ukrajina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je visokom kineskom izaslaniku tokom razgovora u Kijevu da Ukrajina neće prihvatiti bilo kakve predloge za okončanje rata koji podrazumevaju gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba.

Potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov istakao je da Kijev pozdravlja produženje sporazuma, ali i upozorio da Rusiji ne sme biti dozvoljeno da sabotira dogovor.

Na Zapadu nema konsenzusa oko isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini.

Mađarska neće dati saglasnost na nove sankcije Rusiji, najavio je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je u sredu da je sporazum o žitu produžen na 60 dana, što su kasnije potvrdile Ukrajina i Rusija.

Kraj bloga za 449. dan rata u Ukrajini

Patriot pokušao da obori Kindžal

23.32 - Prilikom pokušaja da se obori ruska hipersonična raketa "kindžal" PVO sistem "patriot" američke proizvodnje izgubio je sve 32 rakete, piše "Militari voč magazin".

"Trideset dve rakete 'patriot' koje su uperene na balističku raketu 'kindžal' pretrpelo je neuspeh. Ukupna vrednost njihovog lansiranja premašila je 96 miliona dolara", navodi se u članku.

Sirene odjekuju Ukrajinom

23.18 - Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji cele Ukrajine.

Rusi koriste novu zanimljivu taktiku

VELIKI PREOKRET U BAHMUTU?!

EPA Russian Defence Ministry Press

 

 

23.02 - Otkriven poseban tok udara na svakih 48 sati.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina: Odbili smo sve napade na Bahmut

22.45 - Kijevske snage odbile su celodnevne ruske napade Bahmut, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar.

"Neprijatelj je okupio većinu svojih rezervi u Bahmutu i značajno ojačao snage", rekla je ona, i dodala:

"Danas je neprijatelj napadao Bahmut cijeli dan. Svi napadi su odbijeni."

Zelenski o Krimu

22.00 - Oslobođenje Krima će se "sigurno dogoditi", rekao je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Govoreći na skupu u Kijevu povodom obeležavanja godišnjice masovne deportacije krimskih Tatara s poluostrva u sovjetsko doba 1944., Zelenski je rekao da više zemalja sada shvata da je nemoguće "vratiti mir u međunarodne odnose i punu snagu međunarodnog zakona" bez prethodnog vraćanja Krima.


"Nastavljamo s radom kako bismo oslobodili Krim. To će se sigurno dogoditi - njegov potpuni povratak u državni sastav Ukrajine", rekao je Zelenski čelnicima tatarske zajednice i visokim zvaničnicima.

"Pripremamo se da reintegrišemo Krim. Potpisao sam dekret o savetodavnom veću o reintegraciji i deokupaciji našeg Krima i grada Sevastopolja."

Ukrajinski konflikt kao rat u Vijetnamu

VELIKI PREOKRET U BAHMUTU?!

Foto: Shutterstock

 

 

21.22 - Događaji u Ukrajini su svakim danom pravili asocijacije na Drugi svetski rat, međutim sukob sve više počinje da liči na operaciju SAD u Vijetnamu. Samo je sada Oružanim snagama Ukrajine dodeljena uloga vojske Južnog Vijetnama.

PREOKRET U BAHMUTU? "Ruska vojska se povukla i napustila bokove vagnerovaca"

20.47 - Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnera, optužio je danas regularnu rusku vojsku da se povukla 570 metara severno od grada i napustila bokove vagnerovaca, prenosi B92.

Vagnerove snage predvodile su napad na Bahmut u jednoj od najkrvavijih i najdužih bitaka u ratu, koji Moskva i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom".

U poslednjih nekoliko meseci, jedinice regularne ruske armije pružaju podršku vagnerovcima u Bahmutu i ​​okolini.

Prigožin, koji je ranije optužio rusko Ministarstvo odbrane i vodeće generale da ne čine dovoljno da podrže svoje plaćenike, danas je zatražio od Ministarstva odbrane da "učini sve da zaštiti bokove linije fronta" nakon, kako tvrdi, povlačenja jedinice ruske vojske.

"Nažalost, trupe ruskog Ministarstva odbrane povukle su se na 570 metara severno od Bahmuta i otvorile naše bokove", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

"Apelujem na rukovodstvo Ministarstva odbrane – javno – jer niko ne čita moja pisma", rekao je Prigožin, a zatim se direktno obratio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba armije Valeriju Gerasimovu: "Molim vas, ne prepuštajte njima (Ukrajincima, op. a.) naše bokove".

Vagner tvrdi da je zauzeo veći deo uništenog grada, iako uz ogromne gubitke. Ali ukrajinska vojska tvrdi da je poslednjih dana zauzela desetine kvadratnih kilometara oko Bahmuta.

Hoće li Kijev dobiti borbene avione f-16?

20.12 - Svaka odluka o slanju borbenih aviona F-16 u Ukrajinu biće u rukama Bele kuće, rekli su u sredu ministri odbrane Britanije i Nemačke, uprkos „koaliciji za slanje vojnih aviona u Ukrajinu“ koju su ove nedelje objavile Britanija i Holandija.

Celu vest pročitatje OVDE.

Maljar "Ruska vojska učvrstila svoje položaje"

19.48 - Zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar rekla je da je ruska vojska značajno učvrstila svoje položaje u Artjomovsku.

Prema njenim rečima, ukrajinske snage trenutno kontrolišu jugo-zapadni deo grada a žestoke borbe ovde u predgrađu južnog Artjomovska.

VOJNI ANALITIČAR O KRAJU SUKOBA Nema šanse za pobedu Oružanih snaga Ukrajine

VELIKI PREOKRET U BAHMUTU?!

 

 

 

19.15 - Vojni analitičar Konstantin Sivkov rekao je u intervjuu za PolitRussia da NATO nema šanse da obezbedi pobedu Oružanih snaga Ukrajine.

Celu vest pročitajte OVDE.

Stoltenberg: Potpuno prenaoružanje

19.13 - Lideri članica NATO-a će na samitu u Viljnusu u julu usvojiti višegodišnji program vojne pomoći Ukrajini radi njenog potpunog prenaoružanja po zapadnom modelu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Lisabonu.

"Članice Alijanse će na samitu u Viljnusu odobriti višegodišnji program vojne pomoći Ukrajini, koji ima za cilj obezbeđenje njenog potpunog prelaska sa doktrina i naoružanja sovjetskog tipa na zapadne", pojasnio je Stoltenberg, prenosi Sputnjik.

On je takođe poručio da pozdravlja izjave članica Severnoatlantske alijanse o isporukama Kijevu krstarećih raketa, kao i obuku ukrajinskih pilota radi upravljanja zapadnim vojnim avionima.

Žestoke borbe nastavljene u Bahmutu

18.42 - Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar rekla je da je ruska vojska značajno učvrstila svoje položaje u Artjomovsku (Bahmutu). Prema njenim rečima, ukrajinske snage trenutno kontrolišu jugo-zapadni deo grada, a žestoke borbe vode se u predgrađu južnog Artjomovska.

"To je magnet za ruske rakete"

VELIKI PREOKRET U BAHMUTU?!

EPA-EFE/Pawel Supernak POLAND OUT

 

 

18.05 - Stručnjak ukazao na ahilovu petu moćnog sistema "Patriot".

Celu vest pročitajte OVDE.

Britanci potvrdili: Ukrajinska vojska počela da primenjuje smrtonosne rakete

18.04 - Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas potvrdio je da je ukrajinska vojska počela da primenjuje krstareće rakete velikog dometa "storm šedou".

Država sa dalekog istoka obezbedila važnu pomoć za ukrajinske vojnike

VELIKI PREOKRET U BAHMUTU?!

EPA-EFE/STR

 

 

17.44 - Uoči G7 sastank u Hirošimi stigla je dobra vest za Kijev, prenosi Advace.hr

Celu vest pročitajte OVDE.

Prihvaćena inicijativa Svete stolice

17.27 - Ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski lider Vladimir Zelenski prihvatili su inicijativu za održavanje razgovora sa specijalnim izaslanicima pape Franje "radi razmatranja postizanja primirja" u Ukrajini, piše vatikanski sajt "Sismografo". Prema informaciji izdanja, Sveta stolica je preko ruske i ukrajinske ambasade tražila od Moskve i Kijeva mogućnost da prime papine izaslanike, "kako bi se razgovaralo o mogućnosti otvaranja pregovora, koji vode primirju".

Orban: Podržavamo svaki mirovni plan, spremni smo da pomognemo

17.01 - Mađarska je na strani mira i podržaće svaki mirovni plan, rekao je premijer te zemlje Viktor Orban.

"Nije poznato koji mirovni plan ima šanse za uspeh, tako da Mađarska podržava sve inicijative i spremna je da pomogne u tom procesu, bilo kao posrednik ili da bude mesto za pregovore o prekidu vatre", rekao je Orban posle sastanka lidera Centrističke demokratske internacionale na Bledu, prenosi MTI.

On je poručio da "ako ne napravimo prvi korak, nikada nećemo postići mir".

Orban je kazao da neki vide mogućnost da se rusko-ukrajinski sukob reši vojnim putem, ali da drugi ne vide tu mogućnost i pozivaju na prekid vatre i mirovne pregovore.

"Prava priroda sukoba još nije otkrivena, neki ga smatraju proksi ratom, a drugi govore o pravom ratu između dve strane", naveo je mađarski premijer.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je Mađarska blokirala slanje paketa pomoći Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda, Orban je rekao da su ta sredstva namenjena za evropsku bezbednost, a ne za rat u Ukrajini.

"Većina sredstava se koristi za podršku Ukrajini. Mađarska želi da razjasni da li fond služi svojoj prvobitnoj nameni ili se usmerava na podršku Ukrajini", naveo je Orban.

On je ukazao da je pozicija Budimpešte drugačija u odnosu na druge zemlje u regionu, s obzirom na to da u Ukrajini živi mađarska manjina čiji su životi žrtvovani, što je "lični nacionalni gubitak" i za Ukrajinu i za Mađarsku.

Sastanak Centrističke demokratske internacionale održava se pod motom "Bezbednost, pravda, mir", a Orban učestvuje kao jedan od njenih potpredsednika.

Bild: Rusija kontroliše 99 odsto Artjomovska, ostalo najviše 48 sati do njegovog zauzimanja

16:33 - Nemački list piše da Ukrajina sada drži samo jednu stranu najzapadnije gradske ulice "Posle još nekoliko garaža, a zatim dva kilometra otvorenog prostora do najbližeg ukrajinskog sela Ivanovsko", navode autori članka.

Bild piše da sada zadatak Oružanih snaga Ukrajine nije da zadrže grad, već isključivo da odlože napredovanje Oružanih snaga Rusije zapadno od Bahmuta.

Novi NATO planovi

15:51 - NATO planira da na samitu u Viljnusu 11-12. jula usvoji nove planove za povećanje vojnog prisustva u blizini ruskih granica, pojačanje nivoa koordinacije među vojnim resorima država članica i kolektivne komande Alijanse, kao i porasta borbene gotovosti NATO jedinica u slučaju moguće konfrontacije sa Rusijom.

Prema pisanju agencije Rojters, lideri Alijanse će u Viljnusu odobriti „hiljade stranica tajnih vojnih planova“, u kojima se prvi put od Hladnog rata opisuje kako NATO planira da reaguje u slučaju „napada od strane Rusije“.

Ukrajinska vojska: Napredujemo kod Bahmuta

14:40- Ukrajinska vojska je napredovala oko istočnog grada Bahmuta u protekla 24 sata uprkos teškim napadima ruskih snaga, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske.

"Tokom borbi, naše jedinice su nastavile da napreduju po bokovima uprkos činjenici da trenutno nemaju prednost u ljudstvu, municiji i opremi", rekao je za ukrajinsku televiziju Serhij Čerevati, portparol komandne grupe Istok Oružanih snaga Ukrajine.

"Napredovali smo od 150 do 1.700 metara, u zavisnosti od dela linije fronta", rekao je on.

Bitke kod Belogorovke: ruska vojska uništava neprijateljske položaje

13:18- 

 

https://t.me/vestisafronta/17813

 

 

SIJARTO: Ukrajina preti mađarskom suverenitetu

11:16- Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da Ukrajina preti mađarskom suverenitetu zbog navodnih namera da digne u vazduh naftovod Družba koji tu zemlju snabdeva ruskom naftom.

Celu vest pročitajte OVDE

Eksplozije u Kijevu

10:49-  Eksplozije su se čule u Kijevu i Kijevskoj oblasti, javila je ukrajinska agencija TSN. U gradskoj vojnoj administraciji Kijeva su istakli da dejstvuje sistem PVO.

Kako je kasnije izvestio gradonačelnik grada Vitalij Kličko, nekoliko eksplozija se čulo u Darnitskom, Dnjeprovskom i Desnjanskom okrugu Kijeva.

U BELGORODU SE OGLASILA JEDNA EKSPLOZIJA

10:33

 

 

U Hersonu je usled udara došlo do požara na jednom od objekata Oružanih snaga Ukrajine

09:31-

 

 

Kina i Ukrajina treba da sarađuju

09:03- Kina i Ukrajina su se saglasile da treba da sarađuju kako bi očuvali međusobno poštovanje i nastavili sa saradnjom, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Saopštenje je objavljeno nakon sastanka kineskog specijalnog izaslanika za evroazijska pitanja Lija Huija sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Rojters.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:44

 

PROJEKTILI PADALI U ISTOČNIM OBLASTIMA KIJEVA Sirene su se oglasile, stanovnicima poručeno da ostanu u skloništima

08:17- Jedna osoba je poginula danas u ruskom raketnom udaru na industrijsko postrojenje u južnom ukrajinskom gradu Odesi, dok su delovi projektila koji su padali tokom vazdušnog napada izazvali dva požara u istočnim oblastima Kijeva, saopštili su zvaničnici.

Ceo tekst pročitajte OVDE

U Ukrajini je primećen transfer jednog nemačkog „leoparda“

07:28

 

 

Industrijski objekat uništen raketnim napadom u Odesi

07:14

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading