DANILOV: UKRAJINA JE SPREMNA ZA KONTRAOFANZIVU, NEMAMO PRAVO NA GREŠKU! Rusija izrazila želju za daljim jačanjem odnosa sa Turskom (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Rusija je potpisala sporazum sa Belorusijom o skladištenju bojevih glava u specijalnom postrojenju koje bi trebalo da bude završeno za nešto više od mesec dana. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je raspoređivanje tog oružja već počelo.

BLOG UŽIVO

KIJEV PRIZNAO NAPAD NA KRIMSKI MOST Osnovana jedinica sa specijalnim zadacima

22:16- Maljuk nije otkrio detalje operacije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Dejstvo para Su-25 po kopnenim ciljevima ukrovermahta na Ugledarskom pravcu

21:27

 

 

Bivši savetnik Pentagona: Artjomovsk je bio najveća zamka u istoriji ratovanja

20:49- Artjomovsk je postao najveća zamka u istoriji ratovanja u kojoj je ruski glavnokomandujući Vladimir Putin sahranio ukrajinsku vojsku, izjavio je u svom blogu na Jutjubu bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor.

"VOJSKA SPREMNA, ČEKA DA KRENE U SVAKOM TRENUTKU"

20:20- Danilov je odbacio pretpostavke da je operacija već u toku.

Celu vest pročitajte OVDE.

Lancet uništio mobilnu radasku stanicu

19:33- U Harkovskoj oblasti vojnici Zapadnog vojnog okruga su uz pomoć Lanseta uništili mobilnu radarsku stanicu P-18 Oružanih snaga Ukrajine. Radar je bio zaštićen mrežom.

ISPLIVAO RATNI IZVEŠTAJ VAGNERA Vrtoglave brojke uništenog naoružanja (FOTO)

19:14- Dugo očekivani ratni izveštaj pojavio se na mrežama

Celu vest pročitajte OVDE.

Podoljak postavio Vatikanu uslove mira i pre početka posredničke misije

18:35- Još pre početka misije Vatikana za rešavanje sukoba u Ukrajini, savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Miһail Podoljak, izneo je niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana.

Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela je obuku u Nemačkoj

18:09- Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela je obuku u Nemačkoj za rukovanje i održavanje američkiһ tenkova M1 Abrams, navodi Njujork tajms, pozivajući se na Pentagon.

Zvaničnici Ministarstva odbrane ranije su saopštili da će oko 30 tenkova biti poslato u Nemačku za korišćenje u programu obuke koja će trajati 10 do 12 nedelja, prenosi Interfaks.

RUSI NA BAHMUTU NAUČILI VAŽNU LEKCIJU Udar na Rumuniju ili Poljsku bi mogao biti nuklearni?

17:32- Ako Poljska ili Rumunija žele da zamene Ukrajinu u ratu protiv Rusije, ovo će biti sukob potpuno drugog nivoa, smatra politikolog Jurij Barančik.

Celu vest pročitajte OVDE.

Borbe za Marinku se nastavljaju

17:05

 

https://t.me/vestisafronta/18626

 

VALERIJ ZALUŽNJI:"Došlo je vreme da vratimo ono što je naše"

16:32- Glavnokomandujući ukrajinskiһ oružaniһ snaga Valerij Zalužni podstakao je spekulacije da bi masovna kontraofanziva protiv ruskiһ okupacioniһ snaga neizbežna, objavom da je vreme da Ukrajina vrati svoje teritorije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snažna eksplozija u Berdjansku: verovatno još jedan raketni udar Storm Shadow

15:23

 

 

Uništena pozicija ukrajinske vojske sa dva izgorela BMP-2 u hersonskoj oblasti

15:13

 

 

Rogov: Zapad ucenama tera Zelenskog na zločine protiv Rusije

14.47 - Zapadne zemlje ucenama teraju Vladimira Zelenskog na jezive zločine protiv Rusije, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

- U toku je oblikovanje situacije i ucenjivanje Zelenskog da čini zločine. Zelenski je kao pacov sateran u ugao. Zapad mu je dao izbor: ili on ili strašno zločini protiv Rusije, ili će njega da zbace ili će dovesti na vlast nekog drugog - rekao je Rogov.

U tom kontekstu Zelenski bi mogao da izvrši i provokaciju na području Zaporoške nuklearke kako bi očuvao vlast.

 

PUTIN ČEKA DA SE SVET PROMENI? U Kremlju nikad turbulentnije, a prvi čovek se povukao u sebe?

14.28 - Situacija na ruskom tlu je u poslednje vreme prilično turbulentna.

Sukob između šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina i vojnog vrha traje već mesecima, a najnoviji „opipljiviji“ incidenti ponovo podižu prašinu među elitama Kremlja.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putinova armija ima važan zadatak na bokovima Artjomovska

13.26 - Sada je najvažnije zadržati Artjomovsk, kako se ne bi ponovio juriš, da ne bismo ponovo pretrpeli iste gubitke koji su bili prilikom zauzimanja, rekao je ruski dobrovoljac Jaroslav Mancevič.

Jaroslav je objasnio kako je krenuo na front.

Celu vest pročitajte OVDE.

Danilov: Ukrajina je spremna za kontraofanzivu, nemamo pravo na grešku

12.28 - Ukrajina je spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je danas sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov. On nije želeo da potvrdi datum, ali je za BBC rekao da bi napad radi preuzimanja okupiranih teritorija mogao da počne "sutra, prekosutra ili za nedelju dana". Upozorio je da ukrajinska vlada "nema pravo na grešku" u vezi sa tom odlukom jer je ovo "istorijska prilika koju ne smemo da izgubimo". Kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Danilov je član ratnog kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

Kina će uložiti konkretne napore da bi se postiglo političko rešenje za Ukrajinu

12.05 - Kina će uložiti konkretne napore da bi se postiglo političko rešenje ukrajinske krize, izjavio je specijalni izaslanik Li Hui. Kako je danas saopštilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, Li je u petak rekao ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavrovu, tokom razgovora u Moskvi, da se Kina uvek držala "objektivnog i poštenog stava o Ukrajini", pozivajući na mir i pregovore, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je posle tih razgovora da su Kina i Rusija uvek usmerene na održavanje mira i stabilnosti u regionu i svetu, preneo je TASS. Lavrov je zahvalio Pekingu na uravnoteženom stavu o Ukrajini.

Sprečen proboj diverzanata

11.54 - Ruske snage sprečili su ukrajinsku diverzantsku grupu da probije liniju fronta u pravci Aleksandro-Kalinovska, saopštio je načelnik pres-centra grupe "Jug" Vadim Astafjev.

Miroslav Lazovski ubijen kod Bahmuta

10.48 - Osnivač beloruskog pokreta „Bela legija“ Miroslav Lazovski likvidiran je kod Artjomovska.

17. maja je puk"Kalinovski" pretrpeo značajne gubitke u borbi kod Artjomovska (Bahmut), uništena je čitava jedinica.

 

 

Rusija: U eksploziji, izazvanoj napadom dva drona, oštećana upravna zgrada

10.19 - U eksploziji, koju je izazvao napad dva drona u ruskoj oblasti Pskov u blizini granice sa Belorusijom, oštećena je upravna zgrada naftovoda, izjavio je danas lokalni gubernator, Mihail Vedernikov. Vedernikov je napisao na Telegramu da u napadu nije bilo žrtava. Konačni zaključci o napadu biće dostupni nakon što istražna grupa dostavi rezultate istrage, rekao je Vedernikov, preneo je TASS.

 

Novi napadi tokom noći

10.01 - Tokom noći proglašena je vazdušna opasnost u Nikolajevskoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Viničkoj oblasti Ukrajine, kao i na delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ruska vojska osujetila je proboj diverzantsko-jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine

08.50 - Ruska vojska osujetila je pokušaj probijanja prve linije ukrajinske diverzantsko-jurišne grupe, izjavio je za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres-centra grupe Jug.

- Motorizovane streljačke i artiljerijske jedinice grupe osujetile su pokušaj probijanja prve linije ukrajinske diverzantsko-jurišne grupe na pravcu Aleksandar-Kalinovski - rekao je on.

Mediji: Ukrajina je tražila od Nemačke rakete sposobne da stignu do Moskve

08.12 - Kijev je zvanično zatražio od Berlina krstareće rakete dugog dometa Taurus sposobne da stignu do Moskve, objavio je list Frankfurter algemajne cajtung , pozivajući se na izvore.

Ranije je postalo poznato da je inicijativu da se Ukrajini obezbede krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem Taurus pokrenuo poslanik Bundestaga Roderih Kizeveter

- Predsednik Volodimir Zelenski je već govorio o tome (o transferu projektila – prim. aut.) kancelaru Olafu Šolcu tokom posete Berlinu početkom maja. Predstavnik kancelarke ne želi da komentariše ovo, međutim, Savezno ministarstvo Odbrana potvrđuje da je Ukrajina zatražila Taurusa - navodi se u publikaciji.

 

Zalužni nagoveštava početak kontraofanzive?

07.48 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni objavio je video snimak koji nagoveštava početak kontraofanzive protiv ruskih snaga, prenosi Unian.

Agencija navodi da je video objavljen na Telegram kanalu Zalužnog i da se na njemu vide ukrajinski vojnici kako se spremaju za bitku, a na kraju snimka je poziv za pridruživanje Oružanim snagama Ukrajine. "Vreme je da vratimo ono što je naše“, napisao je Zalužni uz snimak.

Rusija izrazila želju za daljim jačanjem odnosa sa Turskom

07.25 - Moskva računa na dalje unapređenje obostrano korisne saradnje sa Ankarom, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Turskoj Jurij Pilipson, direktor četvrtog evropskog odeljenja MIP-a Rusije.

- Turska je velika sila, uticajan regionalni igrač. Poslednjih godina ova zemlja vodi nezavisnu liniju u većini pitanja kako bi osigurala, pre svega, sopstvene nacionalne interese. Takav principijelan pristup, kao što je već navedeno, doprinosi razvoju obostrano korisne bilateralne saradnje. Svakako se radujemo njenom daljem unapređenju - rekao je on.

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

07.15 - Ukrajinske trupe ispalile su 11 granata kalibra 155 milimetara NATO-a na Kujbiševski i Kijevski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

- Posle 00:00 zabeleženo je granatiranje sa strane oružaniһ formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 00.45 – naselje Netajlovo – grad Donjeck ( Kujbiševski okrug ): pet granata kalibra ispaljeno je 155 milimetara... 05.10 – naseljena tačka Lastočkino – grad Donjeck (Kujbiševski i Kijevski okrug): ispaljeno je šest granata kalibra 155 milimetara.

 

Ruska vojska osujetila je proboj diverzantsko-jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine

06.55 - Ruska vojska osujetila je pokušaj probijanja prve linije ukrajinske diverzantsko-jurišne grupe, izjavio je za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres-centra grupe Jug.

- Motorizovane streljačke i artiljerijske jedinice grupe osujetile su pokušaj probijanja prve linije ukrajinske diverzantsko-jurišne grupe na pravcu Aleksandar-Kalinovski - rekao je on.

Ruska ambasada je odgovorila na reakciju SAD zbog transfera nuklearnog naoružanja Belorusiji

06.45 - Moskva i Minsk, u uslovima hibridnog rata koji su protiv njih pokrenule SAD, imaju pravo da obezbede svoju bezbednost, uključujući i vojno-nuklearnu sferu, proizilazi iz komentara ruske ambasade u Vašingtonu.

Moskva: Nema mira sa Zelenskim

06.28 - Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da bi rat mogao da potraje decenijama i da su pregovori s Ukrajinom nemogući sve dok je predsednik Volodimir Zelenski na vlasti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading