Zemljotres u Turskoj
Youtube/Printscreen
Zemljotres u Turskoj

Youtube/Printscreen

Zemljotres u Turskoj, Foto: Youtube/Printscreen

Prema pisanju Daily Mail-a poginule su četiri osobe, a ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu izjavio je da je, za sada, jedna osoba poginula, dok su dve osobe povređene, prenosi B92.

Zemljotres je pogodio u petak u 20.55 po lokalnom vremenu, u blizini grada Sivrice u istočnoj provinciji Elazig, saopštila je Kancelarija za katastrofe i vanredne situacije.

Ministar odbrane Hulusi Akar rekao je novinarima da u Sivricama nema izveštaja o bilo kakvim žrtvama, ali je rekao da je potres možda izazvao žrtve u ruralnim sredinama van grada.

- Sivrice je bilo ozbiljno uzdrmano, uputili smo naše spasilačke ekipe u region - rekao je novinarima dodajući da je bilo izveštaja o nekim srušenim zgradama u regionu.

Dodao je da su i trupe u pripravnosti da im pomognu ako treba. Turska leži na glavnim rasedima i sklona je zemljotresima. Iz seizmološkog centra Kandili u Istanbulu saopšteno je da je potres iznosio 6,5.

Američki geološki institut dao je preliminarnu jačinu od 6,7, a potres je pogodio ne samo Tursku, već i Siriju, Gruziju i Jermeniju. Zemljotres je zabeležen na dubini od 6,2 km, navodi EMSC.

Državni mediji u susednoj Siriji izvestili su da se potres osetio u nekoliko oblasti u zemlji. Lokalni mediji u Libanu objavili su da se potres mogao osetiti u gradovima Bejrutu i Tripoliju.

Turski mediji navode da je zemljotres doveo do toga da ljudi istrče vani zbog bezbednosti.

1999. godine razorni zemljotres jačine 7,4 pogodio je Izmir u zapadnoj Turskoj, kada je poginulo više od 17.000 ljudi, uključujući oko 1.000 u Istanbulu.