ŠTA KOČI MIR U UKRAJINI Dve strane postigle napredak, ali JEDNA STVAR nastavlja vojnu akciju
AP Photo/Rodrigo Abd

"Pregovori bi mogli da potraju nekoliko nedelja ili čak i duže, zbog nekih pravnih pitanja koja su međusobno inkompatibilna", naveo je Podoljak za Blumberg, a prenosi TASS.

On je ponovio da su glavni zahtevi Ukrajine prekid vatre, povlačenje trupa i postizanje političkog rešenja o spornim teritorijama.

Prvi krug pregovora Rusije i Ukrajine održan je 28. februara u Belorusiji. 
Kasnije su se dve strane sastale 3. marta i 7. marta, takođe u Belorusiji.

Šefovi ruske i ukrajinske diplomatije, Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba susreili su se 10. marta u Antaliji u Turskoj.

Ruski zahtevi

Glavni zahtev ruske strane je prihvatanje Ukrajine da treba da bude neutralna i da ne treba da aplicira za pridruživanje NATO-u. Da su slabe šanse da Ukrajina ikada uđe u NATO već je priznao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Takođe bi Ukrajina morala da obeća da neće dozvoliti ulazak stranih vojnih baza ili oružja u zemlju u zamenu za zaštitu od saveznika kao što su SAD, Velika Britanija i Turska. Ali status ukrajinskih teritorija koje su ruske snage zauzele 2014. mogao bi da bude glavni kamen spoticanja za sporazum.

Postoje i drugi zahtevi u ovoj kategoriji za koje se uglavnom čini da ruskoj strani spasavaju obraz. Tako bi, prema ruskim zahtevima, Ukrajina bi morala da prođe kroz proces razoružanja kako bi se uverila da ne predstavlja pretnju Rusiji. U Ukrajini bi morala da postoji zaštita za ruski jezik. A tu je i nešto što se zove denacifikacija.

Druga kategorija će biti problematičnija, a u svom telefonskom razgovoru, Putin je rekao da će biti potrebni direktni pregovori između njega i ukrajinskog predsednika Zelenskog pre nego što se postigne dogovor o ovim tačkama. Zelenski je već rekao da je spreman da se sastane sa ruskim predsednikom i pregovara sa njim jedan na jedan.

Status teritorija koje su zauzele ruske snage 2014. godine bi mogao da bude najveća prepreka za sporazum.

Pregovori se trenutno odvijaju redovno preko video linka. Najnovije vesti s ukrajinskog fronta čitajte u našem blogu UŽIVO.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading