UKRAJINCI SE PRIPREMAJU ZA PROLEĆNU KONTRAOFANZIVU? Civili dobili poziv za vojnu obuku
Foto AP

Uoči očekivane prolećne kontraofanzive, Ukrajni su potrebni novi vojnici, zbog čega civili koji još nisu mobilisani strepe, ali se i pripremaju.

Ukrajinskoj vojsci treba ljudstvo nakon navodno velikih gubitaka tokom višemesečne bitke za Bahmut na istoku zemlje, gde su, prema rečima posmatrača, i ruske i ukrajinske snage  izgubile veliki broj vojnika.

Kijev ne otkriva koliko je njihovih vojnika izgubilo život, ali načelnik američke vojske Mark Mili procenio je nedavno da je od početka rata u februaru 2022. godine poginulo više od 100.000 ukrajinskih vojnika. Taj podatak nije zvanično potvrđen.

Potrebno je više ljudstva i to brzo kako bi se pojačala očekivana kontraofanziva Ukrajine koju će verovatno predvoditi iskusne trupe pomoću obećanog zapadnog oružja koje treba da stigne narednih meseci.

Ukrajinski civili počinju da shvataju da bi uskoro mogli biti stavljeni na spisak za mobilizaciju, piše Washington Post.

- Treba da razumemo da rat ulazi u drugu godinu, svi ćemo biti u vojsci - kaže Saša (35), koji pohađa privatnu vojnu obuku kako bi se pripremio za mogućnost da bude regrutovanu.

Na početku rata Ukrajina je uvela ratno zakonodavstvo koje sprečava skoro sve muškarce starosti između 18 i 60 godina da napuste zemlju.

Prema sadašnjim pravilima mobilizaije, skoro svaki muškarac te dobi, može biti pozvan u borbu. Izuzetak su studenti, neki roditelji, negovatelji i medicinsko osoblje.

Ukrajinska vojska se dosad oslanjala na volontere koji su želeli da brane svoju zemlju nakon ruske invazije, ali je njih navodno sve manje.

Nedavne izmene zakona o regrutaciji sada daju zvaničnicima veća ovlašćenja tako da mogu da zaustave muškarce i pitanju ih za njihov status kada je reč o regrutaciji, umesto da im šalju obaveštenja na kućne adrese.

Oleksij Kuhukov (46), koji je radio kao majstor za veš-mašine, rekao je za Post da mu je naloženo da se javi u regrutni centar u Kijevu pošto je učestvovao u jednoj uličnoj tuči. Pretpostavlja, kako kaže, da će biti poslat na front nakon vojne obuke.

Još jedan muškarac, Oleksandr Kostjuk (52) rekao je da je spreman da se bori ako to bude potrebno, ali da se plaši za svoj život.

- Sad shvatamo šta se događa, tako da sam još nervozniji - rekao je on za američki list.

Neki civili su uzeli stvar u svoje ruke i krenuli u pripreme uoči, kako veruju, neizbežnog poziva. Washington Post je pratio nekoliko muškaraca na vojnim treninzima i radionicama u napuštenim skladištima u Kijevu koji se nadaju da će steći obuku koja će im možda jednog dana spasiti život.

- Sto posto sam siguran da će me pre ili kasnije mobilisati. Bukvalno teram sebe na ovo jer znam šta može da se desi - rekao je Saša.

Ipak, boji se da nijedna obuka ne može da ga spremi za borbu.

Jedan vojni komandant na terenu rekao je za Post da izgleda da nedavno pristiglim vojnicima nedostaje neophodan nivo obuke za borbu na frontu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading