TENZIJE IZMEĐU DVE SILE RASTU Zbog ove političke ličnosti koja je zatražila azil Britancima vlasti Hongkonga suočene sa ozbiljnim problemom!

Aktivista iz Hongkonga Nejtan Lou saopštio je da je dobio politički azil u Britaniji, gde je stigao prošlog jula nakon što je zvanični Peking u Hongkongu uveo Zakon o nacionalnoj bezbednosti, po kome je on osuđen na zatvorsku kaznu.

Demonstracije Hongkong
Demonstracije Hongkong, Foto: AP Photo/Vincent Yu

Rojters prenosi da će ovaj potez sigurno pojačati tenzije između Londona i Pekinga, a da Britanija na ovaj način potencijalno otvara vrata za više od pet miliona stanovnika Hongkonga.

-Posle nekoliko razgovora tokom četiri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova me je obavestilo da je moj zahtev za azil odobren. Činjenica da sam tražen po zakonu o nacionalnoj bezbednosti, ukazuje da sam izložen ozbiljnom političkom progonu i da se ne mogu vratiti u Hongkong bez rizika- objavio je Lou u sredu na Tviteru, navodi agencija.

Rojters prenosi da je Britanija obećala i 43 miliona funti pomoći potencijalnim azilantima iz Hongkonga, kako bi im omogućila da pronađu posao, stanove i školovanje u okviru inicijative koja bi mogla da pokrene mnoge da se presele.

Stanovnici Hongkonga su od avgusta prošle godine postali peti najveći strani investitori u centralnom Londonu, a povećavali su i cene nekretnina u nekim popularnim okruzima izvan britanske prestonice, navodi agencija.

London procenjuje da bi preko 300.000 stanovnika Hongkonga moglo da emigrira u narednih pet godina, a „Bank of America“ očekuje da će stanovnici ovog grada koji se presele u Britaniju, 2021. godine prouzrokovati odliv kapitala u iznosu od 36 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi