"TETRIS" JE BILO POSLEDNJE UPORIŠTE Evo kako su pali poslednji metri Bahmuta! Sve je počelo 14. maja!
Foto: Printscreen/Printscreen

Poslednje borbe odigrale su se u delu grada koji su Rusi krstili "Tetris", deo naselja oko Tehnološkog fakulteta.

Rusi su napali sa svih strana. Drama se nastavila dok su Rusi ponovo gađali ukrajinske položaje zapaljivom municijom.

Printscreen

 

 

Već danas pojedini zapadni analitiačri isticali su da je samo pitanje trenutka kada će i ova pozicija pasti.

Noćas je i jedan ukrajinski vojnik objavio na mrežama da je Bahmut pao.

Prema svim podacima koji su bili na raspolaganju, ova mapa najpreciznije objašnjava stanje u Bahmutu do 14. maja.

Printscreen

 

 

Do jutros, 20. maja stanje se znatno promenilo. Rusi su u potpunosti zauzeli "Citadelu," kompleks stambenih blokova izgrađenih tokom komunističke ere, i najbolje utvrđenog dela Bahmuta.

Ukrajinci su do 14. maja znatno ojačali bočne linije fronta, "Tetris" na jugu, i stambeno naselje na severu, dok su "Citadelu" slali najmanje pojačanja, računajući da će Rusi nju probati da opkole.

To i jeste bio prvobitni plan Rusa. Ukrajinci su mogli da smeste tek tri do pet vojnika u manje kuće na severu, ali su svakodnevno slali pojačanja. Prema rečima Prigžina čak do 500 novih ukrajinskih vojnika je stizalo u severni sektor svakog dana.

Printscreen

 

 

Ipak, Rusi su nastavili da pritiskaju, a galvni problem za Ukrajince bila je svadnevno granatirajne ruskih tenkova. U suštini, Rusi su uspeli da uvuku tenkove unutar severnog sektora, i iz male udaljenosti razbijaju ukrajinske položaje.

To je potvrdio i jedan ukrajinski vojnik za Njujork Tajms, koji je rekao da su im ruski tenkovi "noćna mora."

Uz velike žrtve "muzičari" su uspeli da se probiju kroz stambeni sektor, a glavni stub ukrajinske odbrane je sada bila "Citadela."

Rusi su "Citadelu" podelili u četiri sektora: Domine, Gnezdo, Konj i Graditelj. Problem za Ruse je bio što svaki od ovih sektora može sa lakoćeom da primi do 100 ukrajinskih vojnika. Problem za Ukrajince je bio što su bili zarobljeni u tim zgradama.

Svaka od zgrada bila je sistematski uništavana ruskim haubicama, minobacačima i ostalom artiljerijom.

Tu se mogao videti problem za Vagnerovce, kojima je ponestalo municije za uništavanje zgrada. Međutim, u vojne operacije uključila se i ruska avijacija, koja je sa navođenim bombama počela da deluje po "Citadeli."

Uništavali su nekoliko zgrada dnevno, i očekivalo se da će Bahmut pasti oko 30. maja. Ali, tada je nastupio juriš Vagnerovaca. Pešadijski juriš bio je usmeren pravo u grotlo "Citadele" koristeći se sovjetskim metodama dubokog prodiranja.

Borbe su bile žestoke. Na mrežama se mogu videti brojni snimci zapadne tehnike koja je uništena ili napuštena među ruševinama bahmutske "Citadele."

Printscreen

 

 

Juriš je počeo 16. maja, a ukrajinske pozicije su padale jedna po jedna. Do 18. maja "Citadela" je skoro u potpunosti bila pod ruskom kontrolom.

Međutim, Ukrajinci su već započeli povlačenje iz "Citadele," što su potvrdili i ruski vojnici snimljeni na frontu.

U tom trenutku ostao je samo sektor Domine. Rusi su nastavili da bombarduju Domine tokom celog dana, prvo u 8 ujutru, pa u 15 i na kraju u 19 sati.

Ukrajinci su se suočili sa krajem. Međutim, poslato je sedam jedinica kao pojačanje za Domine, dok su se jedinice iz Bahmuta povlačile preko puta na jugu.

18. maja oko 21 sat, Rusi su zauzeli Domine.

Printscreen

 

 

Ali, Ukrajinci su imali novi cilj - izvlečenje svih vojnika iz Bahmuta u organizovanom odstupanju.

Povlačenje je jedno od najtežih manevara, jer u svakom trenutku može da se pretvori u opštu bežaniju. Međutim, ukrajinski generali sproveli su genijalan plan.

Usledio je istovremeni ukrajinski napad na severnom i južnom krilu, što je omogućilo trupama u Bahmutu da se povuku u više pravaca. Azovski bataljon poslat je na južni bok.

Ono što je usledilo izaziva dosta debata. Prema jednim izvorima ruske trupe na bokovima pobegle su pred napadom Ukrajinaca. Prema drugim izvorima, oni su se povukli da bi pomogli u ofanzivi Vagnerovaca.

Printscreen

 

 

Nejasno je šta se zaista dogodilo. Dodatne trupe sigurno su omogućile brz napredak Vagnerovaca kroz Citadelu, ali i činjenica da su Ukrajinci već sprovodili akciju izvlačenje u mnogome im je olakšala posao.

Bahmut je danas pao, kako tvrdi Prigožin. Pitanje je šta će sada biti, jer su Rusi izgubili delove teritorija na bokovima. U severnom sektoru ukrajinski napadi su zaustavljeni, ali su na jugu imali značajne proboje.

 

Ukoliko Rusi ne povrate južne položaje njihove trupe u Bahmutu biće izložene bočnim udarima, zbog kojih bi brz napredak u Citadelu mogao da se pokaže kao loš potez. Azov nastavlja da se probija na jugu, i do sada su pomerili liniju fronta za preko dva kilometra.

Šta će dalje biti ostaje da se vidi, ali Ruse očekuje teška borba protiv žestokog naleta Ukrajinca na jugu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading