"PRESTALI SMO DA BROJIMO MRTVE!" Koliki su gubici ukrajinske vojske kod Soledara?
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je da su njegovi borci sinoć preuzeli kontrolu nad delovima Soledara, dodavši da njegov cilj u oblasti Bahmuta nije toliko da zauzme sam grad koliko da uništi snage Ukrajine.

Zapadni i neki ukrajinski zvaničnici, vojnici i analitičari sve više brinu da je Kijev dozvolio da bude uvučen u bitku za Bahmut pod ruskim uslovima, gubeći snage koje su mu potrebne za planiranu prolećnu ofanzivu.

Prema procenama vojnih analitičara, piše ovaj list, imalo bi smisla povući se na novu odbrambenu liniju na visovima zapadno od Bahmuta, i tako sačuvaju borbenu snagu ukrajinske vojske, piše list. 

"Nisam ja, kralj Leonida je taj koji je shvatio da treba da se borite protiv neprijatelja na terenu koji vam odgovara", rekao je jedan ukrajinski komandant u Bahmutu, misleći na vladara Sparte koji se borio protiv Persijskog carstva kod Termopila.

 

 

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da je zauzimanje Soledara prelomni momenat u oslobođenju cele teritorije DNR.

Kako je istakao, oslobođenjem Soledara, Artjomovska (Bahmuta) i Severska biće uništena linija fronta u DNR.

"Niko više ne broji mrtve"

Prema poslednjem noćašnjem izveštaju Si-En-Ena sa ratišta, a prema rečima ukrajinskog vojnika iz Soledara, situacija je "kritična" i broj poginulih sada je izuzetno visok.

"Situacija je kritična. Teško je. Držaćemo se do poslednjeg trenutka. Niko vam neće reći koliko ima mrtvih i ranjenih. Jer niko sa sigurnošću ni ne zna. Ni jedna osoba. Ne u štabu, već nigde. Pozicije se stalno zauzimaju. Ono što je danas bila naša kuća, sutradan postaje Vagnerova. U Soledaru niko više ne broji mrtve", rekao je vojnik.
Vojnik je rekao da nije jasno koliki deo grada drže Rusi.

"Niko ne može sa sigurnošću da kaže ko se gde premestio i ko šta drži. Postoji ogromna siva zona u gradu za koju svi tvrde da kontrolišu", tvrdi on.

On je takođe rekao da veruje da će ukrajinski vojni lideri na kraju odustati od borbe za Soledar i zapitao se zašto to još nisu uradili.

Kako je rekao za Si-En-En Ukrajinci su izgubili mnogo vojnika u Soledaru, ali se redovi vojnika popunjavaju kako se borba za grad nastavlja.

"Jedinice su prepolovljene. Nemamo čak ni vremena da zapamtimo jedni drugima imena, a već stižu novi", dodao je on. 

Vojnik je rekao da veruje da će ukrajinski vojni lideri na kraju odustati od borbe za Soledar i zapitao se zašto to još nisu uradili.

"Svi razumeju da će grad biti napušten. Samo želim da saznam u čemu je poenta borbi. Zašto da ginemo, ako ćemo ga ipak ostaviti danas ili sutra?", zapitao se ukrajinski vojnik.

Od jeseni prošle godine do danas Oružane snage Ukrajine izgubile su od 20.000 do 25.000 vojnika, saopštila je danas ruska redakcija RT-a, pozivajući se na podatke koje su izneli uhvaćeni ruski vojnici.

Broj poginulih vojnika jednak je veličini oko 17 bataljona, piše RT.

Posebno veliki gubici u okviru glavnog garnizona vojske zabeleženi su u 61. pešadijskoj i 46. aeromobilnoj brigadi. Početkom januara ove godine, prilikom pokušaja oslobađanja Soledara sa severa, 10. brdsko jurišna brigada pretrpela je velike gubitke.

Nekoliko dana pre nego što su ukrajinske trupe bile opkoljene u Soledaru, ozbiljna šteta bila je naneta i jedinicama posebne 25. vazdušno-desantne brigade, koja je sa zapada pokušavala da se probije do Soledara.

"Uzimajući u obzir veliki broj teško ranjenih i nestalih vojnika kako iz pomenutih jedinica, tako i iz onih trupa koje su mesecima stizale u Soledar kao pojačanje, ukupni gubici svih oružanih formacija Ukrajine u Soledaru procenjuju se da iznose od 20.000 do 25.000 ljudi za period od početka jeseni 2022. godine do sada", navodi se u objavi RT-a na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading