EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/EPA/EFE/ALEXEI NIKOLSKY

Rusija je za danas najavila prekid vatre kod čeličane u Mariupolju. Rusko ministarstvo odbrane ponovo je pozvalo ukrajinske vojnike koji se drže unutar čeličane Azovstalj u Mariupolju da polože oružje u sredu.

ZELENSKI TRAŽI OD PUTINA DA OSLOBODI "AZOV" Ono što nudi u razmenu je šokiralo planetu

Zelenski traži od Putina slobodu za pripadnike "Azov". On je predložio više načina da se to izvede. Jedan od njih je šokirao planetu. Više o tome pročitajte OVDE.

Zvanični Kijev krivi Ruse zbog neuspeha današnje evakuacije civila

Kijev je uputio optužbe na račun Moskve da je njihova krivica što dogovoreni humanitarni koridor za evakuaciju civila iz čeličane Azovstalj u Marijupolju nije funkcionisao kako je planirano. VIše o tome pročitajte OVDE.

RUSKA VOJSKA SE KREĆE PREMA NOVOM FRONTU

Pretpostavke nekih eksperata da je konačni cilj Rusije zauzimanje kompletne Ukrajine možda su tačne. Ruski general otkrio je koji su planovi nakon oslobađanja Donbasa i o tome možete čitati OVDE.

BAJDEN NAPAO PUTINA: On je kriv za sve

Američki predsednik Bajden opet je optužio ruskog predsednika Putina kako je kriv za sve što ne valja u Americi. Šta je ovaj put izazvalo takvu reakciju Džoa Bajdena, pogledajte OVDE.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT PROTIV ZAPADA

Nezavisni ruski ali i zapadni politički analitičari ističu jednu bitnu činjenicu o kojoj izgleda niko ne razmišlja na Zapadu. To je pitanje opšteg čak i nuklearnog rata u koji će Rusija ući u to nema nikakve sumnje. Zbog čega su ubeđeni da će Rusija ući u takav rat pročitajte OVDE.

RUSKO ORUŽJE KAO IZ NAUČNOFANTASTIČNIH FILMOVA

Ruski predsednik Putin obavešten je o novim vrstama naoružanja koje niko sem Rusije nema i koje će dati ogromnu prednost ruskoj vojsci nad neprijateljima. Više o tome pogledajte OVDE.

Stanje na frontu

Rusija je dodala četiri nove bataljonske taktičke grupe u Ukrajinu u poslednja 24 sata, od kojih tri u Donbas. Visoki zvaničnik američke odbrane: "Rusija ima 82 bataljonske taktičke grupe unutar Ukrajine".

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

Gubici ukrajinske vojske

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je izveštaj o gubicima ukrajinske vojske do 20. aprila 2022.

 

 

Šarl Mišel se sastao sa Zelenskim

Ukrajina i Evropska unija će blisko sarađivati na istrazi ruskih ratnih zločina u našoj zemlji. Veoma cenimo ličnu podršku Šarla Mišela i pomoć EU. Dobro, istina i pravda će sigurno pobediti! - rekao je Zelenski.

 

 

 

Kadirov: Rubižnoje je došlo pod punu kontrolu ruskih trupa

Nad ranije okupiranim gradom u LNR podignuta je zastava Rusije.

Vojnici centra za obuku Ahmat SOBR zajedno sa ruskim vojnicima i jedinicama narodne milicije LNR istisnuli su nacističko smeće iz grada“, piše šef Čečenije.

 

Zaharova uputila poruku Moldaviji

Moskva poziva moldavske vlasti da napuste konfrontacionu retoriku, rekla je Marija Zaharova.

U suprotnom, ruska strana će odgovoriti, ti odgovori će biti bolni, naglasila je ona.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Amerikanci šalju pomoć Ukrajini


SAD će isporučiti, u više avionskih letova, bezbednosnu pomoć Ukrajini u naredna 24 sata, kao deo nedavnog paketa Bajdenove administracije od 800 miliona dolara, rekao je visoki zvaničnik odbrane.

Novac za naoružavanje Ukrajine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je tokom posete Kijevu da će EU izdvojiti dodatnih 1,5 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Rusija aktivirala Sarmat

Na kosmodromu Pleseck u Arhangelskoj oblasti izvršeno je uspešno probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat iz silosa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Snimke lansiranja možete pogledati OVDE.

Vladimir Putin čestitao je vojsci na uspešnom testiranju Sarmata, oružja kome, kako kaže, nema ravnog u svetu.

 

 

Finska i Švedska u NATO

Rusija će uvek ostati sused Finske sa kojim je neophodno održavati odnose, ali je važno i da zajedno sa Švedskom donese eventualnu odluku o ulasku u NATO, što će olakšati negativnu reakciju Rusije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.

Havisto je danas u parlamentu otvorio debatu o izveštaju o promeni bezbednosnog okruženja nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi agencija RIA Novosti.

Medvedev razotkrio prevaru

Zameni predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev govorio je o nedoslednosti zapadne retorike

- Generalni sekretar UN predlaže da se u Ukrajini proglasi četvorodnevno "Uskršnje primirje". Sat vremena kasnije, nemački kancelar drug Šolc poziva na povećanje isporuke oružja Ukrajini, uključujući i teško, da Rusija, kako vole da kažu, nikada neće pobediti. Veoma dosledan stav međunarodne zajednice - zaključio je ironično Medvedev.

 

 

Šarl Mišel stigao u Kijev

Predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel doputovao je u Kijev gde se danas sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Veliki prijatelj Ukrajine je danas u Kijevu predsednik Evropske unije zarad Šarla Mišela. Razgovaralo se o sankcijama Rusiji, odbrani i finansijskoj podršci naše države i ispunjavanju upitnika prema kriterijumima EU. Kako dobar duh i solidarnost sa narodom Ukrajine!", napisao je Zelenski.

 

 

Rusija upotrebila "Oca svih bombi"

Juče i danas su ruske kosmičko-vazdušne snage gađale taj kompleks najmoćnijom nenuklearnom bombom na svetu poznatom po nadimku "Otac svih bombi".

Snimke uništenja koje je izazvalo to bombardovanje, kao i same snimke i detalje o bombardovanju možete pogledati OVDE.

 

Kina uputila poruku Pentagonu


Kineski ministar odbrane poručio je šefu Pentagona da bi pogrešan odnos prema pitanju Tajvana mogao da ima poguban efekat na odnose Pekinga i Vašingtona.

 

 

Stanje na frontu

Nikolajev-Herson-Krivoj Rog - u osnovi nepromenjen. Pozicione borbe, artiljerija i vazdušni udari sa obe strane.

Zaporožje – Orehov – Guljaj-Pole – isto, iako se upravo ovde nalazi „bolna tačka“ fronta Oružanih snaga Ukrajine u slučaju da komanda Oružanih snaga RF odluči da opkoli ceo Donjeck. Istočno od Guljaj Polja, Oružane snage Rusije i Oružane snage DNR imaju mali taktički napredak.

Mariupolj – nastavljaju se žestoke borbe u okolini Azovstala. Vreme završetka juriša će zavisiti uglavnom od toga koliko će brzo nestati zalihe opreme, municije i hrane iz okruženja. 

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

Na liniji fronta od Vuhledara koji je pod ukrajinskom kontrolom do Popasne - bez promene. Pozicione borbe i žestoka artiljerijska granatiranja, udari ruskog vazduhoplovstva. U Popasnoj, teške ulične borbe se nastavljaju postepenim napredovanjem Oružanih snaga LNR i uključenih PMC-a, na kojima, uključujući Vagnera, sada leži glavni teret borbi.

Duž Severskog Donca od Popasne do Izjuma, ruske trupe zauzimaju teritoriju koju su Ukrajinci postepeno napuštali. Oružane snage Ukrajine kompetentno i prilično blagovremeno smanjuju front i povlače svoje trupe iz "torbe" kako bi se njima ojačali ugroženi bokovi vojske. Oružane snage LNR su zauzele Kreminu, napredovale ka Krasnom Limanu i Jampolju. Obe ove tačke i dalje ostaju pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. U Rubižnu i kod Severodonjecka situacija na frontu je nepromenjena.

Južno od Izjuma, Oružane snage RF nastavljaju svoje pokušaje da se kreću na jug – ka Slavjansku i Barvenkovu, ali bez većeg uspeha.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

Zapadno od Harkova, ukrajinska vojska već dva dana preduzima niz kontranapada i uspeva da potisne jedinice Ruske garde zapadno i jugozapadno od grada, napredujući nekoliko kilometara i zauzevši od 3 do 5 naselja. Ovo napredovanje još uvek ne predstavlja nikakvu pretnju za komunikacije napredujuće ruske grupacije u Izjumskom regionu, takođe nema nikakav operativni značaj, ali ga Ukrajinci koriste kao demonstraciju vojnih uspeha. Vredi napomenuti da, za razliku od ukrajinske vojske, ruske trupe izbegavaju da tvrdoglavo brane okupirana naselja. Severno od Harkova - nema promene. Pozicioni sukobi, okršaji.

NATO ne sme protiv Rusije

NATO izbegava punu konfrontaciju sa Rusijom jer alijansa  za nju „nije spremna“, rekao je britanski general Ričard Barons.

Prema njegovim rečima, zbog toga „treba da se stidimo“, prenosi  "Independent".

- Ono što me najviše brine je to što je glavni razlog zašto želimo da izbegnemo rat između Rusije i NATO-a taj što NATO nije spreman - rekao je Barons.

Ukrajinci došli do moćnog ruskog oružja

Na ukrajinskim grupama se pojavila foto na kojoj se vidi teški VLR TOS-1A (oznaka "O") koji je po njihovim rečima zarobljen u borbama oko Harkova.

Džonson traži milosrđe za britanske plaćenike


Britanski premijer Džonson pozvao je ruske vlasti da se „milosrdno ophode” prema britanskim zatvorenicima u Mariupolju.

On, međutim, nije govorio o mogućnosti njihove razmene.

Ukrajinska vojska se povlači

Ukrajinska vojska se povlači iz "trougla" Rubežno-Severodonjeck-Lisičansk, javlja Luganskinformcentr.

- Oni su samo otišli. Čekaju ih "iznenađenja" i na drugim mestima. Oni to znaju i zato, mislim, da će se nastaviti masovne predaje mirovnim snagama - naveo je neimenovani izvor.

Lokalni stanovnici Severodonjecka potvrđuju da su neki položaji Oružanih snaga Ukrajine već napušteni.

Najverovatnije će se ukrajinska vojska pregrupisati u Slavjansku ili Kramatorsku, gde će doći do velike bitke.

Američka letelica pratila krstaricu Moskva pre eksplozije

Američka izviđačka letelica P8 Posejdon pratila je krstaricu Moskva nekoliko sati pre eksplozije.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

Izviđački avion američkog vazduhoplovstva Boing P8 „Posejdon“ patrolirao je Crnim morem 13. aprila, piše list Tajms, pozivajući se na neimenovane izvore.

Nemačko naoružanje

Nije planirano snabdevanje Kijeva teškim naoružanjem iz zaliha Bundesvera, saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane.

Nemačka će, umesto naoružavanja Kijeva, predati moderne tenkove zemljama istočne Evrope koje su spremne da Ukrajini pošalju oružje iz vremena SSSR-a, prenosi Blumberg.

Tenkovski juriš na Mariupolj

Jurišni bataljon DNR "Somalija" kreće u prinudni marš kroz Mariupolj do Azovstal gde se vode žestoke borbe između Čečna i Azova.

Odvojenim jurišnim bataljonom „Somalija“ komandovao je čuveni Heroj DNR komandant bataljona „Givi“.

Oglasio se Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da je tragedija u Donbasu primorala Rusiju da pokrene specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

- Upravo je tragedija koja se dogodila u Donbasu, uključujući i Lugansku Narodnu Republiku, naterala, jednostavno naterala Rusiju da započne ovu vojnu operaciju. Pre svega, svrha ove operacije je da se pomogne ljudima, pomogne našim ljudima koji žive u Donbasu. Delovaćemo dosledno. Doći ćemo do situacije u kojoj će se i tamo život postepeno normalizovati, menjati na bolje - rekao je Putin.

Rusija blokira račune stranih ambasada

Moskva dozvoljava blokadu računa ambasada onih zemalja koje preduzimaju takve mere protiv Rusije.

Ovo je saopšteno u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije.

Nemačka tajno isporučila oružje Ukrajini

- Nemačka je isporučila Ukrajini naoružanje koje nije javno pominjano - rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Ona je pojasnila da se radi o oružju koje može brzo da se upotrebi.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Istovremeno, Berbok je sigurna da to Nemačku ne čini stranom u sukobu. Ranije je Kijev više puta izražavao svoje nezadovoljstvo Berlinu zbog njegove nespremnosti da isporučuje oružje Ukrajini.

Pregovori Rusije i Ukrajine u Izraelu

Rusija je predala Ukrajini nacrt dokumenta s preciznim formulacijama o nastavku mirovnih pregovora koji bi trebalo da se održe u Izraelu.

- Lopta je u rukama Kijeva - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U ovom trenutku ukrajinskoj strani je predat naš nacrt dokumenta, koji sadrži apsolutno precizno definisane formulacije. Lopta je na njihovoj strani, čekamo odgovor - rekao je portparol Kremlja.

Velika bitka Čečena i bataljona Azov

Ruski borci nastavljaju da čiste teritoriju kod Azovstala od ukrajinskih nacionalista.

Na snimku se vidi duel čečenske jedinice i militanata iz Azova. Ulične borbe odvijale su se u oblasti privatnog sektora. Tamo se odvija žestok vatreni obračun između ruskih i ukrajinskih snaga.

 

 

Odesa novi cilj ruske vojske

Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije, general pukovnik Vladimir Šamanov smatra da oslobađanje Odese treba da bude sledeća faza specijalne vojne operacije u Ukrajini, piše list AiF.

Ukrajinska vojska prebacuje naoružanje


Ukrajinska komanda odlučila da postavi lansere MLRS Grad na srednji desantni brod Jurij Olifirenko.

Sada se brod nalazi u vodama ušća Dnjepar-Bug: tamo je prebačen radi pojačanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Herson.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Video

 

Prema nezvaničnim informacijama, verovatno je da se „Jurij Olifirenko“ nalazi u istočnom delu ušća Dnjepra, bliže Aleksandrovki, što sužava područje njegovog traženja uz naknadno uništenje.

Duma uvela zakon

Državna duma usvojila zakon kojim se ruskim bankama zabranjuje slanje informacija o klijentima i njihovom poslovanju neprijateljskim zemljama.

Ukrajinci pucali na bolnicu u Mariupolju

Ukrajinski nacionalisti su namerno pucali na bolnicu u Mariupolju.

Prema rečima medicinske sestre Jane Opanasenko, osoblje medicinske ustanove je čak odbilo da brine o ranjenim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine. O tome je rekla dopisniku "Izvestija" Romanu Polšakovu.

Amerika šalje Ukrajini dronove

Američka firma AeroVironment objavila je da će donirati više od 100 izviđačkih dronova "Kuantik Recon" Ministarstvu odbrane Ukrajine.

Slanje prve polovine dronova zakazano je za sledeću nedelju. Obuku operatera iz sastava Oružanih snaga Ukrajine sprovodiće specijalisti kompanije.

Mora se pretpostaviti da je istovremeno sa pripremom za rad i RK-20 PUMA, čija je isporuka ranije najavljena.

"Kuantik Recon" je sposoban da leti do 40 km i da ostane u vazduhu do 45 minuta.

Dronom može upravljati operater na udaljenosti do 2 km, opremljen opremom za fotografsko izviđanje.

 


Indija udvostručila kupovinu ruske sirove nafte uprkos upozorenjima SAD

Indija otkupljuje sve glavne sorte, ističe publikacija. „U rasponu od vodeće klase Urals, koja se isporučuje iz luka na zapadu, do retke ESPO klase sa Dalekog istoka, koju obično preferira Kina.

Indijske državne rafinerije sada razmatraju privatne poslove umesto da kupuju putem javnih tendera. To im daje bolje cene, piše Blumberg.

 

 

Ukrajinske trupe se povlače


Ukrajinske trupe napuštaju „trougao“ – oblast Rubižnje, Severodonjeck i Lisičansk, prenose mediji.

Lansirane četiri rakete sa obale Crnog mora


Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, posade obalskog raketnog sistema Bal sa obale Crnog mora lansirale su četiri visoko precizne rakete na naznačene kopnene ciljeve u Ukrajini.

 

Norveška poslala Ukrajini PVO sistem "Mistral"

Norveško ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ta zemlja poslala Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane "Mistral" sa 100 projektila, javlja Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je zatražio od Osla da pošalje oružje njegovoj zemlji, uključujući protivbrodske rakete "Harpun" i mobilne raketne sisteme "NASAMS", prenosi agencija TAS S.

Pored toga, rekao je da su Ukrajini potrebni i protivoklopni i artiljerijski sistemi.

 

 

Intenzivni napadi Rusije

Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je 73 vojna objekta Ukrajine, među kojima je 57 položaja ukrajinske vojske i četiri skladišta municije, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

"Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom noći je pogodila 73 vojna objekta Ukrajine", rekao je Konašenkov.

On je istakao da su, među pogođenim objektima i četiri komandna centra i 57 položaja vojske. Tom prilikom je uništeno sedam tenkova, devet oklopnih vozila i baterija haubica od 152 mm "Msta-B".

 

Rusija upozorila Finsku i Švedsku


- Rusija je upozorila Finsku i Švedsku na posledice ulaska u NATO - rekla je Marija Zaharova.

Jutarnji brifing Konašenkova


Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov održao je jutarnji brifing o napretku specijalne operacije za zaštitu Donbasa

 

Vereščuk: Dogovoren humanitarni koridor iz Marijupolja

Ukrajina i Rusija dogovodile su otvaranje humanitarnog koridora za evakuaciju žena, dece i starih iz opsednutog Marijupolja, rekla je zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk.

"S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Marijupolju, danas ćemu usmeriti napore u ovom pravcu", rekla je Vereščuk na Telegramu.

 

Ponovo uspostavljena komunikacija sa nuklearnom elektranom u Černobilju

Direktna komunkiacija između Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i nuklearne elektrane Černobilj ponovo je uspostavljena, saopštila je IAEA.

Ruske snage zauzele su Černobilj na pet nedelja pre nego što su se povukle 31. marta. IAEA je izgubila kontakt sa elektranom 10. marta.

Danone prestaje sa uvozom u Rusiju


Danone prestaje da uvozi mineralnu vodu Evian i biljno ulje Alpro u Rusiju.

Ovo je navedeno u finansijskom izveštaju kompanije za prvi kvartal ove godine.

Danone je ranije izjavio da neće napustiti rusko tržište.

Pušiljin izjavio: "Podržaću"

Lider samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušiljin izjavio je da će podržati navodnu odluku okupiranog okruga Rozovski da se otcepi od Ukrajine i pridruži pokrajini koju kotnrolišu separatisti.

U okupiranom okrugu u regionu Zaporožja, oko 48 kilometara severozapadno od Marijupolja, u utorak je održano "glasanje" o otcepljenju od Ukrajine i pridruživanju takozvanoj Donjeckoj narodnoj republici.

 

 

Kanada i Velika Britanija šalju Ukrajincima haubice

Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada su danas objavile da će uskoro ukrajinskoj vojsci obezbediti tešku borbenu opremu, uključujući artiljerijske sisteme - haubicu M777 od 155 mm.

 

 

FSB neutralisao tajnu ćeliju Hizb ut-Tahrir al-Islami

FSB je neutralisao tajnu ćeliju terorističke organizacije Hizb ut-Tahrir al-Islami (zabranjene u Rusiji) u Sverdlovskoj oblasti.

Članovi ćelije regrutovali su lokalne muslimane i migrante kao teroriste.

 

 

Borbeni rad Su-34


Borbeni rad posada Su-34 tokom vojne specijalne operacije u Ukrajini.

 

 

Ministarstvo odbrane je pokazalo kako je ruska avijacija gađala utvrđene objekte nacionalista i njihova skladišta. Posade su udarale pojedinačno i u parovima.

 

 

Kadirov objavio snimak


"U Mariupolju ne prestaju radovi na čišćenju zgrada industrijske zone. Na ovom snimku jedan od najvećih industrijskih objekata u DNR, koji su Bandera i nacisti koristili kao jednu od svojih mnogobrojnih baza.

Ratnici iz Čečenije, poput neustrašivih vukova, češljaju svaki kvadrat nekada moćnog preduzeća, koje su azovski gulovi pretvorili u pristojno utvrđenje. ⠀

Ali razbojnici nisu uzeli u obzir jednu okolnost - što je borbena misija bila teža za naše borce, to su bili žešći njihovi napadi i promišljenije akcije", napisao je Kadirov na Telegramu.

 

 

Kina: Slanje oružja Ukrajini produžava i eskalira sukob

Kina je uputila kritike zbog postupanja Zapada u ukrajinskoj krizi i poručila da će obezbeđivanje ofanzivnog oružja Kijevu „samo produžiti i eskalirati sukob”, a da posledice od uvedenih sankcija Moskvi najviše osećaju zemlje koje nisu strane u sukobu, prenosi Gardijan.

Stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama, Džang Ðun, izjavio je da su izgledi za dugotrajan sukob u Ukrajini "zabrinjavajući" i pozvao strane da ulože napore da se okonča.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

EPA

 


On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, pozvao Rusiju i Ukrajinu da se opredele za dijalog i pregovore, i da kontinuirano rade na smanjivanju razlika, kako bi se stekli uslovi za prekid vatre, navodi britanski list.

"NATO ne može i neće direktno intevenisati u Ukrajini"

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je važno sprečiti da se rat u Ukrajini proširi na druge zemlje, zbog čega "NATO ne može i neće direktno da interveniše u ratu" u toj zemlji, prenosi AP.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

EPA/ MARTIN DIVISEK

 


Šolc je sinoć rekao da će Nemačka i dalje omogućavati isporuke oružja Ukrajini, a jedna od mogućnosti su isporuke sistema iz istočnoevropskih zemalja koji bi bili lako i brzo upotrebljivi.

Šolc se suočava sa sve većim pritiskom unutar sopstvene vladajuće koalicije i glavne opozicione stranke da isporuči teško oružje kao što su nemački tenkovi Leopard, dodaje AP.

Zelenski: Da imamo oružje kao Rusi ovaj rat bi se već završio

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je poručio da bi se rat već završio, da je njegova zemlja imala pristup svom oružju koje joj je neophodno, „a koje je uporedivo sa oružjem koje koristi Ruska Federacija", prenosi Gardijan.

EKSPERTI TVRDE DA SE RUSIJA SPREMA ZA NUKLEARNI RAT Masovne vojne snage se kreću prema novom frontu (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

 

U noćnom obraćanju, Zelenski je rekao da je nepravedno što je Ukrajina i dalje prinuđena da traži "ono što njeni partneri negde skladište godinama".

Zelenski je poručio da je situacija u opkoljenom Marijupolju teška, kao i do sada, a da je intenzitet udara ruskih snaga prema Harkovu, Donbasu i u Dnjepru „značajno povećan”, navodi britanski list.

Šolteš: Mađarska neće slati oružje Ukrajini

Mađarska je do sada poslala 1.300 tona pomoći Ukrajini i pomogla stotinama hiljada izbeglica koje su pobegle od rata, ali ostaje pri svojoj odluci da ne šalje oružje ili trupe svom severoistočnom susedu, izjavio je visoki zvaničnik mađarske Vlade.

Mađarska može daleko više da pomogne ako ostane "ostrvo mira" u Zakarpatskoj oblasti, rekao je Mikloš Šolteš, državni sekretar za crkveno-državne odnose i prvi čovek Nacionalnog humanitarnog koordinacionog saveta, nakon posete u utorak humanitarnom tranzitnom punktu koji je obišao sa ambasadorkom Ukrajine u Mađarskoj Ljubov Nepop, prenela je agencija MTI.

Mađarska se ne slaže sa uvođenjem embarga na rusku naftu i uvoz prirodnog gasa, rekao je Šolteš, tvrdeći da bi takva mera bila veoma štetna i da bi "u velikoj meri onemogućila Mađarsku da pruži bilo kakvu dalju pomoć".

Pentagon: Partneri Ukrajine obezbedili vojne avione i delove

Partneri Ukrajine su obezbedili dodatne vojne avione i delove za popravku borbenih letelica ukrajinske vojske koje su oštećene ili neispravne, saopšteno je iz Pentagona.

"Dobili su dodatne letelice i delove za avione kako bi im se pomoglo da aktiviraju što više borbenih aviona", izjavio je u utorak portparol Pentagona Džon Kirbi i naveo da Vašington nije obezbedio avione za Ukrajinu, prenosi Rojters.tw

 

 

Novi ultimatum Rusa za predaju

Rusko ministarstvo odbrane postavilo je ukrajinskim borcima koji se kriju u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju novi ultimatum.

U saopštenju objavljenom u sredu rano ujutro, rusko ministarstvo odbrane navodi da su njegove snage otvorile humanitarni koridor od fabrike Azovstal "za povlačenje ukrajinskih vojnika i militanata nacionalističkih formacija" da "dobrovoljno polože oružje" kao i da se evakuišu civili.

- Od 22:00 časa (po moskovskom vremenu) 19. aprila 2022. niko nije koristio navedeni koridor - dodalo je ministarstvo.

Rusija je rekla da će "još jednom" ponuditi Ukrajini opciju "da prestane da se bori i polože oružje" od 14 časova (po moskovskom vremenu) u sredu, 20. aprila.

"Rusija će gađati trase za isporuku oružja"

Sjedinjene Države veruju da će Rusija ciljati rute koje se koriste za isporuku oružja, u pokušaju da uspori snabdevanje američkog i partnerskog oružja koje ulazi u Ukrajinu.

Ruske snage nisu često gađale pokretne mete poput konvoja ili železničkih isporuka, ali bi mogle da pokušaju da unište mostove, puteve i šine koje se koriste za transport oružja i zaliha u zemlju, rekao je neimenovani zvaničnik.

Poljanski: Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso

Zapad koristi Ukrajince kao topovsko mesto u svom sukobu sa Rusijom, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

- Briga zapadnih kolega za Ukrajinu i Ukrajince je krajnje sebična. NJima trebaju Ukrajinci samo kao topovsko meso u svom ratu koji preko posrednika vode protiv Rusije sve do poslednjeg Ukrajinca  rekao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi TASS.

On je rekao i da civili u čeličani Azovstalj u Mariupolju mogu samo da služe kao "ljudski štit" ukrajinskim nacionalistima.

Bajden: Ne znam da li ću putovati u Kijev

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u utorak "da ne zna" da li će otputovati u Kijev nakon poziva ukrajinskog predsednika.

- Odgovor je da ne znam - odgovorio je Bajden novinaru tokom događaja u Nju Hempširu, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je u intervjuu za CNN emitovanom u nedelju da želi da Bajden poseti Ukrajinu i da očekuje da će predsednik SAD to i učiniti.

Bela kuća je u međuvremenu saopštila da Bajden verovatno neće putovati u Ukrajinu, ali da razmatraju da li da pošalju nekog drugog visokog američkog zvaničnika da se sastane sa ukrajinskim državnim vrhom i tako demomnstriraju solidarnost SAD sa predsednikom Zelenskim u trenutku dok se suočava sa sve intenzivnijim ruskim napadima na istoku zemlje.

Zelenski rekao da je Ukrajina mogla da završi rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom obraćanju sinoć rekao da bi Ukrajina, da je imala pristup boljem oružju, završila ovaj rat.

- Da je Ukrajina imala oružje koje može da se poredi sa onim koji Rusi koriste, do sad bismo već završili ovaj rat - rekao je Zelenski.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Ljiljana

20.04.2022 20:50

Udri Putine to Zelensko djubre ruke ti se Putine pozlatile Gospod Bog ti na pomoci bio da spasis ovaj svet od zlocinackih bagri i izdajnika

Viktor

22.04.2022 17:47

kako azovcima doturiti drogu poubijacese.