SNIMCI STRAVIČNE EKSPLOZIJE U MARIUPOLJU! Putin: Moskva je spremna! (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Rusija je potpisala sporazum sa Belorusijom o skladištenju bojevih glava u specijalnom postrojenju koje bi trebalo da bude završeno za nešto više od mesec dana. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je raspoređivanje tog oružja već počelo.

Uzrok eksplozija koje su se jutros čule u Krasnodaru jeste pad dva drona, rekao je gubernator oblasti Venjamin Kondratjev. Kako je dodao, nema žrtava, ali je nekoliko zgrada pretrpelo oštećenja.

 

 

Kraj bloga za 457. dan rata u Ukrajini

Peskov: Berlin još nije inicirao razgovor Putina i Šolca

23.02 - Nemački kancelar Olaf Šolc još nije pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina, niti je Berlin inicirao takav poziv, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Šolc još nije zvao Putina, a nemam nikakvu informaciju da li je Nemačka inicirala telefonski razgovor", rekao je Peskov.

Istakao je da bi dvojica lidera trebalo da razgovaraju, prenosi Tas. 

"Predsednik Putin ostaje otvoren za dijalog, jer teži glavnom cilju zaštite interesa naših građana", dodao je portparol ruskog predsednika.  

Rute: Holandija "ozbiljno" razmatra slanje lovaca F-16

22.34 - Zvanični Hag "ozbiljno razmatra" slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, ali još nije donela konačnu odluku, rekao je holandski premijer Mark Rute.

Ranije ove nedelje Holandija je rekla da želi da počne da obučava ukrajinske pilote za letenje na tom tipu aviona što je pre moguće.

Upitan da li bi Holandija poslala borbene avione u Ukrajinu, Rute je na konferenciji za novinare rekao da konačna odluka nije doneta, ali je dodao da "ako počnete da obučavate pilote, očigledno je da je to nešto o čemu ozbiljno razmišljate“.

Bilo kakva odluka o slanju F-16 zavisi od odobrenja SAD za to, konstatovao je Rute. Dodao je da bi Holandija potencijalno imala borbene avione koje će ih naslediti jer trenutno povlači svoje lovce F-16.

Prema podacima tamošnjeg ministarstva odbrane, Holandija trenutno ima 24 operativna aviona F-16 koji će biti povučeni do sredine 2024. Još 18 mlaznjaka trenutno je dostupno za prodaju, od kojih je 12 privremeno prodato.

Prošlog petka, američki predsednik odobrio je programe obuke ukrajinskih pilota na F-16, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je Džozefu Bajdenu da se avioni neće koristiti za prelazak na rusku teritoriju.

Marijupolj na udaru

22.10 - Ukrajinska vojska ispalila je dve rakete dalekog dometa na Marijupolj, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Za sada nema informacija kakva je šteta napravljena i da li u napadu ima stradalih.

U Mariupolju: Eksplozija kod "Azovstala" (VIDEO)

21.38 - Izvori na Telegramu prenose da se verovatnije radi o raketnom udaru.

Pre toga je javljeno o poletanju aviona Ratnog vazduxoplovstva, očekuju se novi napadi na frontu.

 

 

 

Jasna ruska poruka Zelenskom

21.05 - Pregovori sa Ukrajinom nisu mogući dok postoji kijevski režim i Vladimir Zelenski, ali će pre ili kasnije Kijev morati da pregovara, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Dokle god je kijevski režim tu i klovn Zelenski pregovori nisu mogući - rekao je on prilikom posete Vijetnamu.

Istakao je da će pre ili kasnije morati da pregovaraju, kao i da se sve uvek završava pregovorima i to je neizbežno, ali dok su ti ljudi na vlasti, situacija se za Rusiju neće promeniti u smislu pregovora

 

Olupina ukrajinskog bombardera Su-24 (VIDEO)

20.38 - Su-24 oboren u zoni SVO

"Za potpuno oslobađanje teritorije od ruskih trupa potrebno je 48 američkih aviona"

20.12 - Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Ukrajine.

- "4 eskadrile F16 (48 aviona) su upravo ono što je potrebno da se naša zemlja oslobodi od agresora“, navodi se u izveštaju.

- Ranije je načelnik američkog štaba Mark Mili rekao da mali broj letelica neće promeniti sliku, jer „Rusi imaju hiljade lovaca 4. i 5. generacije“.
Takođe je procenio transfer i podršku 10 F-16 na 2 milijarde dolara.

Iznos koji traži Ukrajina može koštati SAD skoro 10 milijardi.

 

 

Medvedev izneo jezivo upozorenje

19.55 - "Ako se to desi, ruska nuklearna raketa leti za Ukrajinu"

Celu vest pročitajte OVDE.

Poljska najavila: Zatvaramo granicu

19.34 - Poljska je najavlila zatvaranje granice za teretna vozila iz Belorusije i Rusije, navedeno je u nacrtu uredbe koju je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Putin: Moskva je spremna za diplomatsko rešenje

19.00 -  Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je rekao danas brazilskom šefu države Luisu Inasiju Lula da Silvi da je Moskva spremna za diplomatsko rešenje ukrajinske krize, saopštio je Kremlj posle telefonskog razgovora dva predsednika.

UKRAJINA UDARA NA RUSKU TERITORIJU Ispaljena raketa, pa onda usledio napad dronova

18.52 - Ukrajina je gađala dva regiona na jugu Rusije raketom i dronom, ali je raketu oborila protivvazdušna odbrana, navode ruski zvaničnici i mediji.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusko MO: Vojska je napala skladište municije ukrajinskih oružaniһ snaga

18.17 - Ruske oružane snage izvele su raketni napad na skladište municije ukrajinskih oružaniһ snaga, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane u rezimeu toka specijalne operacije.

"Cilj napada je postignut. Svi naznačeni objekti su pogođeni", navodi se u saopštenju, prenele su RIA Novosti.

Ruska vojska je koristila precizno oružje dugog dometa za napad, navela je ruska agencija.

Tutnjava u Belgorodskoj oblasti: OSU granatira Šebekinski rejon (FOTO/VIDEO)

17.53 - Ruska artiljerija je uzvratila protivbaterijskom vatrom na neprijateljske vatrene tačke.

 

 

Rusi prinuđeni na povlačenje

17.32 - Кao rezultat napada, ukrajisnske snage isterale ruske snage severozapadno od Bahmuta u oblasti Orehovo-Vasiljevka.

Jedinice koje su tamo bile prinuđene da se povuku u pravcu severoistoka do 1 km.

Trenutno se nastavljaju intenzivne borbe za šumske plantaže.

 

 

17.05 -

Eksplozije u Krasnodaru


16.45 - Uzrok eksplozija koje su se jutros čule u Krasnodaru jeste pad dva drona, rekao je gubernator oblasti Venjamin Kondratjev. Kako je dodao, nema žrtava, ali je nekoliko zgrada pretrpelo oštećenja.

Istraga se nastavlja.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije

16.44 -

Ukrajinska vojska je na Kupjanskom pravcu izgubila oko 35 vojnika;

- U Harkovskoj oblasti je ruska vojska sprečila akcije dve grupe diverzanata;

- Ruska vojska je za 24 sata u pravcu Krasnog Limana ubila više od 60 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije su u pravcu Hersona ubile oko 30 ukrajinskih vojnika, uništena je jedna haubica D-30 i samohodni top „akacija“;

- Ruska vojska je u pravcu južnog Donjecka i Zaporožja ubila i ranila oko 120 ukrajinskih vojnika;

- Ukrajinska vojska je nakon napada vojske snaga Jug Oružanih snaga Rusije u pravcu Donjecka za 24 sata izgubila 190 vojnika, uništeno je šest jedinica tehnike, kao i skladište sa municijom;

- Ruska vojska je napadima visokopreciznim oružjem uništila skladišta sa ukrajinskom municijom;

- U Nikolajevskoj oblasti su Oružane snage Rusije onesposobile radar ST-68UM;

- PVO sredstva Rusije su za 24 sata oborila dve krstareće rakete „storm šedou“, jednu operativno-taktičku raketu „grom-2“, 20 dronova i deset granata sistema „hajmars“.

 

MEDVEDEV: Pregovori nisu mogući dok je Zelenski na čelu kijevskog režima

15.55 - Pregovori sa Ukrajinom nisu mogući dok postoji kijevski režim i Vladimir Zelenski, ali će pre ili kasnije Kijev morati da pregovara, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Ivan Kurs" uplovio u sevastopoljsku luku

15.51 - Glavni obaveštajni brod ruske flote "Ivan Kurs" uplovio u sevastopoljsku luku.

Kanada donira Ukrajini 43 rakete AIM-9

14.35 - Kanada je objavila da će donirati Ukrajini 43 rakete AIM-9 kako bi pomogla zemlji da "osigura svoje nebo", navodi se u saopštenju kanadskog ministarstva odbrane.

"Podrška Kanade Ukrajini je nepokolebljiva. Kada putujem po Kanadi, vidim ukrajinske zastave na kućama, malim preduzećima i automobilima, jer Kanađani shvataju da je borba Ukrajine da se odbrani, takođe borba i za suverenitet, slobodu i nezavisnost", rekla je ministarka odbrane Kanade Anita Anand.

U saopštenju se zaključuje da Kanada "ostaje posvećena bliskoj saradnji sa saveznicima kako bi Ukrajini pružila potrebnu podršku dok nastavlja hrabru borbu protiv ruskog ilegalnog i neopravdanog rata".

Dva drona pala u Krasnodaru

13.47 - Uzrok eksplozija koje su se jutros čule u Krasnodaru jeste pad dva drona, rekao je gubernator oblasti Venjamin Kondratjev. Kako je dodao, nema žrtava, ali je nekoliko zgrada pretrpelo oštećenja.

 

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

13.20 - U Dnjepropetrovsku je na snazi vazdušna opasnost, a u gradu odjekuju eksplozije, navode ukrajinski mediji.

Ruska PVO odbila tokom noći raketni napad na Berdjans

12.12 - Ruska PVO je odbila tokom noći raketni napad ukrajinskih snaga na Berdjansk u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik predstavnik operativnih službi i dodao da nema žrtava ali da je oštećeno više kuća.

 

Nastavlja se granatiranje Donjecka

09.50 - Oružane snage Ukrajine ponovo granatiraju Kalinjinski okrug Donjecka. 

 

 

Ukrajinci tvrde da su oborili 10 ruskih projektila i 20 dronova iznad Kijeva

09.00 - Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su njihove snage tokom noći oborile deset ruskih proketila i više od 20 besplotnih letelica u napadima ruskih snaga na Kijev.

Medvedev: Ako im daju nuklearno oružje, izvešćemo preventivni napad

08.35 - Ako Zapad bude Ukrajini dao nuklearno oružje, Rusija će morati da izvrši preventivni udar, rekao je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Donjeck: Ukrajinci napali istočni deo grada

08.20 - Prema rečima gradonačelnika Kulemzina, Oružane snage Ukrajine ispalile su 6 raketa iz MLRS-a na stambena naselja Kalinjinskog okruga. Na fotografiji se vidi dim u oblasti Motela - kružni tok koji povezuje Makejevku sa Donjeckom.
 Jedna osoba je preminula na licu mesta.

 

 

Posledice udara na Dnjepropetrovsk

08.00 - Lokalne vlasti skromno izveštavaju o izvesnom „transportnom preduzeću“ koje je uništeno kao rezultat masovnog udara projektila i dronova.

 

 

Šolc planira da razgovara sa Putinom

07.25 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da planira da "u dogledno vreme" razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Gardijan.

"Poslednji telefonski razgovor sa Putinom bio je pre izvesnog vremena", rekao je Šolc.

Nemački kancelar je izjavio i da ruski predsednik mora da shvati da se rat ne može okončati sklapanjem "neke vrste hladnog mira", već povlačenjem ruskih trupa iz Ukrajine.

Lideri su poslednji put razgovarali telefonom početkom decembra, prenosi AFP.

Putin danas o sabotaži u Belgorodu

07.15 - Ruski predsednik Vladimir Putin održaće danas operativni sastanak sa stalnim članovima ruskog državnog bezbednosnog saveta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je izjavio da bi na sastanku moglo da bude reči i o nedavnoj "sabotaži ukrajinske grupe" na jugozapadu ruske oblasti Belgorod.

Udar na krasnodar

06.55 - Trenutak kada je UAV stigla.

Snimak eksplozije u jednom od kvartova grada objavljuju mediji i očevici.

Ljudi sa sajta javljaju da je zgradu sa telekomunikacionim tornjem mobilnog operatera u Morskoj ulici oštetila bespilotna letelica kamikaza.

 

 

Pogođena rafinerija

06.50 - Merefa u harkovskoj oblasti. Utkovska rafinerija. Posledice jutarnjeg napada.

Inače, lokalne vlasti su javile da su sve rakete i dronovi oboreni. 

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading