Vladimir Zelenski
EPA/Tatyana Zenkovich
Vladimir Zelenski

EPA/Tatyana Zenkovich

Vladimir Zelenski, Foto: EPA/Tatyana Zenkovich

"Poljska i poljski narod su prvi put osetili na sebi zaveru totalitarnih režima. To je dovelo do početka Drugog svetskog rata i omogućilo nacistima da pokrenu smrtonosni točak Holokausta", izjavio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Evropa i ceo svet "nemaju pravo da ćute danas, kako je bilo 1939. godine".

Govoreći o oslobođenju logora "Aušvic", predsednik je izbegao da pomene SSSR, ali je ispričao o građanima Ukrajine koji su uspeli da učestvuju u operaciji.

Pokušaj revidiranja istorije

U poslednje vreme Poljska pokušava da prebaci odgovornost na Rusiju za početak Drugog svetskog rata. Parlament zemlje je početkom januara usvojio rezoluciju u kojoj je za pokretanje rata optužio kako Nemačku, tako i SSSR.

Aušvic

Tanjug/AP

Aušvic, Foto: Tanjug/AP

Međutim, sredinom decembra je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je upravo Poljska bila među onim državama koje su sklapale dogovore sa Nemačkom i da Rusija poseduje dokumente koji to potvrđuju.

Šef ruske države je, između ostalog, ispričao kako je poljski ambasador u Trećem rajhu obećao da će podići spomenik Adolfu Hitleru zbog planova da protera Jevreje u Afriku. Putin ga je nazvao "antisemitskom svinjom".

Varšava to nije priznala, a ruski ambasador je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova. Putinove reči su izazvale nezadovoljstvo poljskih vlasti, koje pokušavaju da prebace odgovornost za početak rata na SSSR, pozivajući se na pakt Molotov-Ribentrop.

Komentari (2)

Mile

28.01.2020 21:51

se pljuje, nevolja je kad pljuvacina posle mora jezikom da se ocisti.

ax

28.01.2020 22:18

Ukrainci su isti kao Hrvati, većina su bili nacisti, a sad se hvale antifašizmom. Zato su i danas u veoma bliskim odnosima.