GDE SU NESTALI BARJAKTARI! Ukrajina ostala bez najboljeg oružja!
EPA

Prema nepotvrđenim informacijama, „bajraktar” je bio ključni element koji je omogućio potapanje krstarice „Moskva”. Jedna letelica je ispalila raketu koja je pogodila radarsku antenu broda. Krstarica zbog toga nije uočila rakete koje su na nju ispaljene sa kopna. Nakon dva pogotka, „Moskva” je potonula zbog teških oštećenja.

„Bajraktar” je učestvovao i u borbama za Zmijsko ostrvo. Bespilotna letelica je izviđala i bombardovala ostrvo a postoji najmanje jedan snimak da je „bajraktar” korišten za navođenje ukrajinskih bombardera.

Lak cilj za PVO

Međutim, sa stabilizacijom fronta i prebacivanje ratnih dejstava ma istok, „bajraktar” je jednostavno nestao sa neba iznad Ukrajine. Za to postoje dva razloga. Prvi je činjenica da je ruska vojska sa stabilizacijom fronta uspostavila povezan sistem protivvazdušne odbrane. Bajraktar je zbog male brzine i velikog radarskog odraza postao laka meta za rusku PVO.

Interesantno je da su ruski mediji umanjili značaj njihove PVO. IZ više izvora bliskih Kremlju potekla je teorija da je Moskva postigla dogovor sa Ankarom oko bajraktra. Naime, Rusija je Turskoj postavila ultimatum - da ograniči i prestane sa isporukama te bespilotne letelice Ukrajini, ili neće biti produžetka gasnog sporazuma. Turci su zbog opasnosti da to ostavi posledice na njihovu privredu, navodno prihvatili rusku ponudu.

Šta je po sredi, možda saznamo nakon okončanja sukoba u Ukrajini. Jedno je sigurno, bajraktar je nestao sa neba iznad te zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading