ŽEŠĆIM RATOM DO BRŽEG MIRA Komplikuje se situacija na ratištu, dejstva sve jača
AP Photo/Andrew Marienko

Naime, kako procenjuju brojni zapadni analitičari, nakon što je čak i u Moskvi konstatovano da je rusko napredovanje zapelo, odnosno da su se ukrajinske snage konsolidovale i počele da pružaju kudikamo jači otpor, a zbog čega je došlo i do visokih zahteva ukrajinske strane u pregovorima sa Kremljom, ruske snage su počele sa još jačim napadima. Ipak, uskoro će uslediti kudikamo jači ne bi li se na taj način primorao Kijev da omekša svoju poziciju, te da se pregovori u dogledno vreme privedu kraju na način na koji će Moskva moći da proglasi pobedu.

Kremlj: Susret Putin-Zelenski zavisiće od sporazuma

Potencijalni susret između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, radi potpisivanja sporazuma o rešavanju aktuelne situacije, zavisiće od modaliteta tog dokumenta koji tek treba da bude usaglašen, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je ranije izjavio da bi sastanak Putina i Zelenskog mogao biti organizovan nakon završetka rada na tom dokumentu.

Da su Rusi, kako se procenjuje, zaista odlučili da vojnom snagom primoraju Ukrajinu da smanji zahteve u pregovorima, videlo se poslednjih dana i po brojnim dejstvima po Kijevu i okolini, Harkovu, žestokim borbama u Mariupolju i, kako navode ruski izvori, osvajanju aerodroma u tom gradu, ali i po ponovnom gađanju ciljeva u i oko Lavova na zapadu te zemlje. Izuzetno teška situacija bila je i u Kramatorsku.

U Lavovu je, prema rečima gradonačelnika Andrija Sadovija, uništena fabrika za popravku aviona, ali nije bilo žrtava. Od ranog jutra odjekivale su sirene za uzbunu u Kijevu, čiji gradonačelnik Vitalij Kličko je izjavio da su ruske snage i juče granatirale prestonicu. Gradske vlasti Kijeva saopštile su da su 222 osobe ubijene u prestonici Ukrajine od početka ruskog napada, uključujući 60 civila i četvoro dece, a da je među 889 ranjenih 241 civil.

Putin Šolcu: Kijev pokušava da odloži pregovore

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče nemačkom kancelaru Olafu Šolcu tokom telefonskog razgovora da Kijev pokušava da odloži mirovne pregovore sa Rusijom, ali da Moskva i dalje želi da ih nastavi. Kako je saopšteno iz Kremlja, Kijev iznose sve više nerealnih predloga.

 

S obzirom na to da se bliži i prolećna setva, produženje rata nikako ne ide naruku ukrajinskoj strani zbog mogućnosti da usled njenog odlaganja za nekoliko meseci dođe do gladi u zemlji.

Analitičari procenjuju da će se od ruske strane zato, ukoliko ne uspe skroz da odseče Donbas, da osvoji Kijev ili Odesu, čijim padom bi Ukrajina ostala bez izlaza na Crno more, očekivati još jača dejstva po gradovima i prelazak na „zamaranje protivnika“ sve dok ne pristane da spusti letvicu na pregovorima.

Da su ruska dejstva zaista pojačana, potvrdilo je i britansko ministarstvo odbrane, koje je poslednjih dana u saopštenjima isticalo da je ruska vojska izgubila inicijativu, a iz kog je juče rečeno da su Rusi ove nedelje ostvarili mali, ali vidljiv napredak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading