Minsk, Belorusija
Alo.rs/V.Đ.
Minsk, Belorusija

Alo.rs/V.Đ.

Minsk, Belorusija, Foto: Alo.rs/V.Đ.

"Pritisak će se pojačavati iz dana u dan. Jednoga dana to će biti previše za Lukašenka i on će otići", rekla je Tihanovska u intervjuu za nemački Bild am Zontag. Po njenim rečima, to se može dogoditi "već ove godine“ ili čak "ovog proleća“, prenosi TAS S.

Tihanovska je, nakon što je u avgustu prošle godine odbila da prizna poraz na izborima, otišla iz Belorusije u Litvaniju.

Pošto su rezultati izlaznih anketa objavljeni 9. avgusta, u centru Minska i drugim beloruskim gradovima izbili su masovni protesti. Tokom ranog postizbornog perioda, skupovi su prešli u žestoke sukobe između demonstranata i policije.

Nakon dešavanja u Belorusiji, Evropska unija je uvela tri bloka sankcija protiv te zemlje, i to u oktobru, novembru i decembru 2020. godine, stavljajući 88 pojedinaca i sedam kompanija na crne liste. Pojedincima sa crne liste zabranjen je ulazak u Evropsku uniju i onemogućen im je pristup bankarskom sistemu Evropske unije.

Na sastanku ministara EU 22. februara doneta je odluka da se razradi još jedan paket antibeloruskih sankcija i da se pojača podrška opozicionim snagama u toj zemlji, podseća ruska agencija.