SNIMAK SA PRVE LINIJE FRONTA Ukrajinski dron-kamikaza direktno pogađa najstrašnije oružje koje Rusi koriste u ratu (VIDEO)
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Ukrajinska vojska objavila je snimak na društvenim mrežama na kojem se vidi ukrajinski dron koji uništava ruski raketni bacač koji se još naziva i "solcenpek", piše hrvatski "Indeks". Ruski raketni bacač je moćni termobarički bacač TOS-1A.

Na pomenutom snimku vidi se dron koji polako prilazi ruskom raketnom bacaču. "Solcenpek" u jednom trenutku ispaljuje projektile, dok mu ukrajinski dron prilazi postepeno sa zadnje strane.

U jednom trenutku dron prolazi kroz gust oblak dima, dobija ubrzanje i zaleće se u "Solcenpek", a zatim se snimak prekida. Nije jasno da li je uništen dron ili bacač raketa.

Snimak nije zvanično verifikovan kao ni potvrđen. Nije poznato vreme i mesto ovog okršaja, a najverovatnije se radi o dronu kamikazi.

Šta je termobaričnka raketa?

Ona stvara ogromne eksplozije zapaljenjem plina prilikom detonacije, pri čemu isisava kiseonik iz pogođenog područja, preneo je ranije "BBC". TOS-2 “Tosočka” je naslednik sistema TOS-1A “Solcenpek” sa poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama.

Za razliku od svog prethodnika, napravljena je na platformi vozila “Ural” sa povećanom nosivošću i sposobnošću za prohodnost.

Ima povećani domet lansiranja nevođenih raketa. Usmeravanje, gađanje i kontrola vatre kod TOS-2 su potpuno automatizovani. Osim toga, TOS-2 je opremljen elektronskim sistemom zaštite od visoko preciznog oružja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading