Kosmonauti
AP
Kosmonauti

AP

Kosmonauti, Foto: AP

Nesreća koja se dogodila na početku utrkivanja SAD i SSSR u svemiru još uvek je misterija koja je ostala bez objašnjenja. Svi se uglavnom sećaju uspešne misije i čoveka koji hoda po Mesecu (21. jula 1969. godine).

Pre toga Rusija je 12. aprila 1961. godine uspešno poslala u orbitu prvog čoveka, Jurija Gagarina. Ubrzo je stigao i odgovor SAD koji su poslali Alana Šeparda. Nadmetanje je počelo i Rusija se spremala za još jedan let. Ovaj put odlučili su da sruše Gagrinov rekord.

Pročitajte još:

 

U priči koja je zataškana stoji da je Sovjetski Savez nameravao da pošalje prvu ženu u svemir. U to vreme Amerikanci su imali samo manji let u zemljinoj sub-orbiti, dok su Rusi želeli da pošalju svog prvog kosmonauta dalje u dubine orbite.

Misija koju su lansirali 16. maja 1961. godine zabeležila je 17 krugova oko Zemlje. Lansiranje je prošlo dobro, ali kada je trebala da uđe u atmosferu, nešto je pošlo po zlu. Niko nikada nije saznao šta se tačno dogodilo.

Međutim snimci njenih poslednjih trenutaka izazivaju jezu. Ruskinja je pokušala da stupi u kontakt sa kontrolom leta na zemlji, međutim, odgovor nije dobila.

 

"Slušajte, slušajte! Pričajte sa mnom! Ovde je vruće, vruće mi je!", govorila je žena. U jednom trenutku ona pita da li je to opasno, međutim, odgovora nije bilo. "Veoma je vruće, 32, 41...! Vidim plamen, da, veliki plamen! Srušiću se! Vrelo je!" uzvikivala je žena.

Pročitajte i ovo:

 

U tom trenutku snimak se prekida i ne čuje se više ništa. Čini se da povratak nije dobro funkcionirao. Raketa je gorela, a sa njom je i žena, izgorela živa. Tri dana kasnije, 26. maja 1961. godine, Sovjeti su objavili da se svemirska letelica vratila na Zemlju.

Raketa je u potpunosti izgorela, a ženino telo nije pronađeno. O tome se nikada nije pričalo. Do danas ruska vlada poriče da se to ikada dogodilo. Priča se kako Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina. Kao i u slučaju ove žene, oni i dalje negiraju da su ti ljudi ikada bili u svemiru.