SMRTNA KAZNA ZA BRITANSKE PLAĆENIKE? Ruski general otkrio - u najboljem slučaju ih čeka ovo
Foto: Printscreen

Viktor Gavrilov, portparol pravosuđa, otkrio je da je istraga o aktivnostima „grupe stranih plaćenika” koja je navodno „učestvovala u pripremi i sprovođenju neprijateljstava protiv DNR” završena i da je krivični slučaj „u potpunosti formiran."

„Materijali slučaja su prosleđeni jednom od republičkih sudova na razmatranje, što bi, uzimajući u obzir ratno vreme, moglo da dovede do primene smrtne kazne – smrtne kazne – na optuženog“, rekao je Gavrilov novinarima.

Tužilaštvo je preciziralo da je istraga potvrdila da su Britanci Šon Piner i Endru Hil, zajedno sa Marokancem Ibrahimom Sadunom, bili umešani u zločine iz tri člana Krivičnog zakona DNR: „počinjenje zločina od strane grupe lica“, „nasilno oduzimanje vlasti ili nasilno zadržavanje vlasti“ i „najamništvo“.

Prema Krivičnom zakoniku DNR, plaćeništvo, koje se na međunarodnom nivou smatra krivičnim delom, može biti kažnjeno kaznom zatvora od tri do sedam godina, a nasilno oduzimanje vlasti od 12 do 20 godina. Otežavajuće okolnosti ili ratno vreme mogu dovesti do smrtne kazne.

Portparol ruske vojske general-major Igor Konašenkov rekao je ranije da je najbolja stvar koju strani plaćenici mogu da očekuju jeste „dugotrajni zatvor“.

Piner i još jedan navodni britanski plaćenik, Ejden Aslin, pozvali su britanskog premijera Borisa Džonsona da im olakša razmenu za jednog od ukrajinskih opozicionih lidera, Viktora Medvedčuka, koga su uhapsile ukrajinske snage.

London se, međutim, očigledno ograničio na nazivanje Pinera i Aslina „ratnim zarobljenicima“, a ne „plaćenicima“, i rekao da prema njima treba postupati u skladu s tim.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading