Džamal Kašogi
AP
Džamal Kašogi

AP

Džamal Kašogi, Foto: AP

 

Britanski mediji tvrde da je saudijski prestolonaslednik Muhammed bin Salman pet meseci pre ubistva novinara Džamala Kašogija hakovao mobilni telefon vlasnika lista “Vašington Posta“ za koga je radio i svirepo pogubljeni Kašoggi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na svedočenje eksperata koji su istraživali tu temu, list “Gardian“ piše da je Bin Salman posredstvom poslane videoporuke hakovao privatni mobilni telefon Jeffa Bezosa, vlasnika lista “Washington Post“ i portala za trgovinu "Amazon".

Stručnjaci tvrde da je velika verovatnoća da je videoporuka koju je Bin Salman poslao Bezosu putem WhatsAppa sadržavala štetne kodove.

U tekstu se dalje navodi da je reč o videoporuci koju je Bezos primio 1. maja 2018. godine i da je nakon toga s njegovog telefona skinut veći deo sadržaja.

“Gardian“ dalje navodi kako je pet meseci nakon hakovanja Bezosovog telefona ubijen novinar Kašogi, a devet meseci posle toga je list “National Enquirer“ počeo objavljivati vesti o detaljima iz Bezosovog privatnog života. Isti izvor tvrdi da je princ Bin Salman blizak sa vlasnikom lista “National Enquirer“ Davidom Pekerom.

Bezosa: Apsurdni navodi

Saudijska Arabija odbacila je danas kao apsurdne navode medija da stoji iza hakovanja telefona vlasnika Amazona Džefa Bezosa.

"Gardijan" je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio u utorak da je Bezos bio na meti hakera pet meseci pre ubistva saudijskog novinara Džemala Kašogija 2018. godine.

Prema pisanju lista, Bezosov telefon je hakovan nakon što je primio poruku putem aplikacije WhatsApp, poslate sa ličnog broja princa prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana.

"Medijski navodi koji sugerišu da Kraljevstvo stoji iza hakovanja telefona gospodina Džefa Bezosa su apsurdni. Zahtevamo da se povodom tih navoda sprovede istraga kako bi se utvrdile činjenice", objavila je na Tviteru saudijska ambasada u SAD, prenosi Rojters.