Dragutin Matć
Foto: Facebook/Srpsko zlato
Dragutin Matć

Foto: Facebook/Srpsko zlato

Dragutin Matć, Foto: Foto: Facebook/Srpsko zlato

Fotografija srpskog vojnika u povlačenju iz Albanije možda je i jedna od najpoznatijih ratnih fotografija sa ovih prostora. Pa opet, dugo se nije znalo ko je junak na njoj! Naoružan puškom s bajonetom, na glavi šajkača, u vojnom šinjelu. To je slika koja je obišla ceo svet i donela večnu slavu jednom vojniku iz tzv. Velikog rata.

I možda bi njegovo ime bilo sakriveno od istorije, ali je njegov sin obelodanio o kome se radi. Tako je Dragutin Matić postao najpoznatiji vojnik Prvog svetskog rata.

Pročitajte još:

Imao je teško detinjstvo jer je rano ostao bez roditelja, svedoče zapisi o njemu. U Beograd je došao 1910. godine, na odsluženje vojnog roka „tamo negde ka Senjaku“. Kada su počeli balkanski, a potom i Prvi svetski rat, odmah se prijavio za borbu.

U selo se vratio 1919. godine, gde je uživao poštovanje i divljenje za života. Za fotografiju po kojoj je poznat svetu saznao je 1965. godine. Tada je izdata ploča sa „Maršem na Drinu“, a na prednjoj strani je bila čuvena fotografija, koju je napravio jedan ruski dopisnik. Njegovi saborci su ga odmah prepoznali.