LAVROV OTKRIO DA LI ĆE DOĆI DO SASTANKA PUTINA I ZELENSKOG: "Više puta je insistirao..."
EPA


Govoreći o potencijalnim pregovorima na nivou predsednika Rusije i Ukrajine, Lavrov je rekao da Vladimir Putin nikada nije odbijao takvu vrstu kontakta.

On je rekao i da je tokom razgovora sa Kulebom bilo reči o susretu Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

„Nadam se da će se takva potreba pojaviti, ali prethodno je neophodno sprovesti celokupan rad koji je pokrenut na pregovorima u Belorusiji“, dodao je.

Ruska specijalna operacija u Ukrajini odvija se po planu, istakao je ministar. Prema njegovim rečima, Moskva se zalaže za bilo kakve kontakte o problemima ukrajinske krize i pronalaženju izlaza iz nje.

Rusija je na poslednjoj rundi pregovora u Belorusiji iznela konkretne predloge za regulisanje situacije u Ukrajini, Kijev je uzeo u razmatranje ruski nacrt i uverio da će uskoro dati konkretan odgovor, dodao je Lavrov.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da tokom susreta sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom nije postignut dogovor o prekidu vatre.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija potvrdila da inicijativa po pitanju humanitarnih koridora u Ukrajini ostaje na snazi.

Takođe je rekao i da ovaj susret, koji je održan u Antaliji, neće baciti senku na pregovore koji se održavaju u Belorusiji.

„Moskva se zalaže za bilo kakve kontakte po pitanju ukrajinske krize kako bi se pronašlo rešenje“, dodao je.

Evropa šalje u Ukrjainu na hiljade prenosnih raketnih sistema, oružje može da dospe u ruke teroristima, upozorio je Lavrov.

„Oni koji pumpaju Ukrajinu oružjem, moraju da snose odgovornost za svoje postupke“, naglasio je ministar.

Biološke laboratorije SAD tajno su funkcionisale u Ukrajini, a postoje i u drugim zemljama, naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Rusija je ogorčena zbog aktivnosti SAD u vezi eksperimenata koji su sprovođeni u Ukrajini na patogenima koji se mogu koristiti za hemijsko oružje, poručio je on.

Lavrov je posle trilateralnog sastanka izjavio da Ukrajina razmatra ruski predlog za rešenje konflikta, Rusija čeka odgovor.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da se "ohladio" po pitanju ideje ulaska njegove zemlje u NATO. Takođe je, komentarišući mogućnost priznanja Krima i nezavisnosti republika Donbasa, izjavio da postoji šansa da se pronađe kompromis u pogledu dalje sudbine tih teritorija.


Sve o dešavanjima u Ukrajini u sredu pročitajte ovde.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading