RUSI NE MOGU NAPRED?! Pušilin stigao u Bahmut sa samo jednim ciljem! (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Zvanični Kijev tvrdi da ukrajinske snage i dalje drže manje uporište u Bahmutu. Sa druge strane, privatna vojna grupa "Vagner" najavljuje povlačanje narednih dana.

Načelnik ruske oblasti Belgorod Vjačeslav Glatkov, rekao je da je tokom jučerašnjeg dana "diverzantska grupa" ukrajinske vojske ušla na teritoriju Rusije kod Gravoronskog okruga, koji se graniči sa Ukrajinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da sabotažom kod Belgoroda Ukrajina skreće pažnju sa gubitaka u Bahmutu.

Tokom jučerašnjeg dana nuklearna elektrana Zaporožje ostala je bez struje posle prijavljenog požara na elektroenergetskom objektu u istoimenom gradu. Spoljno napajanje strujom je nakon nekoliko časova obnovljeno.

Na sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije nisu uspeli da se dogovore oko 11. paketa  sankcija protiv Rusije i dodatne vojne pomoći Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kijev čeka američke borbene avione F-16. Zapadni zvaničnici kažu da bi obuka ukrajinskih pilota mogla da traje nekoliko meseci.

Kraj bloga za 454. dan rata u Ukrajini

Rusi zauzeli ceo Bahmut?

23.00 - Američko ministarstvo odbrane neće objaviti sopstvenu procenu da li je Rusija u potpunosti zauzela Bahmut, ali priznaje da ruske snage kontrolišu njegov veliki deo, izjavio je danas portparol Pentagona Patrik Rajder.

"Znamo da Rusija zaista drži veliki deo teritorije Bahmuta i okoline, ali, prema našoj proceni, Ukrajinci i dalje vode bitke kod Bahmuta“, rekao je on na pitanje da li Rusi kontrolišu grad.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u noći između 20. i 21. maja da su njihove snage zauzele Bahmut posle višemesečne ofanzive. Ukrajinska strana tvrdi da njihova vojska i dalje kontroliše deo Bahmuta.

Rusi ne mogu napred?

22.25 - Ruske snage su bezuspešno pokušale da napreduju ka selu Hromove kod Bahmuta, saopštio je večeras Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Ovo vodi ka eskalaciji rata u Ukrajini" 

22.15 - Mađarsko ministarstvo odbrane izdalo upozorenje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Otkriveno kada će Ukrajina postati članica EU

21.48 - Ukrajina će se pridružiti EU nakon završetka neprijateljstava na njenoj teritoriji, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Sputnjik.

Rusi: Artiljerci osujetili pokušaj ukrajinskih snaga

21.27 - Uralski artiljerci iz grupe Jug osujetili su pokušaj ukrajinskih snaga da izvedu napad na položaje ruskih snaga u pravcu Donjecka, rekao je Sputnjiku jedan od ruskih vojnika.

Denis Pušilin je stigao u Artemovsk da izradi plan za obnovu grada (VIDEO)

20.58 - Vršilac dužnosti šefa DPR zahvalio je jurišnim odredima PMC „Vagner“ što su izvršili sve zadatke i oslobodili grad od Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Nemačka obezbedila novu vojnu pomoć Kijevu

20.18 - Nemačka je obezbedila Ukrajini novu opremu, uključujući 54 izviđačke bespilotne letelica Vektor i multifunkcionalni radarski sistem TRML-4D za vazdušno osmatranje i presretanje ciljeva, proizilazi iz ažurirane liste naoružanja koju je nemačka vlada objavila u utorak, a koje je Berlin isporučio ili namerava da isporuči Kijevu.

Osim toga, Berlin je Kijevu isporučio tri mobilna i zaštitna sredstva za razminiranje, šest vozila za graničare, skener frekvencija i ometač frekvencija, 15 kamiona (uključujući minibuseve) Zetros i 34 pikapa.

Rusija se sprema da mobiše još 500.000 ljudi

20.12 - Ruski vojni obveznici danas su učestvovali u svečanosti u Trojičkoj sabornoj crkvi u Sankt Peterburgu povodom odlaska u rat.

Rusija je prošle jeseni regrutovala 300.000 ljudi, a u januaru ove godine obaveštajne službe su objavile da se Kremlj sprema da mobiliše još 500.000 ljudi.

Prigožin o stanju grupe "Vagner"

19.43 -  „U PMC Vagner dolazi više od 10.000 ljudi svakog meseca.  A da li će se PMC Vagner boriti van teritorije Bahmuta ili ne, Vagner će o tome samostalno odlučiti i neće informisati ni gospodina Brendona Кola, ni novine Njuzvik ni Sjedinjene Američke Države“, odgovorio je Prigožin na zahtev američkog časopisa Njuzvik.

 

 

19.20

"Ukrajina najverovatnije neće moći da postane članica NATO u doglednoj budućnosti"

19.05 - Problemi za Zelenskog.

Celu vest pročitajte OVDE

Borelj: EU poslala 220.000 artiljerijskih granata Kijevu

18.55 - Zemlje Evropske unije su Ukrajini poslale 220.000 artiljerijskih granata u okviru plana koji je ranije pokrenut kako bi se povećale isporuke municije, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je dodao da su članice Unije takođe poslale 1.300 projektila i da su na putu da dostignu cilj od milion komada municije isporučenih u periodu od godinu dana, prenosi Rojters.

-Sledeći dani, nedelje i meseci biće strateški odlučujući u ratu u Ukrajini, rekao je Borelj nakon sastanka ministara odbrane EU u Briselu.

Vlade članica Evropske unije su u martu dogovorile plan o slanju municije Ukrajini, nakon što su kijevske vlasti upozorile da su im potrebni artiljerijski meci.

Program podrške vredan je više od dve milijarde evra.

Putin: Pre stvaranja Ukrajinske SSR „u istoriji čovečanstva nije bilo Ukrajine, nije postojala“

18.32 - Posle Oktobarske revolucije sovjetska vlast je stvorila Sovjetsku Ukrajinu, pre toga Ukrajine nije bilo – Putin na sastanku sa šefom Ustavnog suda Ruske Federacije Zorkinom.

- „Doneo sam vam kartu koju su u 17. veku napravili Francuzi. Tamo nema Ukrajine, ima na dva mesta ivica Кomonvelta i ivica Кozačke, i velika Кraljevina Rusija. Usudio sam se da pokažem i ovu kartu, jer se mnogo spekulisalo o našoj istoriji“, rekao je Zorkin, pokazujući kartu predsedniku.

- Predsednik je potvrdio da su ove zemlje deo Кomonvelta i zatražio da budu deo Moskovskog carstva.

 

 

Kijevu se ovo nikako neće svideti 

18.16. - Nemačka tajna služba otkrila najnovije informacije o Putinu i stanju ruske vojske.

Celu vest pročitajte OVDE.

Pušilin: Portudili su se da potpuno unište Bahmut

17.48. - Ukrajinska vojska se trudila da potpuno uništi Artjomovsk (ukrajinski naziv Bahmut), kada su shvatili da on za njih neće postati „neosvojiva tvrđava“, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

"Šta da kažem, mnogo je razaranja, neprijatelj je pokušao da zbriše Artjomovsk sa lica zemlje, pošto nije postao „neosvojiva tvrđava“ za ukrajinski režim“, napisao je on na Telegramu posle poseta Artjomovsku.

Pušilin je rekao da je postavio zastavu DNR na jednoj od gradskih upravnih zgrada.

Militant Azova dobio je doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva zatvorenika u Mariupolju

17.15.-  Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je ukrajinskog militanta iz „Azova“ Alekseja Кirkalova sa pozivnim znakom „Fric“ na doživotni zatvor zbog streljanja ruskog ratnog zarobljenika u Mariupolju u aprilu 2022. godine.

Кaznu će izdržavati u koloniji posebnog režima.

Medvedev: Rizik od nuklearnog rata će se povećavati kako Zapad bude slao oružje

16:52- Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije, Dmitrij Medvedev, upozorio je danas da će se rizik od "nuklearne apokalipse" povećavati kako Zapad bude isporučivao sve razornije oružje Ukrajini.

"Što se više oružja isporučuje, svet je opasnije mesto", rekao je Medvedev.

Ukrajina je zabranila prodaju alkohola u svim gradovima koji se nalaze pod ruskim napadima

16:20- U međuvremenu zabrana je ukinuta na većem delu ukrajinske teritorije, ali je u Doneckoj oblasti još na snazi. Razlog je jednostavan - kombinacija teško naoružanih vojnika i alkohola baš i nije najbolja opcija.

“Ako im dopustimo da se napiju, to bi bio recept za katastrofu”, rekao je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Berbokova i Sijarto se posvađali zbog Ukrajine

15:59- Sastanak ministra inostranih poslova Nemačke Analene Berbok sa mađarskim kolegom Petrom Sijartom završen je sukobom zbog OTP banke i blokade pomoći Ukrajini, piše analitičar izdanja „Politiko“ Jakopo Barigaci.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Španija ne šalje avione u Ukrajinu: Podržavamo Kijev, ali nemamo F-16

15:39- Iako je Madrid organizovao obuke za više od hiljadu ukrajinskih vojnika i jedan broj lekara, nemaju resurse da obuče ukrajinske pilote za upotrebu lovaca F-16.

Španska vlada neće isporučiti lovce F-16 Ukrajini, jer ti borbeni avioni nisu na raspolaganju kraljevstvu, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Zelenski stigao na liniju fronta

14:40 - Vladimir Zelenski je na svom Telegram kanalu napisao da je po povratku sa samita Arapske lige (LAS) i G7 obišao položaje ukrajinskih trupa.

- Danas sam ovde da čestitam našim vojnicima Dan Korpusa marinaca Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

U kabinetu Zelenskog je pojašnjeno da je obišao položaje ukrajinske vojske na odbrambenoj liniji Ugledar-Marinka. 

U Brjanskoj oblasti gori skladište u fabrici NPP Aleksandar

14:10

 

Ukrajina: Rusi povlače nuklearno oružje iz Belgoroda

 

13:40 - Andrij Jusov iz ukrajinske obaveštajne službe rekao je da su Rusi počeli da povlače nuklearne bojeve glave iz skladišta u Belgorodskoj oblasti u Ruskoj Federaciji.

"Postoje čak i dodatne informacije u vezi sa aktivnostima evakuacije. Objekat Belgorod-22, koji je skladište nuklearne municije, hitno se evakuiše. Rusi se evakuišu i iz oblasti u blizini Grajvorona", rekao je Jusov.

U toku "nastavak akcije čišćenja", stanovništvo evakuisano

13:13 - Najmanje osam osoba je povređeno u napadima na Belgorodsku oblast Rusije koji su izvršeni ponedeljak, rekao je tamošnji guverner Vjačeslav Gladkov, prenose RIA Novosti.

Gladkov je naveo da su bespilotne letelice pogodile dve kuće u gradu Grejvoron.

- Kuće su se zapalile nakon što su eksplozivne naprave bačene sa bespilotne letelice - rekao je Gladkov.

Uništeno skladište ukrajinske municije 

 

12:54 - Skladište municije ukrajinske vojske u oblasti Кramatorsk, uništeno je kao rezultat raketnog i artiljerijskog udara Oružanih snaga Rusije.

 

 

 

CNN pokazuje kako Britanci uče OSU da sklapaju skrivene bombe

12:10

 

 

Obuka ukrajinskih pilota na F-16 već počela u nekoliko zemalja

11:45 - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 već počela u nekoliko zemalja, navodeći među njima Poljsku.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Otvorena istraga

11:22 - Ruski istražni komitet saopštio je da je posle prekograničnog napada na rusku Belgorodsku oblast otvorio istragu o, kako je navedeno, terorističkom napadu ukrajinskih trupa. Кijev je negirao umešanost u napad.

 

Gađana Gordejevka

10:55 - Gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt saopštio je da su jutros Oružane snage Ukrajine gađale selo Gordejevku u Korenjevskom okrugu.

Prema njegovim rečima, niko nije povređen u napadu, ali su oštećene električne mreže.

Holandija predaje Kijevu lovce F-16?

10:17 - Holandija bi mogla biti prva zemlja koja će Kijevu predati lovce F-16, piše list „Politiko“ pozivajući se na savetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka.

 

 

Oborene bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti

09:56 - Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu su oborili bespilotne letelice iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

U napadu nije bilo žrtava.

RUSI NE MOGU NAPRED?! Pušilin stigao u Bahmut sa samo jednim ciljem! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

 

Kal: Rusija je, kao i ranije, sposobna za dugoročne borbe

09:20 - Direktor nemačke Federalne spoljnoobaveštajne službe Bruno Kal izjavio je u intervjuu izdanju „Velt“ da nije primetio nikakve znake slabljenja Rusije na vojnom planu.

- Rusija je kao i ranije sposobna za dugoročne borbe, snabdevajući snage ljudstvom, oružjem i municijom - rekao je Kal.

Zibinski: Sprečen pokušaj prebacivanja strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine

08:50 - Jedinice grupe snaga „Zapad“ sprečile su pokušaj prebacivanja strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

On je istakao da je uništena osmatračnica, četiri zemunice i dva voda ukrajinske vojske.

PANIKA U KREMLJU Evakuacija počela, nuklearni objekat na udaru

08:15 - Nakon što su formacije Legije Sloboda za Rusiju i Ruskog dobrovoljačkog korpusa izvršile upad, ruski zvaničnici su organizovali evakuaciju skladišta nuklearne municije Belgorod-22 u Belgorodskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, tvrdi Andrij Jusov, portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane (GUR).

Ceo tekst pročitajte OVDE

Maročko: U poslednje dve nedelje rast diverzantskih aktivnosti

07:36 - Kijev je počeo više da koristi diverzantsko-izviđačke i druge manje manevarske grupe u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Jug“ u Donbasu, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

On je istakao da se u poslednje dve nedelje primećuje rast diverzantskih aktivnosti ukrajinske vojske.

Kako je naveo, manevarske grupe kreću se u terenskim vozilima i otvaraju vatru na položaje ruske vojske.

Gladkov: U Belgorodu u toku protivteroristička operacija

07:01 - Guverner ruskog regiona Belgoroda Vjačeslav Gladkov saopštio je da je ”protivteroristička operacija“ u toku, i da se sa ministarstvom odbrane i agencijama za sprovođenje zakona nastavlja sa ”čišćenjem” teritorije na granice sa Ukrajinom.

“Sada apelujem na stanovnike okruga Graivoron, koji su privremeno napustili svoje domove, još nije moguće vratiti se”, naveo je Gladkov na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading