Volodimir Zelenski
AP
Volodimir Zelenski

AP

Volodimir Zelenski, Foto: AP

Ukrajina očigledno podseća na Evropu, čemu je uvek težila, ali sigurno ne na način na koji je želela, barem prema rečima njenog predsednika. Zelenski je uporedio svoju naciju sa Evropom iz vremena lova na veštice, inkvizicije i epidemija.

Iskreno, juče smo ličili na Evropu iz Srednjeg veka“, dodao je, kažnjavajući one koji su organizovali nasilne proteste u centralnoj Ukrajini.

Ukrajina

Tanjug/AP

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su se protivili ideji da njihovi sugrađani budu evakuisani iz epicentra koronavirusa u Vuhanu. Predsednik je pozvao građane svoje države da se "podsete da smo svi ljudi", a istovremeno rekao da ne može da opiše proteste kao "ljudsko ponašanje". Takođe je poželeo evakuisanima dobro zdravlje i izrazio nadu da će se oni uskoro moći ponovo da se nađu među svojim sa porodicama.

Grupa evakuisanih ljudi, uključujući 45 Ukrajinaca i 28 stranaca, koji su u Ukrajinu stigli iz Vuhana u četvrtak je bila sve samo ne dobrodošla kod kuće. Strah i sumnja među ljudima u centralnom ukrajinskom selu, zbog mogućnosti da potencijalni nosioci novog koronavirusa prenesu ovu bolest I na njih, ubrzo su prerasli u nasilne proteste.

Ukrajina

Tanjug/AP

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP

Meštani su blokirali put koji vodi do obližnje medicinske ustanove Nacionalne garde koja je trebalo da primi evakuisane ljude, što je nateralo policiju da interveniše. Zatim su se demonstranti sukobili sa policijom, a oklopno vozilo je moralo da razbije blokade.

Kasnije istog dana seljani su kamenovali vozile koje je prevozilo evakuisane kao i njihovu policijsku pratnju, oštetili vozila i ranili gotovo desetak službenika, od kojih je pet hospitalizovano.

Ukrajina

Tanjug/AP

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP

Ovo nije prvi takav protest u Ukrajini. Blokade puteva prethodno su uspostavljene u regionima Ternopil i Lviv na zapadu zemlje, prateći glasine da bi tamo mogao biti postavljen karantin.

Koronavirus koji je potekao iz Vuhana zarazio je više od 75.000 ljudi širom sveta i odneo je najmanje 2.000 života u toku dva meseca od kada je zabeležen prvi slučaj.