NOVI USLOVI ZA MIROVNE PREGOVORE Rusija listi starih zahteva dodala i ove
Foto: Shutterstock

U razgovoru za novinsku agenciju TASS Golužin je rekao da je Moskva „uverena da će mirovno rešenje biti moguće samo ako ukrajinske oružane snage prekinu neprijateljstva i prestanu zapadne isporuke oružja”.

On je naglasio da Ukrajina, da bi postigla trajni mir, „mora da se vrati u neutralnom nesvrstanom statusu“ i „odbije da se pridruži NATO-u i EU“, dodajući da Kijev treba da prizna „nove teritorijalne realnosti“ koje su se pojavile nakon što su ljudi iskoristili svoje pravo na samoopredeljenje.

Ruski diplomata je mislio na četiri bivša ukrajinska regiona koji su prošle jeseni velikom vežinom glasali za pridruživanje Rusiji na javnim referendumima, kao i na Krim.

Galužin je istakao da je još jedan ključni element bilo kakvog mirovnog rešenja posvećenost Kijeva poštovanju prava ruskog govornog stanovništva u zemlji i drugih manjina.

– Ruski jezik treba označiti kao državni jezik na zakonodavnom nivou. Neophodno je obezbediti da se u Ukrajini poštuju osnovna ljudska prava, uključujuži slobodu veroispovesti – naglasio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

Podsetimo, u subotu je Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, odbacio uslove Moskve, izdavši listu zahteva Kijeva. To uključuje trenutno povlačenje svih ruskih trupa sa teritorije koju Kijev vidi kao svoju, „izručenje ratnih zločinaca“, stvaranje „tampon-zone“ na ruskoj teritoriji, kao i „dobrovoljno odricanje od ruske imovine zaplenjene u drugim zemljama u korist Ukrajine”.

 

Tagovi

Komentari (0)

Loading