ZELENSKI SE OBRATIO SVAKOM LIDERU G7 Zahvalio im se za podržavaje ukrajinske mirovne formule
Foto: Alo/Tanjug

Zelenski je zatražio globalnu podršku za okončanje rata u Ukrajini, a u svom govoru obratio svakom lideru ponaosob.

Ukrajina je, kako je naveo, tokom rata učestvovala šest puta na samitima G7, ali samo onlajn, a sada je došlo vreme za "ličnu zahvalnost".

Naročito je zahvalio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, kao i demokratama i republikancima u Kongresu na tome što su prepoznali značaj globalne bezbednosti za demokratiju, na oružju, odlukama da obučavaju pilote.

"Hvala kancelaru Olafu, za snažnu volju koja menja istoriju u korist demokratije, i za dugoročnu odbranu i finansiju podršku Ukrajine", rekao je Zelenski.

On je zahvalio nemačkoj vladi, Bundestagu i celom narodu Nemačke, prenosi ukrajinska Pravda.

Britanskom premijeru Rišiju Sunaku takođe se obratio po imenu nazvavši ga "dragi premijer Riši" kojem je zahvalio za energiju, vizionarske i dalekosežne kapacitete.

"Verujem da će vaše liderstvo pomoći da se pruži prava snaga zakona, zajedno sa partnerima, stvorićemo Tribunal za rusku agresiju", rekao je on i izrazio zahvalnost britanskim ministrima, parlamentu, građanima.

"Hvala Emanuele, predsedniče, za zaštitu vrednosti Republike i za činjenicu da francuska podrška Ukrajini manifestuje poštovanje slobode naroda, jednakosti u međunarodnim odnosima i bratstva među ljudima. Hvala Francuskoj!", poručio je Zelenski u obraćanju Makronu.

Italijanskoj premijerki Đorđi Meloni zahvalio je na njenom "snažnom karakteru" koji svima uliva snagu i dodao "hvala italijanskoj vladi, parlamentu, Italijanima koji podržavaju zaštitu našeg naroda".

"Hvala ti Džastine, dragi premijeru, za sposobnost da budeš prvi po mnogim pitanjima. Veoma je važno da naš zajednički rad u deminiranju Ukrajine pokaže rezultate, istinski spase živote. Zahvaljujem celoj političkoj klasi i svim građanima Kanade koji toliko cene mir", rekao je on.

Takođe se zahvalio i liderima EU, Šarlu Mišelu i Ursuli fon der Lajen za to što su, kako je kazao, "evropske institucije postale više od institucija".

"Nekad su govorili da je EU birokratija. A vi ste dokazali da naša zajednica nije zasnovana na birokratiji, već na zajedničkim vrednostima", rekao je Zelenski.

Premijeru Japana Fumiju Kišidi zahvalio je na liderstvu Japana u naporima za poštovanje međunarodnog prava u Aziji kao i za ukupnu podršku Kijevu.

Na kraju obraćanja, Zelenski je zahvalio liderima za podržavaje ukrajinske mirovne formule.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading