NATO MENJA UKRAJINSKU TAKTIKU! Na bojište šalju razorne tenkove, ali Rusi imaju pravi odgovor!
Foto: EPA/KIM HEE-CHUL

Borbena vozila koja Amerika, Nemačka i Francuska šalju Kijevu, sugerišu da NATO želi da promeni taktiku ukrajinskih snaga. Jer, oklopni transporteri su potpuno nekorisni u trenutnoj, pozicionoj fazi sukoba, koja  zbog rovova i masovne upotrebe artiljerije na frontu kod Donjecka, podseća na Prvi svetski rat.

Kijev priželjkuje reprizu septembarske ofanzive zbog čega vojsku sprema za ofanzivna dejstva i eventualni probij fronta ruskih snaga. Teoretski, to je moguće na jugu, između Donjecka i Dnjepra, i na severu Luganske oblasti. A, ako dođe do probija fronta, oklopni transporteri bi trebali da donesu brz manevar i opkoljavanje ruskih jedinica. Naravno, preduslov za sve to je čvrsto tlo jer će se svaka borbena mašina, pre ili kasnije zaglaviti u blatu.

Sovjetski savez je zbog toga pravio tenkove i oklopne transportere koji su lakši i imaju šire gusenice nego njegovi takmaci na zapadu. Šire gusenice ravnomerno raspoređuju težinu vozila, koje ako ima manju masu, lakše može da se izvuče iz blata. Rusi to odlično znaju, baš kao i Ukrajinci, ali njih niko ništa ne pita.   NATO stratezi rat vode iz kancelarija, ,daleko od fronta, rasterećeni odgovornosti  od poraza gubitaka. Inače, ne bi slali „bredlije” koji na istoku Evrope mogu da se koriste samo tokom letnjih meseci.

Veća potrošnja goriva, manja brzina

Problem je u tome što je „bredli” izuzetno težak – 27 tona u odnosu na 18 tona ruskog oklopnog transportera BMP 3. „Bredli” je bolje oklopnjen, zbog čega je sporiji i troši više goriva. Ima i slabije naoružanje – top od 25 milimetara u odnosu na top 100 milimetara kod ruskog suparnika.  Uporedni testovi koji su vršenu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pokazali su da bi „bredli” možda imao prednost u idealnim uslovima - na čvrstom tlu i otvorenom  prostoru.  Ipak, BMP 3 znatno pouzdaniji i prilagodljiviji, zbog čega su Emirati kupili 600 ruskih transportera.

Francuski laki tenk na točkovima

Ferancuska je najavila slanje lakih tenkova AMC-10 RC.  On nema gusenice već šest točkova, koji bi mogli da budu veliki problem u Ukrajini. Ruske snage masovno koriste artiljeriju zbog čega vojni analitičari već sada ukazuju da će posade morati često da menjaju gume koje će bušiti geleri. Osim toga, točkovi loše raspoređuju težinu od 16 tona. Osnovna namena spomenutog vozila je izviđanje, slabo je oklopljeno zbog čega taj oklopnjak neće uticati na tok rata. Možda, simbolično,  u slučaju neke prolećne ili letnje ofanzive i spomenute mogućnosti probijanja ruskih linija. Naravno, to su samo lepe želje Kijeva.

Vozilo vredno respekta je nemački „marder” . Taj oklopni transporter može da prevozi 12 pešadinaca i naoružan je topom 20 milimetara. Visoko je pouzdano i pokretno i znatno bolje prilagođeno ratovanju na istoku Evrope.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading