AKO PADNE BAHMUT PADA I UKRAJINA Zelenski: Ukoliko ga Rusi osvoje, imaće otvoren put i ka svim drugim važnim gradovima
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Zelenski je naveo da ukrajinska vojska zbog žestoke ruske ofanzive na Bahmut svakodnevno trpi ogromne gubitke, ali da su oni neophodni i opravdani kako bi se sačuvala cela zemlja.

- Bahmut je za nas taktički izuzetno važan grad. Ako Bahmut padne, pašće i cela Ukrajina. Ukoliko ga Rusi osvoje, imaće otvoren put i ka svim drugim važnim gradovima, naročito na teritoriji Donbasa. Zato Bahmut moramo odbraniti po svaku cenu - upozorio je predsednik Ukrajine.

Oleksandr Sirski, vrhovni komandant ukrajinskih kopnenih snaga, takođe je napomenuo da bitka za Bahmut može biti presudna za dalji tok rata, pošto će planirana kontraofanziva Kijeva praktično biti nemoguća ako ruske trupe osvoje taj grad. Reagujući na ocenu pojedinih visokih zvaničnika ukrajinske vojske da postaje "besmisleno braniti Bahmut uz tolike žrtve", on je istakao da se čuvanjem tog grada "kupuje vreme" za pregrupisavanje vojske i pripremu za protivnapad na protivničke snage.

 Uprkos žestokim i konstantnim napadima Ruske Federacije na Bahmut, odbrana je neophodna kako bi se kupilo vreme za kontraofanzivu. Pravi heroji sada su branitelji koji na svojim plećima drže istočni front. Tačno je da oni trpe ogromne gubitke, hrabro se bore ne štedeći ni sebe ni neprijatelja, što je od izuzetnog značaja za konačni ishod rata. Moramo da kupimo vreme za stvaranje zaliha, pregrupisavanje na terenu i pokretanje kontranapada, koji ćemo uskoro pokrenuti - rekao je Sirski.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading