GROZNA VEST ZA MOSKVU Pentagon šalje "poklon" Kijevu: Pucajte po volji
Foto: Alo/Foto: Alo!/ilustracija

Municija se sastoji od raketnog motora koji je uparen sa avionskom bombom, sa procenjenim dometom do 150 kilometara. Dok je u najavi od petka navedena „dodatna municija“ za HIMARS i „precizno navođene rakete“, brigadni general Patrik Rajder rekao je novinarima da to zaista uključuje GLSDB, potvrđujući informacije koje su procurile Rojtersu ranije ove nedelje.

Rajder je takođe potvrdio da SAD neće stati na put Ukrajincima koji koriste rakete za napad duboko u Rusiji.

„Kada je reč o ukrajinskim planovima, očigledno je da je to njihova odluka. Oni prednjače u tome“, rekao je on u petak i i dodao:

 „Dakle, neću da pričam ili spekulišem o potencijalnim budućim operacijama, ali opet, sve vreme smo radili sa njima da bismo im obezbedili sposobnosti koje će im omogućiti da budu efikasni na bojnom polju".

Ostaje nejasno koliko municije Pentagon namerava da pošalje, ili da li će doći iz zaliha američke vojske ili treba da bude sveže proizvedena.

Rojters tvrdi da je video dokument u kojem se kaže da bi prve isporuke mogle biti „već u proleće 2023.“. U međuvremenu, Blumberg je citirao neimenovane zvaničnike koji su rekli da bi rok mogao biti čak devet meseci, u zavisnosti od toga kada američko vazduhoplovstvo izda ugovor. Blumberg je takođe izvestio da će narudžbina GLSDB-a predstavljati 200 miliona dolara od 1,75 milijardi dolara u finansiranju Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, misleći na ugovore za oružje i municiju koji ne dolaze iz zaliha Pentagona.

Kad god rakete zaista stignu, Rusija je već nagovestila kako će odgovoriti. U sredu je predsednik Vladimir Putin zadužio vojsku da „eliminiše svaku mogućnost“ ukrajinskih artiljerijskih udara na rusku teritoriju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u intervjuu u četvrtak da će Moskva „odgurati“ ukrajinske trupe do dometa na kom neće predstavljati pretnju.

„Što je veći domet naoružanja koje se isporučuje kijevskom režimu, to će trupe dalje morati da se pomeraju“, rekao je Lavrov.

Ukrajina je koristila lansere HIMARS koje su isporučili SAD protiv vojnih ciljeva i civila u Donbasu, Hersonu i Zaporožju. Kijev je više puta tražio rakete vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) MGM-140, koje imaju domet od oko 300 kilometara.

RUSI IMAJU VELIKI PROBLEM NA FRONTU! Bivši oficir FSB otkriva kako NATO štiti ključne resurse ukrajinskih snaga

Moskva je više puta upozoravala Vašington da pružanje teškog naoružanja Ukrajini rizikuje prelazak ruskih „crvenih linija“ i direktno uključivanje SAD i NATO-a u sukob. SAD i njihovi saveznici insistiraju da nisu strane u neprijateljstvima, ali nastavljaju da naoružavaju Kijev.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading