potrebno stvoriti bezbednosnu zonu oko ZNPP.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljubiša

29.05.2023 00:16

Ako je pogode... Poslaće im Rusi orginal na Kijev, pa posle nek se češaju.