"NATERALA ME ANGELA MERKEL!" Oland sve priznao! Evo kako su prevarili Putina!
Foto: AP/Alexei Druzhinin (POOL)

Potpisivanje Minskih sporazuma 2014. i 2015. godine režirano je kako bismo Kijevu dali vremena da se pripremi za rat za koji su svi znali da sledi, priznao je bivši predsednik Francuske Fransoa Oland u razgovoru sa ruskim prankerima Vovom i Leksusom. Oland kaže da je deo javnosti mislio da je ruski lider Vladimir Putin ovim dogovorima želeo da dobije na vremenu, ali da to nije istina. Vreme je, kako je naglasio, bilo potrebno Kijevu, a ne Moskvi.

"Kada smo potpisivali Minske sporazume, znali smo da će rat biti neizbežan. Ali smo morali da se pripremamo tokom svih ovih godina, da razvijemo našu vojsku kako bismo bili spremni. Minski sporazumi su nam dali neko vreme da se naoružamo. Angela (Merkel) je nedavno govorila o tome", rekao je jedan od prankera, pretvarajući se da je on, zapravo, bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko. 

Oland je potvrdio da je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel bila u pravu kada je govorila o Minskim sporazumima i njihovom pravom cilju.

"Da, bila je u pravu kada je to rekla, zato što su svi mislili da to Putin želi da dobije na vremenu. Ne, mi smo bili ti koji su želeli da Ukrajini damo na vremenu da se obnovi, da ojača svoje vojne kapacitete i baš zbog toga moramo da štitimo Minske sporazume, u kojima si imao veliku ulogu. Moramo da ih branimo zbog toga što je upravo tokom tih sedam godina Ukrajina dobila sredstva pomoću kojih je ojačala", rekao je Oland. 

Na komentar jednog od prankera da su Porošenko i Oland uspeli da "nadigraju" Putina još i pre Minskih sporazuma, 2013. godine, kada su uspeli da svrgnu tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i Ukrajinu, kako je rečeno, "predaju u ruke Evropske unije", Fransoa je odgovorio potvrdno i dodao da smatra da je baš Porošenko odigrao veoma bitnu ulogu u svemu tome. 

"Mislim da ste tada odigrali veliku ulogu u tome. Još se sećam kako ste došli u Jelisejsku palatu sa Bernarom-Anrijem Levijem, pratio vas je (sadašnji gradonačelnik Kijeva Vitalij) Kličko, i to na samom početku procesa. Da nije bilo vas tamo, ne bi bilo ni Majdana", rekao je Oland misleći da se obraća Porošenku lično. 

Komentarišući atmosferu u kojoj su protekli pregovori o sporazumima u Minsku, bivši francuski predsednik je rekao da im u Minsku nisu davali ni da spavaju ni da jedu, što je bilo pravo mučenje i da je sporazume odobrio na nagovor bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i Porošenka. 

"I sami se sećate, nagovarali ste me da to potpišem, a i nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da bi tako bilo bolje. Zaglavili smo se posle Minska. Razlog za to je, nažalost, nedostatak dovoljnog pritiska evropskog bloka na Putina kako bi se obnovio teritorijalni integritet i stavila tačka na separatizam", rekao je on.

Oland je govorio i o aktuelnom stanju u ukrajinskom konfliktu i potencijalnim pregovorima, još jednom potvrđujući da Zapad ne želi mir tek tako. 

Precizirao je da "Evropska unija i Pariz nisu strana koja ratuje", ali da jesu uključeni u konflikt, te da trenutno ne treba govoriti ni o kakvim pregovorima sve dok je Ukrajina u stanju da pruža otpor i da se "bori do poslednjeg" Ukrajinca.

"Pregovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom bi danas doveli do statusa kvo. Dok Ukrajina želi da nastavlja borbu, dok je Ukrajina u stanju da natera Ruse da se povuku ne može biti nikakvih pregovora. Ne mislim da bi Putin mogao da pristane na povlačenje svoje vojske iz Donbasa, a posebno ne sa Krima. Ne može biti nikakvih pregovora i evropski lideri ne treba da uopšte spominju reč 'pregovori' sve do tada, dok budete bili ovako raspoloženi, i sve dok možete da se borite do poslednjeg", rekao je Oland.

Kazao je i da od ishoda ukrajinskog konflikta zavisi budući svetski poredak, koji će takođe uticati i na Kinu, Iran i Tursku, zbog čega "svim srcem želi da Ukrajina pobedi".

"Ako Ukrajina pobedi, što želim svim srcem, to će sigurno uticati na druge autoritarne režime: kako na Kinu u odnosu na Tajvan, tako i na druge zemlje koje su u iskušenju da pođu dalje - na primer Iran ili čak Tursku. Veoma je važno da Ukrajina pobedi. Stoga se vojni poduhvati Ukrajine ne mogu svesti jednostavno na ponovno zauzimanje nekoliko kvadratnih kilometara. Ovo bi zaista trebalo da bude ofanziva koja će omogućiti da Putin bude poražen".

Zbog toga, dalje dodaje on, Kijevu bi trebalo dati i borbene avione F-16. Naglasio je da u svakoj mogućoj prilici od francuskog predsednika Emanuela Makrona traži da se Ukrajini pošalje dodatno naoružanje i da Makron sad već i sam shvata da ne može da "igra ulogu u pregovorima" između Moskve i Minska.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading