BRITANAC IMA "POUZDANE INFORMACIJE" Vojni istoričar tvrdi da zna scenario za kraj rata u Ukrajini, kao i kad će do toga doći
Alo! Ilustracija /J.V.

Vojni istoričar Filip O’Brajen rekao je da bi Rusi uskoro mogli da ponude prekid vatre, piše “Bild”. Kad su ruske trupe započele "Specijalnu operaciju" u Ukrajini, 24. februara, O’Brajen tvrdi da je Putinov plan bio da okupira zemlju u "blickrigu". Ruska vojska od 100.000 ljudi napala je Ukrajinu istovremeno iz tri pravca. Ali O’Brajen ističe da taj plan nije uspeo, pa su početkom aprila Rusi su ofanzivu prebacili na Istočnu Ukrajinu. Ovde se njihove trupe kreću stabilno, iako veoma sporo.

(RAT UŽIVO) OPREČNE INFORMACIJE SA FRONTA Nove sankcije Rusiji, Ukrajina ima novi zahtev, vraćena tela "azovaca"

Britansko ministarstvo odbrane je u nedelju saopštilo da iako su ruske snage napredovale na istoku Ukrajine ti dobici su bili "spori i skupi" u okviru ruske "strategije iscrpljivanja", preneo je CNBC ukazujući da se "specijalna vojna operacija" već razvukla na preko 100 dana.

"Metode iz Prvog svetskog rata"

O’Brajen ukazuje da ruske metode podsećaju na Prvi svetski rat i da su “veoma neefikasne”.

- Zbog velikih gubitaka ratnog materijala oni jednostavno nemaju priliku da brzo napreduju. Čak i ako bi Rusi uspeli da “probiju rupu” u odbrambenim linijama, oni bi to retko mogli da iskoriste i dobiju prednost - rekao je on švajcarskom “Sontagscajtungu”.

- Generalno, može se primetiti da borbena aktivnost u Ukrajini opada i ruske trupe više ne mogu da učestvuju u dugom ratu – ocenio je ekspert.

SLEDI DNK ANALIZA Tela poginulih u Azovstalju vraćena u Kijev

"Donbas, pa objava pobede"

Ipak, kraj ofanzive je i dalje teško predvideti, ističe “Bild”. O’Brajen smatra da Moskva želi da zauzme što veći deo Donbasa – a onda da objavi pobedu.

- Oni okupiraju Donbas, ponude prekid vatre i pokušavaju da okončaju rat i da se otarase nekih sankcija - rekao je vojni istoričar.

Čim je Putin najavio “pobedu” u Donbasu, bilo bi održano “nekoliko lažnih referenduma” – sa rezultatom da su okupirane teritorije želele da se pridruže Rusiji, rekao je ekspert i dodao da, “prema trenutnom statusu, Ukrajina ne bi prihvatila prekid vatre”.

- Sve dok Kijev oseća da ima podršku koja mu je potrebna, dokle god Ukrajinci mogu da nastave da jačaju svoje oružane snage, malo je verovatno da će prihvatiti prekid vatre koji nudi Rusija – ocenio je O'Brajen, dodajući da je to “sasvim ispravno jer bi izgubili 20 odsto svoje zemlje”.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading