Emanuel Makron
AP/Philippe Wojazer
Emanuel Makron

AP/Philippe Wojazer

Emanuel Makron, Foto: AP/Philippe Wojazer

Makronova koleginica iz partije i najviši kandidat na evropskim izborima Natali Loazo, trebalo je da predvodi centrističku grupu u Evropskom parlamentu i ujedini liberalne snage pod Makronovim vođstvom i da mu snažan glas u Briselu.

Pariz, Francuska

Tanjug/AP

Međutim, tokom prve nedelje u parlamentu, Loazo je pred 12 frankofonih novinara na, kako piše "Independent", bizarnom brifingu, na kojem se nezvanično obraćala, "isprozivala" svakog saveznika koji joj je potreban da bi postala lider poslaničke grupe.

Brifing od 45 minuta ne bi bio ni otkriven da belgijski list "Soar" nije odlučio da objavi detalje njegovog sadržaja - što je naljutilo takozvane Makroniste, a posledice su dovele do toga da se Loazo isključila iz trke za šefa poslaničke grupe.

Kako se navodi, ona je aktuelnog lidera stranke ALDE Gaja Verhofštata opisala kao "starca frustriranog poslednjih 15 godina", dok je za holandsku liberalku Sofi Int Veld rekla da je "izgubila svaku bitku koju je ikad vodila".

Ona se osvrnula i na nemačku kancelarku Angelu Merkel, čime je poremetila delikatnu francusko-nemačku alijansu, opisujući je kao "problem sa Evropom".

PROČITAJ JOŠ:

Kandidata Merkelove za predsednika Evropske Komisije Manfreda Vebera opisala je kao "ektoplazmu" koja nikada nije bila uspešna".

I francuski političari, čak i iz Makronove partije "U pokretu", dobili su po leđima, budući da je poslanika Žana Artuija nazvala "ogorčenim čovekom".

Loazo je najpre negirala da je dala te komentare, opisujući ih kao "čistu izmišljotinu", ali se kasnije i izvinila za njih - čime je možda još više pogoršala stvari.

Reagujući na njen govor član Evropskog parlamenta Žan Artui je na Tviteru objavio da pozdravlja političku inteligenciju Natali Loazo i iskrenost njenih poricanja.

"Obećavajući ulazak u Evropski parlament", napisao je on.

Francuski list "Liberasion" preneo je i da je nekoliko minuta pre brifinga Loazo poslala poruku svojim kolegama iz partije, poručivši im da "igraju skromno i iznad svega da ne budu arogantni".

"Prethodnici drugih političkih porodica nisu uvek imali tu finoću. Francuzi imaju lošu reputaciju da menjaju strane", poručila im je ona.

Pojedini mediji opisali su njeno ponašanje kao "politički masakr" navodeći da je sada i nekima iz njene stranke jasno da nije dorasla zadatku.

Takvi anonimni brifinzi protiv rivala su očigledno uobičajeni u francuskoj politici, a incident je pokrenuo pitanje da li se partija "U pokretu" prilagodila životu u centru EU.

Međutim, piše britanski list, pošto je Loazo sada ispala iz trke za lidera centrističke grupe, izgleda da francuski predsednik ne može da dovede nekog od svojih ljudi na tu funkciju.

Pre nego što je predvodila evropsku izbornu kampanju Makrona, Loazo bila je ministarka za pitanja EU u francuskoj vladi, i učestvovala u razgovorima o Bregzitu.

Pažnju britanskih medija privukla je time što je objavila da je svoju mačku nazvala Bregzit, budući da je uvek mjaukala da je pusti napolje, a kada bi joj se vrata otvorila, ona ne bi izašla.