TIK-TOK VOJNICI! Diverzanti upali u Rusiju zbog lajkova: Marširaćemo na Moskvu
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Malo je toga zajedničkog među borcima haotične grupe koja je ove nedelje ušla u Rusiju u tenku i oklopnim vozilima u do sada najvećem prekograničnom upadu u 15-mesečnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Ali, mnoge od njih povezuju najmanje dve stvari – podzemna ruska desničarska scena i želja za lajkovima.

Ovonedeljna “invazija” izložila je zapanjujuću nesposobnost Rusije da brani sopstvene granice, piše britanski “Telegaf”. Ali, pomahnitale aktivnosti boraca na društvenim mrežama otvorile su pitanja o pravoj svrsi njihove misije.

"TikTok vojnici"

Iako je delovalo da nije bilo nikakvih borbi u retko naseljenom području za koje se tvrdilo da je zauzeto, nekoliko “vojnika” pažljivo je dokumentovalo svoje putovanje, postujući fotogafije dok su lokalne vlasti hitale da evakuišu stanovnike.

- Imam osećaj… da su oni više zainteresovani da izgledaju dobro i naprave onlajn sadržaj nego da urade bilo šta od stvarne vojne ili strateške vrednosti za Ukrajinu – rekao je “Telegrafu” Majkl Kolborn, istražitelj organizacije “Belingket”.

TIK-TOK VOJNICI! Diverzanti upali u Rusiju zbog lajkova: Marširaćemo na Moskvu

Evgeniy Maloletka (STF)

 

 

Slični borci se u drugim delovima Ukrajine nazivaju “TikTok vojnicima”.

Kako su se postovi o smelom upadu pojavili na društvenim mrežama, neka lica koja su pozirala sa vojnom opremom odmah su prepoznata. Grupa je rekla da su oni borci Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK) i Legije slobodne Rusije, navodno proukrajinskih grupa Rusa za koje se sumnja da su povezani sa ukrajinskim obaveštajnim službama.

RDK je osnovao Denis Nikitin, dobro poznati vlasnik brenda neonacističkih borilačkih veština i fudbalski huligan koji je bio umešan u tuču sa britanskim navijačima u Marseju 2016.

Aleksander Skačkov prodavao manifest ubice

Jedan od muškaraca koji su viđeni kako se smeju odmah pored ruskog oklopnog transportera – koji je navodno zaplenjen – je Aleksander Skačkov. Pre samo dve godine ovaj Rus je bio pod istragom u Ukrajini zbog prodaje prevoda manifesta ubice sa Novog Zelanda.

 

 

Pre nego što se pojavio u Belgorodskoj oblasti sa vojnim obeležjem sa figurom Kju kluks klana sa puškom, ponosno pozirajući pored navodno zaplenjenog ruskog oklopnog transportera, Skačkova je ukrajinska obaveštajna služba SBU opisivala kao “vođu radikalne neonacističke grupe”. Uhapšen je 2020. zbog prodaje prevedenih verzija manifesta napadača koji je 2019. u masakru u Krajstčerču pobio 50 ljudi.

Fotografije koje je podelila SBU 2020. navodno pokazuju dnevnu sobu Skačkova sa zastavom sa svastikom kako visi na zidu. Uprkos teškim optužbama, on je pušten uz kauciji nakon mesec dana pritvora.

Ilja Bogdanov: "Ne želim Rusiju ni na mapi"

Na slici sa oklopnim transporterom Skačkov pozira pored Ilje Bogdanova, bivšeg oficira FSB koji je išao da se bori protiv proruskih separatista u Ukrajini 2014. i koji je kompulsivno dopunjavao svoju stranicu “Fejsubuka” sa slikama i video snimcima iz Belgoroda. Bogdanov (34), koji je služio kao oficir FSB na ruskom Dalekom istoku, je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa prošle godine rekao da je inicijalno došao u Ukrajinu da se bori “za novu Rusiju”, protiv Putinovog režima, ali da su njegovi stavovi evoluirali.

- Trenutno mi ne treba Rusija. Ne želim da ova država čak bude na mapi – rekao je on.

 

Dok su se mnogi Rusi koji godinama žive u Ukrajini godinama mučili da dođu do državljanstva, Bogdanov je dobio ukrajinski pasoš već 2015.

Nijedna od fotografija koje je Bogdanov objavio od ponedeljka ne ukazuje na značajan otpor sa ruske strane granice koju je čuvalo nekoliko oficira koji su pobegli iz slabo naseljenog područja. Na jednom snimku vidi se kako Bogdanov udara uokvireni ruski dokument, navodno u kancelariji ruske granične straže u Grajvoronu.

Kad ne pozira za fotografije pograničnih upada, Bogdanov vodi restoran južnokorejske kuhinje u centru Kijeva, navodi “Telegraf”.

Aleksej Ljovkin držao Brejvika za "heroja"

Trećem članu grupe Alekseju Ljovkinu, sudilo se u Rusiji za zločine mržnje pre nego što je pobegao u Ukrajinu. Ljovkin, koji je takođe frontmen blek metal benda i koji je svojevremeno pozdravio norveškog teroristu Andersa Brejvika kao “heroja”, proglašen je psihički nesposobnim za suđenje i poslat je na obavezno psihijatrijsko lečenje 2006, nakon što su odbačene optužbe protiv njega.

U Kijevu je osnovao Votanjugend, neonacističku grupu koja je držala obuku u vatrenom oružju i predavanja o “teoriji rase”.

Krupni, bradati pristalica neonacista pojavio se u ponedeljak na videu hvaleći se da je probio rusku granicu, zajedno sa nasmejanim, nižim čovekom obučenim u oker kamuflažno odelo.

Kiril Kanahin (41), koji je prethodno pozirao ispred kancelarije ruske pošte u pograničnom selu u Brjansku u martu, završio je u Kijevu nakon blede glumačke karijere u Rusiji gde je igrao u TV reklamama za čokoladice “nats” i ruskoj verziji filma “Američka pita”. Neko vreme je bio i instruktor joge.

Sumnje u ulogu Kijeva

Upotreba tenkova i druge vojne opreme u upadu u Belgorodsku oblast navela je mnoge na sumnju da su borci povezani sa ukrajinskom vojskom.

Iako je Kijev porekao svoju ulogu, najveći prekogranični upad iz Ukrajine od početka ruske invazije skoro je sigurno bio koordinisan sa ukrajinskim oružanim snagama koje se pripremaju da pokušaju da povrate svoje teritorije, kažu vojni analitičari.

Nakon što je inicijalno umanjila važnost prvog upada na rusko tlo od 1969, ruska vojska je poslala svog najvišeg komandanta da navodno vodi operaciju protiv napadača. Na snimku se vidi general Aleksandar Lapin, komandant ruskih kopnenih snaga, kako preusmerava oklopna vozila na putu, što je podstaklo ultranacionalističke kritičare – poput Igora Girkina – da ga nazove “kretenom koji ne bi bio dovoljno dobar da radi ni kao saobraćajac”.

TIK-TOK VOJNICI! Diverzanti upali u Rusiju zbog lajkova: Marširaćemo na Moskvu

Evgeniy Maloletka (STF)

 

 

Otkrića o sumnjivim pojedincima umešanim u upad i tvrdnje da je zapadno oružje korišćeno na ruskoj teritoriji mogla bi da naštete Ukrajini. “Njujork tajms” je objavio da su borci za upad koristili najmanje tri oklopna vozila MRAP američke proizvodnje i da bi to moglo da našteti ukrajinsko-američkim odnosima.

U utorak je portparol Stejt departmenta morao da javno demantuje da je oružje dobijeno od SAD možda završilo u Rusiji. Ukazujući na “mutne slike” upada, Metju Miler je rekao da je Vašington “skeptičan prema njihovoj istinitosti”.

“Marširaćemo na Moskvu”

U sredu je portparol političkog krila Legije slobodne Rusije, sa sedištem u Kijevu, rekao “Telegrafu” da su njihove snage i dalje u području i da kontrolišu oko 40 kvadratnih kilometara pogranične teritorije, što nije odmah nezavisno potvrđeno.

- Cilj je odvući ruske snage sa drugih delova linije fronta i stvaranje povoljnih uslova za oslobođenje ukrajinskih teritorija. Ako uslovi za pohod na Moskvu budu pogodni, marširaćemo na Moskvu – rekao je Aleksej Baranovski, dodajući da su spremni da idu daleko koliko god mogu.

Dok je Kolborn je rekao da čitava operacija izgleda kao onlajn “trolovanje” Kremlja radi poniženja, Baranovski tvrdi da je stvarna.

- Svi pretenduju da svuda vide trolovanje ili psihološke operacije. Ja sam siguran da je ovo samo početak dugog puta izgradnje nove države na ruševinama starog režima u Rusiji – rekao je on.

Grupa koja stoji iza upada poručila je u međuvremenu da će se “opet videti”. Denis Kapustin, koji se predstavlja kao komandant RDK kodnog imena “beli reks”, obratio se novinarima sa ukrajinske strane granice dan nakon što je ruska vojska rekla da je ubijeno više od 70 “ukrajinskih nacionalista”, a da su ostali potisnuti nazad u Ukrajinu.

- Mislim da ćete nas videti ponovo sa te strane. Ne mogu da otkrivam nadolazeća dešavanja, čak ni smer. Granica je prilično duga. Ipak, biće mesta na kojima će se stvari usijati – rekao je Kapustin, preneo je “Gardijan”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading