PRIGOŽIN OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA U BAHMUTU! Rusko MO: Vojska je izvršila precizan napad sa mora (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Ukrajinska vojska i ruska plaćenička privatna grupa Vagner saglasne su da su ruske trupe u defanzivi u Bahmutu.

Iz Kijeva tvrde da su ukrajinske trupe napredovale na oko 1.700 metara na boku borbenih linija.

Šef ruske plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin kaže da njegove snage unutar samog Bahmuta i dalje napreduju, optuživši komandante redovnih ruskih snaga da su napustili teren severno i južno od grada, povećavajući rizik od opkoljavanja trupa unutra.

"Grupa sedam dodatno će pooštriti sankcije Rusiji da bi se sprečilo zaobilaženje sprovođenja takvih restriktivnih mera", izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, pošto je stigao u Hirošimu, gde se do nedelje održava samit sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja sveta.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva pristala na produženje sporazuma o žitu na još dva meseca, i pored toga što nije videla napredak kada je reč o primeni delova dogovora koji se odnose na Rusiju.

Britanski ministar odbrane Ben Volas kaže da su rakete dugog dometa "storm šedou" koje je Ukrajini poslao London, korišćene.

Pentagon je precenio vrednost američke vojne opreme koju je poslao Ukrajini za oko tri milijarde dolara, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, što je, kako je ocenio, greška koja otvara mogućnost da se Kijevu pošalje još oružja.

Kraj bloga za 450. dan rata u Ukrajini

Večernji rezime Prigožina u Bahmutu

22.40 - Danas su jedinice PMC Vagner napredovale do 500 metara, zauzele površinu od 330.000 kvadratnih metara.Pod kontrolom neprijatelja ostaje 0,6 kvadratnih kilometara (juče je bilo manje od 1 km2). Blizu smo izvršenja zadatka, borbe i dalje traju, neprijatelj povlači rezerve, saopštio je  šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin

Rute: Pozdravljamo odluku SAD da odobre obuku ukrajinskih pilota na F-16

22.05 - Holandski premijer Mark Rute pozdravio je vest da su SAD spremne da podrže obuku ukrajinskih pilota za upotrebu borbenih aviona F-16.

"Zajedno sa mojim britanskim, danskim i belgijskim kolegama pozdravljamo vest da su SAD spremne da odobre obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16", rekao je Rute u objavi na Tviteru, prenosi Rojters.

Kijev će dozvoliti tranzit ruskog amonijaka ako dobije proširen sporazum o žitu

21.33 - Ukrajina bi razmotrila mogućnost tranzita ruskog amonijaka preko svoje teritorije pod uslovom da se novoobnovljeni ugovor o Crnomorskom žitu proširi na više ukrajinskih luka i širi spektar roba, izjavio je izvor iz ukrajinske vlade.

Inicijativa za crnomorsko žito postignuta uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija u julu prošle godine, olakšava "sigurnu plovidbu za izvoz žitarica i srodnih životnih namirnica i đubriva, uključujući amonijak" iz tri ukrajinske luke, preneo je Rojters.

Izvor iz ukrajinske vlade, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je britanskoj agenciji da sporazum ne pokriva tranzit ruskog amonijaka širom Ukrajine.

Rusija, veliki izvoznik amonijaka, želi da nastavi da isporučuje amonijak preko cevovoda od ruskog Toljatija do crnomorske luke Pivdenji, u blizini Odese, koja je projektovana da pumpa do 2,5 miliona tona amonijaka godišnje.

Rusija je izvozila 4,4 miliona tona amonijaka godišnje, 20 odsto globalne pomorske trgovine, pre nego što je počeo rat u Ukrajini.

Ujedinjene nacije su podržale nastavak slanja amonijaka kroz cevovod u cilju postizanja globalne sigurnosti hrane.

Rusija:Zabranjen ulazak za 500 državljana SAD,na spisku i Obama

20.15 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je bivši predsednik SAD Barak Obama među 500 američkih državljana kojima će biti zabranjen ulazak u Rusiju, kao odgovor na najnoviji paket sankcija koje je najavio Vašington.

U saopštenju ministarstvo je navelo i da je Rusija odbila najnoviji zahtev SAD za konzularni pristup pritvorenom novinaru Evanu Gerškoviču, koji je optužen za špijunažu, prenosi agencija RIA Novosti. SAD i njihovi partneri danas su objavili da su uvedene nove sankcije usmere protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, na taj način intenzivirajući najstroži korpus sankcija ikada sprovedenih.

Prema novom paketu sankcija, ciljani su mehanizmi i pojednici koji pomažu Rusiji da izbegnu sankcije, potom budući prihodi od energenata i vojno-industrijskih lanaca snabdevanja, prenosi Rojters.

Zelenski od Arapske lige zatražio da podrži njegov mirovni plan

19.18 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zemlje koje prisustvuju samitu Arapske lige u Džedi da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje ruskog rata u Ukrajini.

Rojters navodi da je Zelenski, koji je danas prvi put posetio Saudijsku Arabiju otkako je postao predsednik, rekao da će svaki od delegata dobiti tekst mirovnog plana od 10 tačaka i zamolio ih da rade sa Ukrajinom direktno, bez posrednika

Prva dama Ukrajine traži moćno oružje

18.30 - Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, zatražila je od Južne Koreje da obezbedi sisteme protivvazdušne odbrane, kao i nesmrtonosnu vojnu opremu kada su se sastali ove nedelje sa predsednikom Jun Suk Jeolom u Seulu, izvestile su obe zemlje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Bajden liderima G7 rekao da će SAD podržati obuku ukrajinskih pilota na F-16

18.00 -  Američki predsednik Džozef Bajden obavestio je lidere Grupe 7, na samitu u japanskom gradu Hirošima, da će Vašington podržati odluku prema kojoj bi, zajedno sa saveznicima, bila organizovana obuka ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16, izvestio je Rojters, pozivajući se na visokog zvaničnika američke administracije.

Navodi se da će obuka verovatno biti sprovedena u Evropi u narednim mesecima, preneo je AP.
Bajden je poručio liderima da će odluke o tome kada, koliko i ko će obezbediti ukrajinske borbene avione četvrte generacije za upotrebu u borbi biti donete u narednim mesecima.

"Mirovni plan" Vladimira Zelenskog

17.16 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas zemlje, koje prisustvuju samitu Arapske lige u Džedi, da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje sukoba u Ukrajini.

Mirovni plan Zelenskog, pored ostalog, uključuje uslov da Rusija povuče sve svoje trupe sa "ukrajinske teritorije", poziva na oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika i traži obnavljanje ''radijacione bezbednosti'' u nuklearnoj elektrani koju je okupirala Rusija.

Ruska vojska udarila na infrastrukturu

16.48 - Ruske jedinice su tokom noći izvele seriju uzvratnih udara u Ukrajini.

Ruska vojska udarila je na kijevska industrijska preduzeća i infrastrukturu. Lokalne vlasti su potvrdile udare na industrijska preduzeća i infrastrukturne objekte.

PUTIN JE LJUT

16.23 - "Žele da podele Rusiju", saoptio je ruski lider Vladimir Putin.

Celu vest pročitajte OVDE.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

16.06 - U području mesta Merviči u Lavovskoj oblasti uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.

- Ruska vojska noćas je izvela visoko precizne raketne napade sa mora na baze i centre za obuku ukrajinskih trupa, kao i na skladišta oružja, naoružanja i tehnike strane proizvodnje. Svi naznačeni objekti su pogođeni.

- Usled napada ruske vojske poremećeno je snabdevanje, obuka i formiranje rezervi Oružanih snaga Ukrajine.

- U pravcu Kupjanska Kijev je za dan izgubio do 65 vojnika i haubicu "gvozdika".

- U pravcu Artjomovska jurišni odredi vode borbe u zapadnom delu grada, a pokrivaju ih jedinice "Južne" grupe trupa. Likvidirano je preko 70 ukrajinskih vojnika i plaćenika.

- U Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije 14. mehanizovane brigade ukrajinske vojske. U Harkovskoj oblasti i LNR sprečeno je delovanje tri ukrajinske diverzantske-izviđačke grupe.

- U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano do 85 ukrajinskih vojnika.

- U pravcu Donjecka za dan je likvidirano do 130 ukrajinskih vojnika, britanska haubica L118. U DNR je uništeno skladište artiljerijske municije ukrajinske vojske.

- U pravcu Južno-Donjeck, Zaporoškom i Hersonskom pravcu likvidirano je do 150 ukrajinskih vojnika. U Konstantinovki u DNR uništeno je skladište municije.

Varšava: Nadamo se da će Kina izvršiti pritisak na Rusiju da okonča rat

15.32 - Poljska se nada da će Kina izvršiti pritisak na Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka zamenika ministra spoljnih poslova i specijalnog izaslanika Kine za evroazijska pitanja.

Rojters prenosi da su iz Varšave rekli kako se "nadaju da će Kina izvršiti pritisak na Rusiju da se vrati principima međunarodnog prava, i da će osuditi rusku agresiju".

Zamenik ministra spoljnih poslova Vojčeh Gervel rekao je da Poljska nikada neće priznati delove Ukrajine koje je Rusija ilegalno zauzela, kao ruske.

Zelenski sleteo u Džedu, prisustvovaće samitu Arapske lige

14:24 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sleteo je u saudijski grad Džedu kako bi prisustvovao samitu Arapske lige.

Zelenski je u Džedu stigao avionom francuske vlade, javila je saudijska televizija El Hadat.

Predsednik Ukrajine će posle samita Arapske lige učestvovati i na samitu G7 u Hirošimi.

PRIGOŽIN OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA U BAHMUTU! Rusko MO: Vojska je izvršila precizan napad sa mora (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

 

Kijev: Rusija pokušava da povrati teritoriju oko Bahmuta, odbijamo napade

13:57 - Ruske snage pokušavaju da povrate teritoriju koju su izgubile oko Bahmuta na istoku Ukrajine, ali kijevske snage odbijaju napade, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Rekla je da su ruske trupe ostvarile neke dobitke u samom gradu, ali da ga ne kontrolišu, te da borbe i dalje besne.

Oboreno 10 ukrajinskih dronova i sedam projektila

13:30 - Ruski sistemi PVO oborili su 10 ukrajinskih dronova i sedam projektila ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema američke proizvodnje „hajmars“.

Iz zarobljeništva se vraća 35 ruskih vojnika

12:57 - Iz ukrajinskog zarobljeništva u DNR se vraća 35 vojnika, uključujući jednu ženu, koji su oslobođeni u aprilu u okviru razmene između Rusije i Ukrajine, saopštile su vlasti DNR.

Šojgu u inspekciji zaporoškog dela fronta

12:30 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doputovao je na front u zaporoškom pravcu kako bi obavio inspekciju vojne grupacije „Istok“.

Tom prilikom Šojgu je ocenio visoku efikasnost ruske vojske kada je reč o gađanjima protivničkih položaja.

Takođe je dodelio i ordenje i nagrade za hrabrost ruskim borcima.

PRIGOŽIN OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA U BAHMUTU! Rusko MO: Vojska je izvršila precizan napad sa mora (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

 

G7 OBEZBEDILI NOVAC ZA UKRAJINU Pomoć do početka 2024. godine

11:54 - Lideri Grupe sedam saopštili su danas da su obezbedili novčanu pomoć za Ukrajinu za ovu godinu i početak 2024. godine, pošto su ponovili svoju posvećenost pružanju finansijske i vojne podrške u njenoj borbi protiv Rusije. Podršku će pružati dokle god to bude bilo potrebno.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Ukrajinci nastavljaju sa granatiranjem Zaporožja

10:48 - Ukrajinske trupe od petka ujutru granatiraju Energodar u Zaporoškoj oblasti, izjavio je šef javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Volodimir Rogov.

- Danas, sa početkom u šest ujutru, na grad se nanose udari iz teških vrsta naoružanja - napisao je Rogov.

Premijer Rusije sledeće nedelje u poseti Kini, sastaće se sa Sijem

10:20 - Ruski premijer Mihail Mišustin boraviće u zvaničnoj poseti Kini 23. i 24. maja, saopštila je pres-služba ruske vlade.

Predviđeno je da se Mišustin u Pekingu sastane sa predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom. Biće raazmatrana aktuelna pitanja rusko-kineske saradnje u trgovinsko-ekonomskoj sferi, a planirano je i potpisivanje brojnih bilateralnih sporazuma, prenosi Interfaks.

Ukrajina tvrdi: Uništeno 19 ruskih dronova i projektila

09:50 - Ukrajinska vojska je saopštila da je rano jutros uništila 19 dronova i projektila od 28 koliko ih je Rusija ukupno lansirala.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Rusi utvrđuju položaje u i oko najveće nuklearke u Evropi

09:13 - Ruske snage su uspostavljale odbrambene položaje u i oko nuklearke Zaporožje na jugu Ukrajine u poslednjih nekoliko nedelja, izjavila su četiri svedoka Rojtersu.

Oko okupiranog grada Enerhodara, gde se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, ruski vojnici su kopali nove rovove i postavili minska polja. Nadzorne kamere u samoj nuklearnoj elektrani usmerene su ka severu, ka teritoriji koju kontrolišu ukrajinske snage.

Vazdušna opasnost i eksplozije širom Ukrajine

08:50 - Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Lavovu.

Noću je širom Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna. Eksplozije su zabeležene u Kijevskoj i Hmeljničkoj oblasti, kao i u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti.

PRIGOŽIN OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA U BAHMUTU! Rusko MO: Vojska je izvršila precizan napad sa mora (FOTO/VIDEO)

AP Photo/LIBKOS, File

 

Zelenski će prisustvovati samitu G7 u Hirošimi

08:06 - Blumberg piše, pozivajući se na izvore, da će Vladimir Zelenski leteti u Saudijsku Arabiju na samit Arapske lige, a zatim u Japan na samit G7. Samit G7 (lideri Japana, SAD , Velike Britanije , Francuske , Nemačke , Italije , Kanade , kao i šefovi Evropskog saveta i Evropske komisije ) otvoren je u petak u Hirošimi. 

- Vladimir Zelenski će otputovati u Hirošimu u Japanu da se lično pridruži liderima G7 - prenosi agencija. Zelenski će odleteti u Japan američkim vojnim avionom nakon što se zaustavio u Saudijskoj Arabiji kako bi prisustvovao samitu Arapske lige, rekli su izvori.

Plan oporavka Artemovska 

07:45 - Plan restauracije Artemovska biće pripremljen nakon njegovog oslobođenja, grad može da se obnovi, tu nema „strašnih“ razaranja, izjavio je za RIA Novosti potpredsednik Vlade RF Marat Husnulin.

- Kada grad bude oslobođen, napravićemo plan. Obišao sam tamo, pogledao stepen razaranja: tamo ima razaranja, grad liči na Marijupolj, ali da kažem da ima strašnih razaranja, ali da je ceo grad uništen – ne, neću to da kažem. Sasvim je moguće obnoviti grad. Već grubo predstavljamo budžet, pravimo akcioni plan. Kada operativna situacija bude dozvolila, mi ćemo ga obnoviti - rekao je Husnulin.

Kina ne isporučuje oružje nijednoj od strana u sukobu

07:11 - Za ukrajinsku krizu nema vojnog rešenja, sve strane moraju da doprinesu političkom rešavanju i stvaranju uslova za pregovore, rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuang na sednici Saveta bezbednosti na temu isporuka oružja Ukrajini sa Zapada.

- Kina se uvek zalagala za mir i dijalog kada je reč o ukrajinskom pitanju, uvek smo forsirali pregovore. Nismo učesnici tog sukoba i ni isporučujemo oružje nijednoj od strana - naglasio je Šuang.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading