(UŽIVO)OPŠTA MOBILIZACIJA ,  Vagnerovci napreduju u Bahmutu (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta. Potparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da je prema procenama američkih obaveštajaca, najmanje 20.000 Rusa poginulo u borbama u oblasti tog grada. 

Ruske snage saopštile su da im je ostao samo kilometar i po do potpunog osvajanja Bahmuta.

Osnivač "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin ponovio je poziv ruskom ministarstvu odbrane da pošalje dodatne količine municije njegovim borcima, koji pokušavaju da osvoje taj grad na istoku Ukrajine. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da su dve osobe poginule u ruskom raketnom napadu od 30. aprila na Pavlograd u Dnjepopetrovskoj oblasti, kao i da se broj povređenih popeo na 40.

Sa druge strane, načelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev naveo je da je ruska Crnomorska flota tokom jučerašnjeg dana odbila napad dronova ispred luke tog grada, ističući da je jedna bespilotna letelica oborena.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

GŠ VSU: Rusi i dalje napadaju

22:32- Generalštab vojske ukrajine saopštio je da ruske snage fokusiraju svoje napade ka Limanu, Bahmutu, Adijivji i Marinki u Donjeckoj oblasti.

Vanredno stanje i opšta mobilizacija

21:45- U Ukrajini su vanredno stanje i opšta mobilizacija produženi za još tri meseca.

Generalno, oni su produženi do 18. avgusta.

 Za ove dve odluke danas je glasala Vrhovna rada Ukrajine.

Vagnerovci napreduju u Bahmutu

21:25-  Odredi PMC "Vagner" napredovali su do 160 m u različitim pravcima u Bahmutu,kazao je osnovač "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

Danas su jedinice PMC „Vagner“ napredovale u Bahmutu do 160 metara u raznim pravcima.

Američki ambasador u Pekingu: Kina da natera Rusiju da okonča rat u Ukrajini

20:33- Američki ambasador u Kini Nikolas Berns izjavio je danas da Peking treba da pritisne Rusiju da okonča rat u Ukrajini.

"Ono što treba da vidimo od Kine je da pritisne Rusiju da povuče svoje trupe, tako da Ukrajina može da povrati svu svoju teritoriju i ponovo bude potpuno suverena, u svakom smislu te reči", rekao je Berns

"RUSI LIKVIDIRALI KOMANDANTA TERITORIJALNE ODBRANE UKRAJINE!" Šef grupe Vagner izneo šokantne tvrdnje

19:34 - Šef Vagnera Jevgenij Prigožin tvrdi da je komandant snaga Teritorijalne odbrane Ukrajine general-major Igor Tancura verovatno ubijen od strane ruskih snaga u oblasti kod Bahmuta.

Celu vest možete pročitati OVDE

 

Položaji ukrajinske vojske posle udara TOS-1A „Solncepek“

19:13

 

 

Na Krimu je, verovatno, radila protivvazdušna odbrana

18:34

 

 

 

 

Prijavljuju moćan dolazak u Zaporožje

17:59

 

https://t.me/vestisafronta/16504

 

Danska će uputiti vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini od 250 miliona dolara

17:08- Danska će uputiti vojnu opremu i finansijsku podršku Ukrajini u vrednosti od 250 miliona dolara, izjavio je danas danski ministar odbrane Trels Lund Poulsen.

Poulsen je rekao da će Danska smanjiti svoje vojno prisustvo u Iraku od početka 2024. godine i umesto toga se fokusirati na baltičke zemlje i ponuditi NATO-u bataljon za odbranu regiona.

RUSI OBORILI UKRAJINSKE AVIONE Srušeni MiG-29 i Su-25

16:56- Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je o novim ratnim dejstvima u Ukrajini.

Celu vest možete pročitati OVDE

Produžen važan zakon

16:34- Ukrajinski parlament usvojio je zakone o produženju vanrednog stanja i mobilizacije za još 90 dana.

NEMAČKA SE SVE VIŠE MEŠA U SUKOB U UKRAJINI Stigao ruski odgovor Šolcu

15:53- Kremlj konstatuje sve veću umešanost Nemačke u sukob u Ukrajini zbog isporuka oružja Kijevu, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Celu vest možete pročitati OVDE

Bitka za grad dolazi do svog vrhunca

15:19

 

 

Ruska vojska obučava operatere kamikaza dronova za uništavanje oklopnih vozila

14:55

 

"Život se vraća u normalu"

14:20 - Ruske vlasti će učiniti sve da se život u novim regionima vrati u normalu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji povodom puštanja u rad tramvajskog saobraćaja u Marijupolju.

"Grade se i popravljaju putevi, stambeni, obrazovni, zdravstveni i energetski objekti. Uspostavlja se industrijska i poljoprivredna proizvodnja. Naravno, nastavićemo da se dosledno i sistematski bavimo svim ovim pitanjima, kako bismo obezbedili da se život u gradovima i selima ovih regiona vrati u normalu", rekao je Putin.

Mediji: Strani plaćenici raspoređeni u oblast Harkova

13: 54 - Saopšteno je da nove snage militanata stižu, pretpostavlja se, u grad Bogoduhov. Prema rečima lokalnog stanovništva, većina njih su Poljaci.

 

 

Proteran nemački državljanin

13:22 - Nemački državljanin osuđen za promovisanje "netradicionalnih seksualnih odnosa" proteran je sa Kamčatke, saopštila je pres služba Federalne službe izvršitelja za teritoriju Kamčatke i Čukotski autonomni okrug.

Lokalni mediji su izvestili da je Aleksandar Danijel Rot, 40-godišnji nastavnik iz Nemačke, koji radi u Ministarstvu prosvete Baden-Virtemberga kao koordinator programa nemačkog jezika, preko društvenih mreža pozvao u hotelsku sobu 25-godišnjeg stanovnika Petropavlovska, nudeći mu intimne odnose.


Oružane snage Ukrajine izgubile više od 15 hiljada ljudi u aprilu

12:45

 

"Jug" uništio položaje kod Avdejevke

12:21 - Raketna jedinica grupe „Jug“ izvela je napad na privremene baze 24. posebne mehanizovane brigade, kao i Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledar-Bahmut, saopštio je portparol grupe Vadim Astafjev.

Prema njegovim rečima, kao rezultat protivbaterijske borbe, kod Avdejevke uništeni su vatreni položaji artiljerijskih vodova Oružanih snaga Ukrajine i minobacačke posade. Poginulo je oko deset ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski general Sirski obišao položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Bahmuta

11:37 - Komandant Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Aleksandar Sirski stigao je u Bahmut (Artjomovsk). On je tokom posete izrazio nadu da će Ukrajina zadržati Bahmut, uprkos teškim gubicima u gradu.

 

Rusi promenili taktiku

11:21 - Mihailo Podoljak, viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je ruska vojska promenila taktiku raketnog napada na Ukrajinu.

"Jasno je da postoji određena promena taktike. U to nema sumnje, jer oni direktno pogađaju civilne, stambene objekte ili mesta gde ima mnogo civilnog stanovništva", rekao je on, prenosi RBC-Ukrajina.

Granatirana Kurska oblast

10:59

 

Snimak udara "Solcenpeka" na Artemovsku 

10:05

 

Nemačka ne bi da Ukrajini koristi njihovo oružje

09:50 - Nemačka će pratiti da Ukrajina ne koristi nemačko oružje koje joj je isporučeno za napade na rusku teritoriju, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku sa stanovnicima grada Bendorfa.

- I tako će biti i ubuduće... Za nas je veoma važno da se oružje koje isporučujemo i kojim Ukrajina može da se brani ne koristi za napad na rusku teritoriju - rekao je Šolc, govoreći o vojnoj pomoći Ukrajini.

Kancelar je napomenuo i da politika Berlina uključuje, ne samo podršku Kijevu, već i sprečavanje eskalacije sukoba između Rusije i zemalja NATO-a.

Američki general Кavoli: Rusija zapravo pobeđuje u sukobu u Ukrajini

09:20

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:49

 

Ukrajinske snage granatirale selo u Brjanskoj oblasti

08:14 - Ukrajinske snage granatirale su selo u ruskoj Brjanskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je lokalni gubernator u objavi na društvenim mrežama.

"Jutros su Oružane snage Ukrajine granatirale selo Kurkoviči u Starodubskom opštinskom okrugu“, naveo je na Telegramu guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz.

Žrtava, nije bilo, a kao rezultat granatiranja u jednom od domaćinstava izbio je požar. Sve hitne službe su na licu mesta.

Najžešće borbe i dalje kod Bahmuta i Marinke

07:53 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se najžešće borbe sa ruskim trupama i dalje vode kod Bahmuta i Marinke, na istoku Ukrajine.

Navodi se da ruske snage pokušavaju da napadaju na Bahmutskom pravcu, a da se borbe nastavljaju u samom gradu, prenosi Unian.

U pravcu Avdijevke ruska ofanziva u oblastima naselja Severnoje i Pervomajskoe nije bila uspešna, dodaje ukrajinski generalštab.

Ruska avijacija pogodila osam uporišta ukrajinskih vojnika

07:26 - Avijacija ruske grupe „Centar“ nanela je udare na osam uporišta ukrajinskih trupa na pravcu Krasno-Limanski, izjavio je šef pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

- Na Krasno-Limanskom pravcu, jedinice grupacije trupa „Centar“ nanele su vatrenu štetu na oko 170 ciljeva, od čega više od 120 u oblastima koncentrisane vatrene i ljudstva neprijatelja. Operativno-taktička avijacija napala je osam uporišta - rekao je on.

Pentagon prebacio dodatnih 615,9 miliona dolara za proizvodnju projektila HIMARS

07:01

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading