RUSIJA IZBAČENA IZ SAVETA EVROPE Novi udar na Moskvu
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Rusija je suspendovana iz Saveta Evrope nakon napada na Ukrajinu, saopštio je danas šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo.

Savet Evrope je formiran nakon Drugog svetskog rata kako bi štitio ljudska prava i vladavinu zakona širom evropskog kontinenta i odvojen je od EU.

Rusija je bila član 47-članog tela za ljudska prava od 1996. Izbačena je iz parlamentarne skupštine Saveta Evrope zbog aneksije Krima 2014, ali je 2019. vraćena sa punim pravima.

Sankcije od EU moguće

Evropska unija će sankcionisati ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

"Stavili smo na listu predsednika Rusije gospodina Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova", rekla je Berbok novinarima dok je išla na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu, preneo je CNN.

Ona je dodala da su "njih dvojica odgovorni zbog toga što nedužni ljudi ginu u Ukrajini" i odgovorni su, prema njenim rečima, jer se krši međunarodni sistem, a EU to ne prihvata.

U četvrtak je EU objavila set sankcija protiv Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
marko

25.02.2022 17:42

Klintonu , Bleru , Obami , Genšeru i ostalim humanistima niko nije uveo sankcije za surovu agresiju na Srbiju , Irak , Libiju , Siriju itd ,gde su stradali milioni nedužnih civila . Ako niste znali bar trećina ukrajinaca su rusi kojima je ukinuto pismo , jezik , crkva gde su ih žive spaljivali , tukli u parlamentu , otpuštali itd . Rusi sada ne ruše mostive , ne gađaju televizije , pijace , trafoe , rafinerije , porodilišta , putničke vozove i ne bacaju osiromašeni uranijum .

Vladimir

25.02.2022 17:53

Veću su ih pre neku godinu izbacili pa kada su Rusi prestali da uplacuju 50% budžeta SE brze bolje ih vratili... Moraju i neke platice cinovnici u Briselu da grickaju.